Espeja
Nowicjusz
|
 |
« : Wrzesień 24, 2008, 19:50:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2008, 20:03:08 » |
|
Witaj kwiatuszki bardzo zadbane, a że skromna kolekcja , to się nie martw, jak tu dłużej będziesz, to niechybnie zachorujesz na fiołkomanię, hojomanię, albo jeszcze inną manię i kolekcja zacznie rosnąć, aż w końcu zaczniesz szukać nie roślin, a parapetów dla nich.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Jolka13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2008, 20:06:07 » |
|
Od czegoś trzeba zacząć.Masz zdrowe ładne rośliny, a nie długo nie będziesz miała gdzie ich postawić
|
|
|
|
|
|
...:::Wielbicielka Fiolków:::...
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2008, 15:07:12 » |
|
Masz zdrowe ładne rośliny, a nie długo nie będziesz miała gdzie ich postawić
Co prawda co prawda, już mi się kończy miejsce w moim małym pokoiku! Dzisiaj 'wielki dzień', ponieważ skrzydłokwiat w końcu doczeka się przesadzenia do większej donicy. Wiem, że to nie jest idealny moment na 'przeprowadzki', ale niestety za długo z tym zwlekałam... Myślę, że przeżyje!:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MałgorzataK
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2008, 12:31:43 » |
|
Bardzo ładne roślinki. Przebywając tu dłużej lepiej zacznij szykować miejsce na nowe okazy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2008, 18:57:17 » |
|
Dzisiaj do kolekcji dołączyła paprotka- ocalona od wyrzucenia, biedactwo! Trochę zabiedzona, ale żywa, mam nadzieję, że będzie dzielna:)
Mój mąż natomiast chyba też 'poczuł bluesa' w dziedzinie roslin doniczkowych, bo... kupił sobie bonsai:) Zwykle są one dosyc drogie, ale wypatrzylismy jedno małe drzewko na wyprzedaży, dosłownie za bezcen. Było strasznie przesuszone, ale wygląda, że wyżyje:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolka13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2008, 19:04:51 » |
|
Ja często też zabieram różne roślinki do domu przeznaczone do wyrzucenia przez znajomych i muszę powiedzieć,że w większości dadzą się uratować.Jest mi po prostu ich żal
|
|
|
|
|
|
...:::Wielbicielka Fiolków:::...
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2008, 19:06:54 » |
|
Sliczne kwiaty!Wszystkie takie zieleniutkie i zdrowe.Palma areka ładna gęściutka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2008, 11:36:02 » |
|
A oto i bonsai:   Wciąż jeszcze suche, żłopie wode jak szalone! Jednak już wygląda o wiele lepiej niż 2 dni temu, kiedy go przynieslismy ze sklepu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2008, 17:33:11 » |
|
masz bardzo ładne roślinki,a bonsai na pewno wróci do formy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 30, 2008, 20:19:44 » |
|
Pewnie, że wróci. Daj mu ok. 2 tyg. do miesiąca czasu na aklimatyzację. Może jeszcze pogubić listki zanim się przyzwyczai do nowego miejsca. Aha, i jak najwięcej światła, wskazany parapet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 30, 2008, 20:27:42 » |
|
Bardzo urozmaicona i ładna kolekcja , Espeja 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 05, 2008, 12:09:22 » |
|
Cos mi się nie podoba podstawka od mojego skrzydłokwiata... Między nią a stołem, na którym stoi, pojawiła się... plesń? Taki biały 'puszek'- jak na zdjęciu:   Co to oznacza? Czy ma za wilgotno? Podstawka jest gliniana (doniczka też, ale z doniczką nic się takiego nie dzieje) i cały czas jest w niej woda...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

Kujawsko-Pomorskie strefa klimatyczna 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 05, 2008, 12:16:04 » |
|
Ładna kolekcja  mam tylko mała petycję;) Wstawiając zdjęcia wstawiaj proszę (pełen rozmiar na forum) będzie się przyjemniej oglądać bez konieczności klikania w każdą miniaturkę  Co do pleśni. Może spróbuj polakierować wewnętrzną stronę podstawki jakimś lakierem akrylowym aby nie nasiąkała wodą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 05, 2008, 12:30:18 » |
|
Ładna kolekcja  mam tylko mała petycję;) Wstawiając zdjęcia wstawiaj proszę (pełen rozmiar na forum) będzie się przyjemniej oglądać bez konieczności klikania w każdą miniaturkę  Co do pleśni. Może spróbuj polakierować wewnętrzną stronę podstawki jakimś lakierem akrylowym aby nie nasiąkała wodą  Dzięki za radę odnośnie podstawki, poproszę zaraz męża żeby się tym zajął:) A co do zdjęć, nie bardzo wiem, jak się wstawia pełne rozmiary...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 05, 2008, 12:32:40 » |
|
Na imageshack nie mam doświadczenia. ale proponuje fotosik a tam jest wszystko napisane, który kod do czego służy;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 05, 2008, 15:08:31 » |
|
Oj, wcale nie takie skromne!  Okazałe i wielkie. Mnie zauroczyła calathea - ani jednego suchego końca liścia - brawo! I ten rysunek na niej - śliczna roślina.  A jak tu poprzednicy podpowiedzieli - ani się obejrzysz, jak będziesz myśleć, gdzie by tu jeszcze coś upchnąć u siebie - a i tak będziesz nadal znosić upolowane zieleństwa!  Czego Ci oczywiście serdecznie życzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 06, 2008, 16:41:44 » |
|
Dziękuję Krystal i innym którym podobają się kwiatuchy, nie przeczę, że wciąż mnie kusi zakup nowych roslinek i nawet mam szatański plan udania się na zakupy jeszcze w tym tygodniu  Miejsca jak nie było tak nie ma, ale od czego jest kreatywne myslenie  ----- A tak poza tym, czy ktos byłby w stanie doradzic w sprawie skrzydłokwiatu? Dosłownie z dnia na dzień praktycznie wszystkie liscie z wyjątkiem tych jeszcze nie rozwiniętych ('rurek'), oklapły mu i wygląda jak zbity pies... Szczegółowo opisałam problem tutaj http://www.floraforum.pl/index.php/topic,781.150.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 06, 2008, 17:13:05 » |
|
piotr72, dziękuję za radę odnosnie dodawania zdjęc  Zastosowałam się i oto efekt:  (na zdjęciu dracena z kalateą)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 07, 2008, 10:09:52 » |
|
Nie ma za co dziękować  Teraz jest wspaniale 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 08, 2008, 17:43:48 » |
|
Kupiłam dzisiaj dwie roslinki. Niestety po dotarciu do domu, obie okazały się dramatycznie przelane!! Pierwsza pomoc już została udzielona- odcisnęłam tyle wody ile mogłam w papierowe ręczniki i usunęłam tyle ziemi ile się dało, no i oczywiscie przesadzilam w nową ziemię. Efekty poniżej. 'Karbowane' asplenium- czy ktos wie, jak nazywa się ten gatunek?   Asplenium było bardziej przelane i boję się o nie.. Pozostaje tylko czekac i obserwowac! A teraz pytanie za sto punktów: Co to takiego? Byłam przekonana, że kupuję epipremnum, ale pan w kwiaciarni twierdził, że to dieffenbachia...  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 08, 2008, 18:06:42 » |
|
mi to wygląda na epipremnum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 08, 2008, 18:13:04 » |
|
mi to wygląda na epipremnum  To samo napisała mi Necja w wątku "co to za roslina?" także chyba jednak pan kwiaciarz się mylił:) I bardzo dobrze, bo zależało mi własnie na epipremnum:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 08, 2008, 18:40:29 » |
|
a pan kwiaciarz,aby na pewno się znał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 09, 2008, 07:03:06 » |
|
Kwiatuszki bardzo ładne!  To na pewno epipremnum,nie wiem tylko, czy aureum, czy jakies inne..  Niech sie specjalistki wypowiedzą...  Piękne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 09, 2008, 10:50:01 » |
|
Limbo, dziękuję Ci pięknie za miłe słowa, ale przeglądam własnie Twój wątek i... moje kwiatuszki nie mogą się nawet równac z Twoimi pod względem ilosci i bujnosci... Cudeńka tam masz! A kompozycja z marantą powaliła mnie niemalże!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 09, 2008, 11:27:48 » |
|
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić mój jaśmin. Jest trochę zabiedzony- niby cały czas wypuszcza nowe pędy, ale ma dosyć rzadkie liscie, no i odkąd go mam (1,5 roku), ani razu nie kwitł. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co lubią takie roslinki, jako że z kwitnącymi nie mam prawie żadnego doświadczenia... Ale jaśmin dostałam w prezencie i nie chciałabym, żeby całkiem zmarniał  Z wdzięcznoscią przyjmę wszelkie porady na temat jego hodowli, bo do tej pory nie udało mi się wyczuc, co lubi, a czego nie   A tu jego nowe pędziki:  ----- Udało mi się znaleźc na kompie zdjęcie sprzed półtora roku, wprawdzie jakosc tragiczna, ale gołym okiem można dostrzec, że wtedy wyglądał o wiele bujniej! Co robię nie tak?  Dostałam go w stanie kwitnącym, ale nie udało mi się tego więcej 'odtworzyc' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 09, 2008, 20:21:38 » |
|
Latem wystawiaj na dwór, zimą zapewnij okres spoczynku w chłodzie. W czasie przesadzania nie otrzepuj korzeni z ziemi, żeby ich nie uszkodzić, albo tylko wymień górną część na nową. Zasilaj wiosną i latem. Teraz powinien przechodzić już w okres spoczynku a wypuszcza nowe gałązki i to go osłabia. Ma za ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espeja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 09, 2008, 21:00:21 » |
|
Latem wystawiaj na dwór, zimą zapewnij okres spoczynku w chłodzie. W czasie przesadzania nie otrzepuj korzeni z ziemi, żeby ich nie uszkodzić, albo tylko wymień górną część na nową. Zasilaj wiosną i latem. Teraz powinien przechodzić już w okres spoczynku a wypuszcza nowe gałązki i to go osłabia. Ma za ciepło.
Hmmm... a więc to tak  Tylko gdzie ja go wystawię, żeby mu było wystarczająco chłodno... No cóż, trzeba będzie pomyslec! Dziękuję dzika za rozjaśnienie mi trochę w głowie  W sumie miałabym jedno takie chłodne miejsce, ale tam akurat są często przeciągi, a tego chyba żadna roslina nie lubi. Trudno się mówi, będę kombinowac; dostałam kwiatka, to wypada dbać o niego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|