|
probeta
|
 |
« : Wrzesień 24, 2008, 11:19:55 » |
|
Ponieważ nie chcę zaśmiecać wątku Sisay a sądzę że dla tej roślinki warto - to zakładam nowy temat. Zdjęcia są roślin od Tomaszka : Na tym zdjęciu roślinka o którą mi chodziło w pionowe pasy  i inne dla porównania   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2008, 11:31:42 » |
|
Iście ciekawa ta szczupła  , i jaka uporządkowana! Widywałam ją już gdzieś na zdjęciach, i przyciągała oko. To ta cylidrica?... Mnie osobiście jeszcze okrutnie urzeka ta niska blada korpulentna, Moon (Moon cóś?...) chyba jej jest. Jami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2008, 11:38:50 » |
|
Nie to nie jest cylindrica - jakoś o niej zapomniałam ale przy okazji zrobię jej zdjęcie. Ta przysadzista to też nie jest ta moon coś? bo jest większa od niej i inaczej rośnie ale podobna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2008, 11:44:00 » |
|
Aha  Dzięki za sprostowania (miałam tylko przed oczami pamięci jakieś fotki z netu  Ale po bardziej skupionym zastanowieniu - przyznaję, fakt - cylindrica raczej na pewno nie ma pasów, jest też taka bledsza, prawda?...). A jeśli ta 'nie-Moon-coś' inaczej rośnie - to znaczy jak? W sensie - bardziej rozłożysto, lub bardziej pionowo?... Oraz - czuję serdeczną żałość wobec tych zdjęć, i tego, co u Tomaszka można zobaczyć, i oczywiście - nabyć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2008, 12:13:41 » |
|
Kurka... Tylko skąd wziąć takiego Tomaszka tu u siebie...? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2008, 12:16:30 » |
|
Wiesz chyba jednak miałaś rację z tą 'Moonshine' to może być ta. To ja ją pomyliłam z tą niziutką szybko rozrastającą się . O rety dziewczyny nie żałujcie tego że nie ma u was Tomaszka to wcale nie jest luksus - ja z premedytacją do niego nie chodzę a dlaczego to chyba wiecie, a jak już u niego jestem to wychodzę chora, ze złamanym sercem i ostatnio na szczęście bez kwiatka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2008, 12:33:44 » |
|
Dlaczego chora? I dlaczego z premedytacją nie chodzisz? Bo ja nie wiem... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2008, 20:50:19 » |
|
Kubulinko. To proste. Ja mam ten sam problem. Od Tomaszka się wychodzi z kupą kwiatów.... a potem jest kupa problemów na progu drzwi (znów coś przywlokłaś!) a później kupa POWAŻNYCH problemów z upchnieciem w miarę oświetlonym miejscu... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2008, 21:28:28 » |
|
Moonshine to nie jest bo ją mam... ale tamta jest cudna, tylko skąd ja tyle kasy teraz wezmę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2008, 22:15:20 » |
|
Beta, na pierwszym zdjęciu jest na 95% S. trifastiata "Bantel's Sensation' Jeszcze podpytam fachowca os sansewierek, bo mam takiego w towarzystwie  Po prawej od nich jest S. trifastiata 'Moonschine'. Jest zielonkawa, bo ma za mało światła, ale młode przyrosty są wybarwione prawidłowo- na srebrno  Trifasciaty z żółtą obwódką to 'Laurentii'. Musiałabym zobaczyć, czy reszta to same trifastiaty, czy ta bardzo ciemna po środku drugiego zdjęcia to nie 'Balck Coral' przypadkiem  Jest jeszcze "Black Gold" ale u Tomaszka jej nie widziałam. Ma żółtą obwódkę jak 'Laurentii' ale środek bardzo ciemno zielony ze słabo widocznymi poprzecznymi paskami- prawie jednolity. Na zdjęciach, jak Beta, napisała nie ma cylindriki. Ostatnio raczej u Tomaszka była S. cylindrica 'Skyline'. Czysta cylindrica jest ciemno zielona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2008, 11:29:44 » |
|
Jak zimować sansewerie? Tak jak inne sukulenty? I od kiedy?
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2008, 11:52:01 » |
|
Jak inne sukulenty tzn. jak? Chodzi mi konkretnie o podlewanie. Podlewamy zimą trochę czy w ogóle tak jak kaktusy? Co do sansewierii to myślę, że za bardzo niczym się nie różni od innych sukulentów. Więc raczej tak samo jak inne. Ale to tylko moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2008, 00:07:04 » |
|
c
dopisane: Sorry, akurat w tym momencie komp mi się zawiesił.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2008, 07:58:10 » |
|
c
Ciekawe  A co do sansewierii to są różne gatunki i różne wymagania, np. superba w zimie się nie podlewa i musi stać w chłodzie w jak najwidniejszym miejscu bo inaczej straci swój piękny pokrój rosnąc zimą się wyciągnie. Ale większość sansewier nie wymaga specjalnego zimowania i może spokojnie rosnąć zimą 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2008, 10:22:25 » |
|
Dzięki. ja mam taką zwykła, hahnii. Mam zamiar zimować je w pokoju na chłodnym parapecie razem z innymi sukulentami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 06, 2008, 11:08:23 » |
|
Hahni nie potrzebuje specjalnego zimowania, bardzo dobrze rośnie zimą kiedy ma wystarczająca ilość światła 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 06, 2008, 11:25:03 » |
|
Dobrze wiedzieć. Myślałam, że zimą będzie stała w miejscu, ale jak tak to ją zaraz ustawię w odpowiednim miejscu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 06, 2008, 11:42:55 » |
|
A od października zaczynać zimować?
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 06, 2008, 16:38:40 » |
|
Na razie jeszcze jest w miarę ciepło. Poczekaj aż temperatura spadnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 06, 2008, 18:32:59 » |
|
Witam  Dziś w Biedronce skusiłam się i kupiłam sanseverie taką jak na zdjęciu, tylko 3 w jednej doniczce: Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, są w tej chwili w dziwnym podłożu ( nie znam się, nie wiem co to jest) czy należy przesadzić, a może zostawić tak jak jest? Proszę o pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 06, 2008, 18:37:04 » |
|
Przesadź - to włókno kokosowe - w biedronce ostatnio rozmaite kwiaty storczyki sansewierie i jak to nazwali <w biedronce> rośliny egzotyczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 06, 2008, 18:48:37 » |
|
Dzięki jeszcze nie wiem czy mogę je rozsadzić osobno, do różnych doniczek  OT: były też Draceny i kaktusy ale nie zwróciłam uwagi jak się nazywały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 06, 2008, 18:52:24 » |
|
Były kaktusy?  ? Ja żadnego nie widziałem... ale gymno pewnie i tak nie było 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 06, 2008, 19:23:30 » |
|
Phoolan, przesadź do podłoża kaktusowego albo uniwersalnego z dodatkiem piasku. Możesz rozdzielić, ale zastanów się czy warto - sansevierie najładniej wyglądają kiedy tworzą kępę i wypełniają doniczkę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 06, 2008, 19:28:47 » |
|
Moja córcia, chciała też do swojego pokoju i dlatego zastanawiam się nad rozsadzeniem. Za jakiś czas mam dostać taką całkiem zieloną i tylko z poprzecznymi pręgami. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 06, 2008, 20:04:46 » |
|
Moim zdaniem powinnaś przesadzić. Ostatnio często kupuję rośliny w Biedronce i zauważyłam, że w podłożu prawie zawsze są ziemiórki. Na szczęście do tej pory jakoś sobie z nimi radziłam i na razie nie mam z nimi problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|