Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 20:25:45
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PHALENOPSIS cz 7  (Przeczytany 17910 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
poli
Gaduła

« Odpowiedz #30 : Październik 06, 2008, 13:17:06 »

Dziewczyny nie dołujcie mnie  Mad. Na razie przemyłam liście wodą z płynem do naczyń i poza tymi dwoma osobnikami nic nie widać. A te pajęczynki to takie bardzo delikatne, widać głównie na końcach gołych (nie kwitnących) łodyg.

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #31 : Październik 06, 2008, 13:36:01 »

Poli nie dolujemy ciebie, kazdemu to sie zdarza ja teraz tez mam na falku welnowce.  Moze to tylko bylo tyle ale radze ci Poli obserwowac roslinke bo mogly jaja zlozyc.

poli
Gaduła

« Odpowiedz #32 : Październik 07, 2008, 20:48:43 »

U mnie jeszcze znalazłam coś innego. Biega po podłożu i po liściach. Szare, cienkie, do 1 mm długości (ale widoczne gołym okiem). Czy to mogą być wciornastki? Szukam w Gogolach ale zgłupiałam - czasem piszą, że nie widać ich gołym okiem. I polecają różne środki. Mieliście problem z wciornastkami? Jak się ich pozbyć najskuteczniej?
Szkoda, że nie ma złotego środka na wszystkie szkodniki, bo nie jestem pewna czy to aby one. A może to skoczogonki? - Ale czy one też szybko chodzą?
Ale mam mętlik  Mad

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #33 : Październik 10, 2008, 12:20:00 »

W związku z niedawną dyskusją na temat nawożenia storczyków mam pytanie..
Otóż ogólnie przyjętą zasadą jest że od września czy października aż do wiosny nie zasilamy nawozem. Storczyki wtedy odpoczywają i nabierają sił.
A co mam zrobić, gdy prawie wszystkie moje falki właśnie teraz zebrały się na kwitnienie  Confused  (chyba z 10szt).   Latem u mnie niechętnie kwitną   Shocked  ponieważ mam bardzo ciepłe mieszkanie i nie ma zbyt dużej różnicy temperatur między dniem a nocą (myślę że stąd ta niechęć do zakwitania)
No i co teraz?   Mam nawozić czy nie.   Confused  Shocked   Logika podpowiada mi że tak, I co Wy na to?

Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #34 : Październik 10, 2008, 12:47:06 »

Ja w swojej uprawie nie trzymam się sztywnych reguł. Jeżeli dany storczyk przekwita w obecnej chwili to go nie nawożę, ale jeżeli właśnie zabiera się za kwitnienie to nawożę go normalnie. U mnie też obecnie kilka szykuje się do kwitnienia, więc nie sposób przestać ich nawozić. 
Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Październik 11, 2008, 17:17:20 »

Przyszedł do mnie z allegro Smile Jeden z Wymarzonych Smile

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #36 : Październik 11, 2008, 17:18:49 »

Śliczny, ja też dzisiaj zakupiłam jednego Smile

Fiołki, hoye.
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #37 : Październik 12, 2008, 14:11:21 »

Orion, nie widziałam jeszcze różowego falka z białą warżką.  Confused Jest piękny  Very Happy  Very Happy  Very Happy

DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #38 : Październik 15, 2008, 19:54:03 »

Faktycznie Orion- ten falek jest niesamowicie ubarwiony.

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #39 : Październik 16, 2008, 06:56:05 »

Moje falki przestały kwitnąć w czerwcu, zaraz po nabyciu. W tej chwili po przesadzeniu, puszczają nowe pędy kwiatowe:

poli
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Październik 16, 2008, 07:54:30 »

U mnie też 5 Falków wypuszcza pędy kwiatowe  Laughing i jeszcze dendrobium nobile i dendrobium kingianium. Ale się cieszę  Very Happy

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #41 : Październik 16, 2008, 08:04:16 »

U mnie też wszystkie kupione zeszłej zimy, wiosny i latem puszczają pędy. Prawie wszystkie storczyki zakwitną mi na raz  Very Happy
adamanna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Październik 16, 2008, 08:38:17 »

ech ale wam zazdroszcze ...pozytywnie oczywiście moje storczyki juz wszystkie przekwitły większośc pozbyła się odnóżek kwiatowych Sad ale rośną nowe listki i korzonki mam więc nadzieję że i na nowe pędy przyjdzie pora SmileSmile
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Październik 16, 2008, 08:40:03 »

Przyszedł do mnie z allegro Smile Jeden z Wymarzonych Smile

Może dla kontrastu biały z fioletowymi warżkami? Smile

DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #44 : Październik 23, 2008, 15:07:05 »

To gratuluję ponownych kwitnień. Muszą mieć dobre warunki skoro tak chętnie chcą zakwitnąć.
Moje mają warunki super a jednak mają mnie gdzieś i narazie żaden nie zamierza powtórnie kwitnąć. Te falki to mają charakterki - nic ich nie rusza, nawet groźby Smile Smile Smile

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #45 : Październik 26, 2008, 13:06:24 »

Oto co mi wyrosło na łodyżce falka:
Smile

Pozdrawiam
Paulina
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #46 : Październik 26, 2008, 13:24:17 »

Cieszycie moje oczy takimi widokami  Smile

XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #47 : Październik 26, 2008, 13:50:10 »

Paolka gratuluje Very Happy Very Happy. Będziesz chowac maleństwo swojego Falka Very Happy

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #48 : Październik 26, 2008, 14:46:47 »

A długo to to będzie rosło zanim można będzie oddzielić od mamusi?

