Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:52:03
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogród z Krzywą Jabłonią - Miiriam cz 4  (Przeczytany 11178 razy)
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #90 : Październik 29, 2008, 22:43:20 »

Dziękuje, rozsiadłam się już na dobre  Wink
Znalazłam coś takiego, nie wiem czy czytałaś
http://mieszkaj.wp.pl/forum/index.php?showtopic=91&st=40
http://ogrody.agrosan.pl/krecik.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=193
Trochę się powtarza, ale przejrzeć można.  Smile

Pozdrawiam Lisa Very Happy
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski

« Odpowiedz #91 : Październik 29, 2008, 23:45:14 »

oo dziękuję - niektóre już czytałam - inne przegladnęłam .. jutro wrócę aby gruntownie się z nimi zaznajomić Smile

DLA CIEBIE _ W PODZIĘKOWANIU   Mój słonecznik Smile

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #92 : Październik 30, 2008, 07:27:39 »

Śliczny słonecznik! Dziękuję! Od razu i słoneczko wyjrzało zza chmur  Smile Very Happy

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #93 : Październik 30, 2008, 15:45:19 »

a u mnie dziś słoneczko - a ja tylko na godzinkę w domu Sad(
 Ale jutro już na całe popołudnie Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #94 : Październik 30, 2008, 19:30:38 »

Dziś  u mnie haaalny - ciepły ale silny .. i z nieba leci biała kaszka - więc i ja wklejam coś białego
806. Margerytki ze skalniaka Smile

807.

808.

809. No nareszcie 20 stron w fotosiku przejrzałam , żeby do nich dotrzeć .. ale mam zaległości Smile

810.

811.

812.

izunia1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #95 : Październik 30, 2008, 20:52:57 »

Kurcze ten halny jak się rozpędził to i do mnie doleciał,a mieszkam w centralnej Polsce.I strasznie było ,mało mi balkonu nie urwało.Miiriam ,ty się złap jakiego chojaka i się mocno trzymaj.
A bratki przecudne .Znaczy mąż się dobrze nimi opiekował,aż miło popatrzeć o tej porze roku.
Zapomniałam zapytać jak tam te żarłoki.Odpuściły czy nadal walczysz?Poszczuj ich psem.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2008, 20:59:36 wysłane przez izunia1 » Zapisane
Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #96 : Październik 30, 2008, 21:20:37 »

Trochę fotek ogólnych Smile  Embarassed  Embarassed  To jeszcze dzieło w budowie Smile
 A może ktoś ma pomysł na fajne obsadzenia Smile  jestem bardzo otwarta na pomysły i rady Smile

813. Schodki obok skarpy ( na razie kamienie ułozone luźno - przymiarka ) - będą prowadzić na szczyt dolnego skalniaka a potem po polaczeniu obu części ścieżką przez górny skalniak

814, najniższy pozim skarpy - teraz już obsadzony przeze mnie i zryty przez pracusie - gryzonie

815. środkowy poziom - też już inny Smile

816. Widok ze skarpy na miejsce wypoczynkowe pod Krzywą jabłonią Smile i domki naszych pociech na drzewie - a w zawieszonej budce - zagnieździła się... wiewiórka Smile

817. Nawet sama nie wiedziałam że takie zmiany, co prawda jeszcze nic nie kwitnie Very Happy  Very Happy  - ale już jest inaczej Smile

818.

819.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #97 : Październik 30, 2008, 21:28:34 »

820. Widok z dolnego skalniaka na górny Smile Kiedyś połączymy obie części - jak już auta z towarem budowlanym nie będą mi jeździć po działce Wink

821.

822. Te same schodki z kamieni działkowych

823.

W sobotę zrobię aktualne fotki Smile

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #98 : Październik 30, 2008, 21:43:52 »

U mnie przed chwilą była burza z piorunami.  Shocked
Masz mnóstwo miejsca do zagospodarowania! Schodki super! Obsadzić chcesz niskimi roślinkami, czy wyższymi? Zielone czy kwitnące? Kilka ładnych funkii i iglaczków już masz, nie wszystkie roślinki rozpoznałam. Nasadziłaś troszkę cebulowych wiosennych?

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #99 : Październik 30, 2008, 21:48:00 »

824. Huśtawka - wykonana przez mojego M. zapewniam , że bardzo wygodna Smile Smile

825. Dostałam takie betonowe coś - akurat po obu stronach huśtawki mogę ułożyć - chcę tam dać lampki solarne - iiiii .. no właśnie co tam posadzić żeby ładnie pachniało , ale nie przeszkadzało w huśtaniu ( róże odpadają - dzieci się tutaj bawią ) PORADŹCIE Smile

826. Widok z górnego skalniaka na dolne - przygotowania - to już historia !!!!!!

827. Gorny skalniak - śmieszne jakieś ujęcie Smile

828.

829.

izunia1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #100 : Październik 30, 2008, 22:25:08 »

O! pięknie się u ciebie zapowiada.I skąd tyle kamieni?Ja niedaleko dzialki znajduję tylko jakieś niewielkie otoczaki i tez się cieszę jak coś znajdę.Schodeczki fajnie ułożone ,a roślinki,jak dojdą to będzie cud malina.Chciała bym to zobaczyć.
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #101 : Październik 30, 2008, 22:54:02 »

825. Dostałam takie betonowe coś - akurat po obu stronach huśtawki mogę ułożyć - chcę tam dać lampki solarne - iiiii .. no właśnie co tam posadzić żeby ładnie pachniało , ale nie przeszkadzało w huśtaniu ( róże odpadają - dzieci się tutaj bawią ) PORADŹCIE Smile

Polecam goździki, pachną delikatnie, maciejka pachnie tylko wieczorem, lawendę? Floksy?

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #102 : Listopad 01, 2008, 20:56:57 »

Dziś wieczór tylko dla mnie Smile

Latorośl zostawilismy u Teściów .. M poszedł spać - jego bo boli go głowa  a to ja piłam cytrynówkę teścia Smile Smile

Pospacerowałam po waszych ogrodach - ale dziś tak po cichutku, bezszelestnie, bez śladowo - zadumałam się tu i ówdzie ..Przeżyłam chwilowy bunt klawiatury -która nie chciała pisać polskich znaków Sad

A teraz wkleję wam fotki z wczorajszych prac Smile

830.wyorane  kamienie  - musieliśmy przeciągać za traktorem Smile Niektore pokrzywiły pługi

831.

Wczoraj był jednak dobry dzień  na wykonanie tych prac- dziś juz leje cały dzień Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #103 : Listopad 01, 2008, 21:04:02 »

832. Już historia - tutaj leżał materiał czekający na tynkarzy - tynkarzy nadale niet Smile A materiał przewiózł mąż za dom. Marzy mi się położenie tynku i kolorku na domu - może uda nam się przez zimę znaleźć ekipę Smile

833. Pierwsze skiby

834. Jak okrążyć tę wierzbę?

835. Moja ziemia Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #104 : Listopad 01, 2008, 21:11:25 »

836. Narada z Teściem - bo żona z balkonu fotki robi zamiast pomóc Smile

837. Tylko taka część mojego ogrodu jest jako tako zagospodarowana - reszta to ugór .. z planami na przyszłość Smile

838. Skalniak z wysoka - na zagospodarowanie czeka jego górna część Smile

839. Tato odciąga gałęzie wierzby orzed traktorem Smile

840. Poznajcie moje Kochanie Smile Smile Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #105 : Listopad 01, 2008, 21:18:13 »

841. A chmury deszczowe już nadciągały Smile Litościwie na spuszczejąc na nas wody .....

842. Coraz więcej brązu Smile

843. Ocalona wierzba

844.

845.

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #106 : Listopad 01, 2008, 21:22:06 »

Już mi się podoba, a jak będzie skończone- ale będzie pięknie Smile

Fiołki, hoye.
Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #107 : Listopad 01, 2008, 21:27:16 »

846. Początki skarpy - widok z góry Smile

847. Tyle tuj skaradziono nam w pierwszym roku po posadzeniu - część już dosadziliśmy - zostało nam jeszcze ok 20 m. do dosadzenia - tych najbliżej drogi - baliśmy się, że znów znikną wieczorową porą Sad

848.

849. Brąz wypiera zieleń

850. Brąz zwyciężył

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #108 : Listopad 01, 2008, 21:46:01 »

Jej pracowity dzień mieliście! Ale za to później jak będzie cudnie! Tyle miejsca na ogród!  Very Happy Zazdroszczę!  Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #109 : Listopad 01, 2008, 22:03:49 »

Kurcze ten halny jak się rozpędził to i do mnie doleciał,a mieszkam w centralnej Polsce.I strasznie było ,mało mi balkonu nie urwało.Miiriam ,ty się złap jakiego chojaka i się mocno trzymaj.
A bratki przecudne .Znaczy mąż się dobrze nimi opiekował,aż miło popatrzeć o tej porze roku.
Zapomniałam zapytać jak tam te żarłoki.Odpuściły czy nadal walczysz?Poszczuj ich psem.

Mam dwa psy i one kpią mi dołki na skalniaku w poszukiwaniu zarłoków???

Kupiłam też wibrator - piszczek. Okropny - jak pracuję w pobliżu to długo potem boli mnie głowa i jest mi niedobrze ... a one harcowały wokół na całego . Byłam zła - ale też podziwiałam - bo ja za żadne skarby nie siedziałabym w jego zasięgu Smile)
 Teraz jest jakby spokojniej ............. mam nadzieję, że to nie moje pobożne życzenia - ale prawda Smile
 Włosy, jajka, puszki, piszczek, psy .......

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #110 : Listopad 01, 2008, 22:06:21 »

Kota Ci jeszcze brakuje, najlepiej dwóch!  Smile Cool

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #111 : Listopad 01, 2008, 22:13:37 »

U mnie przed chwilą była burza z piorunami.  Shocked
Masz mnóstwo miejsca do zagospodarowania! Schodki super! Obsadzić chcesz niskimi roślinkami, czy wyższymi? Zielone czy kwitnące? Kilka ładnych funkii i iglaczków już masz, nie wszystkie roślinki rozpoznałam. Nasadziłaś troszkę cebulowych wiosennych?

Liso Smile
Sama nie wiem jakie roślinki wybrać na skarpę - chciałaby, żeby różniła się od głównego skalniaka.. marzą mi się iglaki, i żwirek ... ale z drugiej strony - jest to miejsce blisko kącika wypoczynkowego - dobrze byłoby, żeby tam coś kwitło kolorowo i pachniało.. ..
Problem jest tam z tą jabłonią - ciągle padające jabłka, liście - nie mam czasu zbierać ich codziennie ... wiec dobrze byłoby, żeby  troszkę mi pomogła maskując ....
Nie wiem jaki roślinki wybrać, jakie zestawienia ładnie wygądają i uzupełniają się wzajemnie.... mam na to zimę Smile I liczę na waszą pomoc Smile Smile Smile
Na razie posadziłam to co już miałam.
Część roślin cebulowych już w ziemi - pozostała przygotowana do sadzenia - w poniedziałek pójdzie do gruntu .... ale nie ma tego bardzo wiele Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #112 : Listopad 01, 2008, 22:14:40 »

Kota Ci jeszcze brakuje, najlepiej dwóch!  Smile Cool
Nie od razu Kraków zbudowano - wszak mieszkam tu dopiero od czerwca .. kot tyż bydzie - może nawet dwa Smile Smile Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #113 : Listopad 01, 2008, 22:19:57 »

O! pięknie się u ciebie zapowiada.I skąd tyle kamieni?Ja niedaleko dzialki znajduję tylko jakieś niewielkie otoczaki i tez się cieszę jak coś znajdę.Schodeczki fajnie ułożone ,a roślinki,jak dojdą to będzie cud malina.Chciała bym to zobaczyć.
Izuniu - nie uciekam z forum - wręcz przeciwnie - planuję tu być częściej i dłużej - i zawsze jesteś ZAPROSZONA:) Smile Smile

Kamole - no cóż.. dużo kupiliśmy z kamieniołomu .. a te polne "rosną" na mojej działce - kiedy chcę coś posadzić - zawsze napotykam na kamienie - a dwa największe sfotografowałam - ale mamy ich duuuużo - za niedługo będę się martwić , co z nimi zrobić Smile
Chciałabym otoczaki - podobają mi się niesamowicie
Jak się nie ma co się lubi...  to i moje polne mogą być Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #114 : Listopad 01, 2008, 22:22:23 »

Polecam goździki, pachną delikatnie, maciejka pachnie tylko wieczorem, lawendę? Floksy?

Faktycznie - maciejka jest rewelacyjna - lawenda Smile , goździki Smile .. fajne pomysły - dziękuję - wykorzystam Smile

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #115 : Listopad 01, 2008, 22:22:35 »

Sporo pracy przed Tobą! Na szczęście zima trochę trwa! Choć taki z niej pożytek  Smile Miejsca masz naprawdę dużo i pewnie znajdzie się miejsce na wszystko! Pisz co wymyślisz1  Cool
No tak, jak od czerwca to masz rację, wymagam od Ciebie za dużo na raz, Embarassed na razie muszą Ci wystarczyć dwa psy...  Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #116 : Listopad 01, 2008, 22:24:24 »

Już mi się podoba, a jak będzie skończone- ale będzie pięknie Smile

Witaj Anetko Smile Smile
Bardzo chciałabym , żeby było pięknie - i - mam nadzieję, z wasza pomocą i pomysłami uda mi się to Smile Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #117 : Listopad 01, 2008, 22:28:47 »

Jej pracowity dzień mieliście! Ale za to później jak będzie cudnie! Tyle miejsca na ogród!  Very Happy Zazdroszczę!  Smile

Myśmy to zrobili w czasie popołudnia Smile Smile- po pracy - ale kamieni jeszcze nie wyzbierałam - chociaż od noszenia - do teraz bolą mnie ręce ..
Dziś padało - ale mam nadzieję w poniedziałek uda nam się pozbierać resztę i powykopywać te, które są głębiej Smile

Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #118 : Listopad 01, 2008, 22:32:46 »

Może zamiast wykopywać jakoś je zagospodarować? Dołożyć kilka mniejszych, obsadzić roślinkami?  Confused

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #119 : Listopad 01, 2008, 22:38:18 »

Sporo pracy przed Tobą! Na szczęście zima trochę trwa! Choć taki z niej pożytek  Smile Miejsca masz naprawdę dużo i pewnie znajdzie się miejsce na wszystko! Pisz co wymyślisz1  Cool
No tak, jak od czerwca to masz rację, wymagam od Ciebie za dużo na raz, Embarassed na razie muszą Ci wystarczyć dwa psy...  Smile

Na wiosnę będzie i kot - teraz mam nadzieję, dołączy do nas jamnik - wyczekiwany przez moje dziecko Smile

Chciałabym warzywnik i miejsce na zioła, sad - ale dla niego mam już miejsce -z boku domu - nie pokazane na tych fotkach - bo tu tylko teren przed domem został ujęty.

Miejsce na rabaty bylinowe i cebulkowe, jakieś fajne, reprezentacyjne miejsce z iglakami .. trawnik oczywiście Smile

Zastanawiam się - co posadzić pod rzędem tuj - jest tam taka skarpa- ciągnie się wzdłuż całego rzędu - jest szeroka na ok 1- 1.5 m. ..n razie tam jest trawa - ale chciałbym ją obsadzić .. ale czym???

Między jednym a drugim skalniakiem będzie w przyszłości oczko z kaskadą spływającą z donego skalniaka .. i oba skalniaki połączymy - tak że oczko będzie osłonięte z 3 stron i mini plażą otwarte na ogród i dom.

Co posadzić przed domem? Ale to w przyszłości, bo dom czeka jeszcze na tynkarzy...

Chcielibyśmy przed domem mieć Iglaka- spełniającego w zimie funkcję żywej choinki - może  2 - co wybrać?

I jeszcze wieeele, wieeele pytań .. ale na razie może tyle Smile

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: