Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski
|
 |
« : Wrzesień 14, 2008, 20:53:10 » |
|
No to dalej fotki  Jeżeli fotosik pozwoli to chciałabym pokazać wam z czym nie mogę sobie dać rady na moim terenie - może ktoś mi pomoże zwalczyć te szkodniki - jestem otwarta na każdy pomysł .. bo już nie mam sił . 671. Dróżka przy skarpie  672.  673.  674. Podziurawiony skalniak - pod gęsiówką  675. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2008, 20:54:01 » |
|
676.  677. Pod trawką pojawił się kopiec  678. Te rojniki ratowałam całą wiosnę - były takie malusieńkie - i już mi ładnie urosły .. a tu...  679. Takie cudowne kopczyki mam wzdłuż skalniaka  680. To jest miejsce mojej prawie codziennej pracy - Tu rozgrywa się walka pomiędzy mną i kretem - kto się szybciej znudzi - on kopiąc mi kopce czy ja rozgarniając je - i tak w kółeczko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2008, 21:05:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2008, 21:16:05 » |
|
686. Dookoła rabatki z hostami - ziemia jest tak zryta , że ugina się pod stopami  687. W części z krzaczkami owocowymi  688.  689.  690. W takiej odległości mniej więcej mam te dziury 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2008, 21:28:55 » |
|
691.  692.  693.I znów ziemia tuż pod skalniakiem  694. Moje pole cierpliwości kilka dni wcześniej - to coś jest wyjątkowo paskudne - kopiec jest ogrooomny  695. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2008, 21:41:50 » |
|
696. Pod moimi świeżonkami  697.  698.  699.  I dość już o dziurach i kopcach  Na razie. To jest tylko maleńka część - po kilka przykładów.. jak sobie z tym poradzić ?????? Pomóżcie 700. Taki kamień wydobyliśmy ostatnio z ziemi - na wydobycie czeka jeszcze jeden - a takich- zwykłych małych kamieni mam multum - przy każdym kopaniu wydobywam oś z ziemi .  701. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2008, 21:57:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2008, 21:58:58 » |
|
A na dobranoc - pełnych słońca snów życzę 702. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2008, 22:01:44 » |
|
Serniczek wygląda bardzo smakowicie  Współczuję...ile masz tych dziur???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2008, 22:10:46 » |
|
To, co pokazałam to jest mała część tego co sfociłam - bo już nie bardzo mi się chce wgrywa - a poza tym - wszyscy znają te dziury - pokazałam tylko po kilka ze skarpy , skalniaka, części owocowej i hostowej - trawnik i reszta - jeszcze nie ruszona - bardziej chodziła o pokazanie jak blisko siebie są te dziury i jak ich dużo...,, zakopuję dziury, rozkopuję kopce - nawet ostatnio kupiłam trutkę (chociaż wolałabym się obejść bez niej ) , słyszałam jeszcze o włosach wkładanych w dziury i tych puszkach.. tych mam już trochę.. no i kupiłam czosnki i szachownice - ale czy to ma sens ?? Dookoła pola uprawne - zboże i łąki - zryte tak samo ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2008, 06:42:23 » |
|
 Może taki sezon na krety , albo ostra zima idzie ,ja nie rozwalam ich kopców ...tylko przydeptuję ,równo z ziemią...nie lubią tego  Są specjalne łapki na nie ..taki metalowy tunel...nie jest to ludzkie ,ale w takim wypadku  ...potem takiego złapanego zostawia się....i żadne już nie przychodzą....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2008, 06:52:04 » |
|
Miriam czy ty wklejasz na fotosik duże zdjęcia bez ich zmniejszenia? Bo otwierają się bardzo długo, tak jakby skrypt forum je dopiero zmniejszał?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2008, 13:28:20 » |
|
Serniczek pyszniusi!  Ale co zrobić z kretami to nie wiem.  Niektórzy wbijają w ziemię metalowe druty i wieszają na nich puszki, np. po piwie. Ma to odstraszać krety ale jaki jest tego efekt to za bardzo nie wiem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2008, 19:52:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2008, 12:18:36 » |
|
W stronę Gór - Zakopane do niedzieli Pozdrawiam was cieplutko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 25, 2008, 12:26:24 » |
|
Słyszałam również o naftalinie. Sama jeszcze tego nie próbowałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2008, 20:01:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 29, 2008, 23:36:56 » |
|
Witajcie Kochani Chciałam wam coś pokazać - o ile fotosik nie zawiedzie - dziś mój syn miał imieniny - i na parapecie jego okna zakwitł ........ 703.  704 705 706 707 708  pachnie w całym pokoju ... chyba w czasie przeprowadzki cebulka znalazła się w doniczce przypadkowo - zapuściła korzonki i właśnie teraz, na Michała, zakwitła  Ona jest cała na wierzchu tylko korzonki w ziemi ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 23:37:26 » |
|
Hejo - wróciłam już - przywiozłam Wam świeże powietrze od Tatr, szum strumieni, garść śniegu ze szczytów, piękne kolory jesieni i ipłe promienie słońa. A na wieczór - góralskiego grzańca
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 30, 2008, 00:16:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 30, 2008, 09:40:48 » |
|
Góry piękne, aż mi się zatęskniło 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 03, 2008, 17:42:06 » |
|
Piekne te gorskie krajobrazy mhmhmhm rozmarzylam sie. Na Twoj serniczek to mi slinka az do pasa pociekla, moze poslalabys mi przepis na pw?, maz bylby w siodmym niebie! Co do kretow ja niestety znam tez tylko te wersje z rurka wbita w ziemie a na niej jakies cudactwo co brzeczy (puszka np.), ponoc nie lubia tych dzwiekow...
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2008, 23:16:16 » |
|
Witajcie znów tak długo mnie tutaj nie było .. ale nawet w ogrodzie, który jest za oknem ne byłam cały tydzień ---mam nadzieję, że w niedzielę nadrobię zaległości i odpiszę wszystkim Teraz dziękuję za odwiedziny i wstawię kilka fotek z mojej działki 709. W imieniny Michała nazbieraliśmy obok domu .... Na kolację była darmowa pizza  710.  711.  712.  713.  714.  715.  716. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 10, 2008, 23:29:19 » |
|
Dzisiaj miałam godzinkę wolnego i czym prędzej, stęskniona, bo od niedzieli nie byłam tam w ogóle, pognałam na skalniak Jakie było moje zdumienie - gdy okazła się że cała wielka roslinka po prostu zniknęła- Zrobiłam fotki Jeszcze w niedzielę była w tym miejscu roślina - bujna kępa - zastanawiałam się nawet, gdzie ją przesadzę , bo zasłaniał mi za dużo roślin - dziś zobaczyłam to  ((( Niedawno zasłaniała ona całe widoczne kamienie .... 717  718.  719.  720.  Roślinka ładnie mi się rozrastała i byłam z niej dumna. Pomóżcie mi - dowiedzieć się o to za roslina - odgadnąć, co się z nią mogło stać - dodam , że widoczny dołek - to chyba korytarz nornic - - czy to w ogóle możliwe, żeby nornice mogły wiągnąc całą roślinę do środka?  ??? - czy zostawić te maleńkie roslinki w tym miejsu czy lepiej przedadzić? chciałabym ją mieć .. bardzo Naprawdę jestem zdumiona tym co się mogło stać z tą rośliną i trochę mi smutno - bo miałam ja przesadzić na dolny skalniak ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 10, 2008, 23:34:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miiriam
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 11, 2008, 12:37:09 » |
|
Basiu - dziękuję za odwiedziny Własnie wróciłam ze szkolenia - jem szybki obiad ( odgrzewany) przy komputerze i chyba rzeczywiście dla bezpieczeństwa przesadzę te maleństwa, które pozostały:) Jak wóżyłam rekę w ten dołek to był tam korytarz - ale nie wydaje mi się żeby tam zniknęła roslinka - ona była naprawdę spora - chyba że coś ją zjadło całą _ zające? , bo sarenki chyba nie? I , w takim wypadku dlaczego tylko tę - skoro jest wiele innych obok i dlaczego z korzeniami???? I skąd ten korytarz akurat pod nią ? Na pocieszenie kupiłam sobie bordową róże - idę sadzić  , bo taki piekny dzień dziś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 11, 2008, 12:58:57 » |
|
Przekopałem cały dom , żeby znaleźć gazetę w której są opisane sposoby na krety i udało się  . Znalazłem kilka sposobów w gazetce " twój ogrodnik " tom 45 , Pani Lucyny Grabowskiej . sposób nr. 1 Prosta pułapka . Oto przepis na prostą pułapkę . Przypominam , że wszystkie czynności trzeba wykonywać w rękawiczkach , bo kret ma bardzo wyostrzony węch . Najpierw powinieneś /powinnaś znaleźć korytarz . W tym celu na linii między dwoma kopczykami postaraj się wyszukać trasę tunelu poprzez nakłuwanie ziemi szpikulcem . następnie na trasie korytarza wykop studzienkę . Teraz wykop dołek poniżej poziomu korytarza i włóż do tego dołka słoik , albo inne naczynie o śliskich ściankach . Górna część słoika powinna się znajdować na poziomie dolnej części korytarza . Kawałkiem deski lub dykty nakryj pułapkę w ten sposób , by kret mógł swobodnie dojść , no i oczywiście wpaść do słoika . Dyktę lub deskę zakryj ziemią lub odciętym kawałkiem darni , po to aby zamaskować otwór i stłumić ewentualne hałasy , by nie dochodziły do uszu kreta . Codziennie sprawdzaj . Musisz codziennie odkrywać pułapkę i sprawdzać , czy nie ma w niej kreta po to , by jak najszybciej uwolnic zwierzątko , gdyż nie powinno sie męczyć . Kret nie lubi zapachów niektórych roślin , więc możesz go odstraszyć siejąc na obrzerzach ogrodu wilczomlecz , komosę czerwoną , bazylię , aksamitki . Sposób nr. 2 Jajka na twardo Ugotuj kilkanaście jajek na twardo , zmiażdż je drewniana pałka razem ze skorupkami . Ustaw garnek w ciepłym miejscu , w kącie ogrodu na słońcu , aby jajka szybko się popsuły . Jajka wkrótce zaczną okropnie cuchnąć . Wówczas należy je podzielić na porcje i zapakować w kilka woreczków foliowych . Kiedy kret zaczyna kopać , śmierdzącą papkę wkładamy do korytarzy . Kret ucieka gdzie pieprz rośnie , gdyż nie może znieść smrodu . Sposób nr. 3 Kret ma bardzo dobry słuch można go więc również odstraszyć różnymi dźwiękami , na przykład odgłosami butelek nałożonych na patyki wbite w ziemię , albo świstem wydawanym przez butelki wkopane w ziemi aż po szyjkę , albo szumem metalowych wiatraczków wbitych w ziemię , lub różnymi dzwoneczkami . Można również do korytarzy powsadzać , szmaty nasączone naftą , gałązki tui czy włosy... Kret bardzo nie lubi takich przykrych zapachów . Mam nadzieję , że na coś się przyda...  , innych sposobów nie znalazłem . Bardzo ci współczuje wielkich szkód  , mam nadzieję że ten problem zniknie.... Widoczki masz prześliczne  . Życzę sukcesów w uprawie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ina
Nowicjusz
strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2008, 19:37:44 » |
|
O jej jakie spustoszenie zrobiły te krety! (jeśli to one, myślałam, że krety zostawiają kopczyki a te ...?) . Współczuję , walka nierówna. Widoki gór zachwycające.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 22:10:39 wysłane przez aiszo »
|
|
Serdeczne pozdrowienia z lubuskiego  Halina
|
|
|
|