Pozdrawiam
Paulina
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #49 : Październik 26, 2008, 15:42:23 »

Wiesz Paulina ja swoje odzielałam różnie tylko że u mnie roślina umierała. Jednego odzielałam po 6 miesiącach drugiego po 3 miesiącach a trzeciego tak wyglądał jak twój ale musiałam go oddzielić bo usychała jej już łodyga. I maleństwa czują się świetnie. Są u mojego taty który trzyma je w ziemi uniwersalnej i rosną szaleńczo szybko.  Ale czytałam gdzieś że po 6 miesiącach gdzie jego korzenie będą miały długość około 5 centymetrów będziesz mogła odzielic maleństwo, a po 2 latach powinien ci juz zakwitnąć.

paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #50 : Październik 26, 2008, 15:48:18 »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Smile

Pozdrawiam
Paulina
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #51 : Październik 26, 2008, 16:00:45 »

Proszę Smile

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #52 : Październik 26, 2008, 18:15:10 »

Agnieszko, ja tak w kwestii formalnej.  Razz Chciałabym sprecyzować troszkę Twoje informacje. Bo raz piszesz że tata trzyma storczyki w ziemi uniwersalnej a raz że w "ziemi z lasu". No nie gniewaj się  Embarassed ale to jest zasadnicza różnica, bo jeśli "w ziemi z lasu" to może po prostu w korze a to całkiem co innego niż ziemia uniwersalna kupiona w worku.  Wink
Proszę Cię nie gniewaj się na mnie.  Smile Piszę w trosce o nowicjuszy których można w ten sposób wprowadzić w błąd.  Confused
Ktoś tu już pisał że hoduje storczyki w ziemi uniwersalnej, ale ja nie jestem tego zwolenniczką i na pewno nie polecam tego osobom początkującym które nie mają wprawy w odpowiednim podlewaniu storczyków.  Confused
Ja broń Boże nie neguję tego jak hoduje kwiaty Twój tato. Każdy robi jak uważa, więc jeszcze raz proszę nie odbieraj tej mojej uwagi źle  Rolling Eyes  Smile

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #53 : Październik 26, 2008, 18:53:24 »

Ja też nie polecam do storczyków , ziemi uniwersalnej sklepowej , nigdy  Cool

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #54 : Październik 26, 2008, 18:55:44 »

...kochane jesteście. A ja już po tym, czego się naczytałam uznałam, że mogę mojego falenopsiska przesadzić do ziemi. Embarassed

Ale przecież w sklepach ogrodniczych jest jakaś "ziemia do storczyków"?

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #55 : Październik 26, 2008, 19:11:57 »

amarylko, osobiście uważam że najlepsze jest podłoże do storczyków z orchidsklepiku i nie używam innego. Ma ono wszystkie potrzebne składniki a podłoże ze sklepu często składa się jedynie z kory  Sad

amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #56 : Październik 26, 2008, 19:20:49 »

Dziękuję.  Smile
A orchidsklepik -  Confused to może sklep internetowy?

Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #57 : Październik 26, 2008, 19:40:12 »

Tak to sklep internetowy, ale jeżeli masz gdzieś w pobliżu Leroy Merlin to możesz wybrac się tam. Bo oni mają w swojej ofercie podłoże właśnie z Orchidsklepiku.
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #58 : Październik 26, 2008, 19:49:17 »

Dziękuję bardzo. To mój pierwszy falek (chyba nie ostatni...?), więc chcę dla niego jak najlepiej.

XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #59 : Październik 26, 2008, 20:02:38 »

Agnieszko, ja tak w kwestii formalnej.  Razz Chciałabym sprecyzować troszkę Twoje informacje. Bo raz piszesz że tata trzyma storczyki w ziemi uniwersalnej a raz że w "ziemi z lasu". No nie gniewaj się  Embarassed ale to jest zasadnicza różnica, bo jeśli "w ziemi z lasu" to może po prostu w korze a to całkiem co innego niż ziemia uniwersalna kupiona w worku.  Wink
Proszę Cię nie gniewaj się na mnie.  Smile Piszę w trosce o nowicjuszy których można w ten sposób wprowadzić w błąd.  Confused
Ktoś tu już pisał że hoduje storczyki w ziemi uniwersalnej, ale ja nie jestem tego zwolenniczką i na pewno nie polecam tego osobom początkującym które nie mają wprawy w odpowiednim podlewaniu storczyków.  Confused
Ja broń Boże nie neguję tego jak hoduje kwiaty Twój tato. Każdy robi jak uważa, więc jeszcze raz proszę nie odbieraj tej mojej uwagi źle  Rolling Eyes  Smile

Necjo nie mam o co się gniewać. Dla mnie ziemia uniwersalna czy z lasu tak samo wygląda:P.
Nie chce nikogo tutaj w błąd mieszać tylko mówię tak jak widze Smile. Sama również nie polecam tego typu sadzania falków bo ja osobiście mam inna metode.

Wiem że parę dziewczyn ma storczyki w ziemi ale ja jestem za bardzo co do nich przewrażliwiona żeby na nich testować.
Ja ostatnio kupiłam ziemie w Polsce dla storczyków gdzie były kamienie i ziemia Sad i jak kupiłam to się zastanawiałam co to jest że może kobieta się pomyliła. Ale okazało się ze to ziemia dla storczyków.

Ja nikomu nie radze wkładania naszych maleństw do ziemi.

A jeśli chodzi o mojego tatka to inna bajka bo mu by nawet nie przegadał żaden  człowiek mający wszelkie uprawy kwiatów w małym palcu. On sie ze mną sprzeczał że to ja źle hoduje storczyki bo jak to możliwe że one mogą tylko w korze żyć. No cóż nie wypada sie kłócić z tym kto cię stworzył Razz

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: