Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:37:56
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: coś się dzieje z moim storczykiem! pomóżcie!  (Przeczytany 2325 razy)
gosiuniaa
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 21, 2008, 18:29:34 »

witam! miesiąc temu dsta.lam pieknego storczyka ale dzisiaj zauwazyłm coś niepokojącego, kwiaty storczyka opadły i nie są sprężyste tak jak by zaczęły więdnąć!!!  Mad  podlewam go raz na tydzień, najpierw gotuję wode a na drugi dzień zamaczam całą doniczke w wodzie na 15 minut, czyta.łam gdzieś że to dobry sposób ale dlaczeg moj piękny kwiatuszek umiera!j  błagam pomóżcie mi go uratować!!
P.S. a może muszę go przesadzić?! czy to możliwe że on może przekwita? 
wstawiłabym fotki mojego kwiatka ale niestety nie wiem jak to się robi  Mad
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2008, 18:54:59 »

Witaj,
bez fotki trudno coś powiedzieć, ale skoro piszesz, że dostałaś go miesiąc temu, a zapewne w kwiaciarni też trochę postał, to zupełnie możliwe że przekwita. Nic nie piszesz co to jest za storczyk i jak wyglądają jego liście. Podaję link do działu gdzie możesz się z nami przywitać (jeśli masz ochotę z nami zostać) jak również sposoby wstawiania zdjęć.

http://www.floraforum.pl/index.php/board,1.0.html

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2008, 19:19:34 »

Może to być setka rzeczy, opisz wygląd liści i korzeni, wstaw fotę to może uda się pomóc. Jeden też z kwiaciarni falek "dostany" na urodziny też kapcanieje, ale ja mu długiego życia nie wróżyłam na dzień dobry bo miał na wejściu przelane korzenie... Niestety kwiaciarnia a kwiaciarnia... Falki wredoty są jeśli chodzi o przelanie...

M@rtulin@ pozdrawia Razz
gosiuniaa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2008, 13:22:18 »

szczerze mówiąc to z liścmi nic się nie dzieje są zielone i sztywne a korzenie są koloru zielonego tylko na samym dnie kilka korzeni wystaje i sa brązowe,  a doniczka w której jest storczyk zaczyna pękac więc wydaje mi sie że on ma za mało miejsca w tej doniczce to chyba zdecyduje sie na przesadznie go, tylko ja to dobrze zrobić ?!
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2008, 15:10:44 »

Podejrzewam, że masz Phalaenopsis ( może była jakaś fiszka w doniczce?). Doniczka nie jest za mała ale może została uszkodzona. Storczyki nie lubią za dużych doniczek i najczęściej w nich marnieją. Jeżeli chcesz przesadzać to kup podłoże gruboziarniste do storczyków ( w dużych marketach ogrodniczych można dostać podłoże z OrchidSklepiku - jest najlepsze). Wyciągnij storczyka z doniczki ( wcześniej namocz żeby korzenie były giętkie) usuń ostrożnie podłoże, przejrzyj korzenie - powinny być zielone lub białe, twarde - wszystkie brązowe i miękkie obetnij, zasyp węglem drzewnym lub cynamonem. Na dno doniczki wsyp trochę keramzytu, wsadź korzenie i nasyp podłoża. Przez ok 10 dni nie podlewaj. Jak korzenie będą miały kolor srebrny to wtedy możesz podlać. Spróbuj wpisać w Google "przesadzanie storczyków" i trochę poczytaj - przy okazji są obrazki do oglądnięcia. To tyle mogę Ci pomóc mając prawie zero informacji od Ciebie.
Pozdrawiam

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2008, 17:18:29 »

Zdjęcia storczyka

Fiołki, hoye.
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2008, 18:26:47 »

To jest ten delikwent? Wygląda okazale, czy ta Phalaenopsis jest bezpośrednio po podlewaniu ( moczeniu) ? jeżeli nie to ma stanowczo za mokro. Storczyk prawdopodobnie przekwita choć mogą być powody, które to przyspieszyły: zmiana warunków, zmiana wody, za mokro, może jakiś zimny przeciąg. Na razie nie obcinać łodyg kwiatowych ( może puści jakiś boczny pęd), podlewać dopiero gdy korzenie staną się srebrne (szare). Storczyk nie ma za ciasno w doniczce. Powodzenia.

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 18:32:21 »

To samo mam z moim storczykiem, nawet ten sam kolor. Też mi opadły wszystkie kwiaty, ale jak mi dziewczyny napisały, że może to też wynikać ze stresu jaki kwiat przechodzi zaraz po zakupie to trochę się uspokoiłam i teraz spokojnie czekam aż wypuści paki Smile Obawiam się jednak, że to może nie nadejść szybko, bo pojawił się nowy liść i chyba storczyk skupia się na nim...
Czytałam też w książce, że opadanie paków może być spowodowane dymem papierosowym lub owocami w pokoju. One coś wydzielają, co za bardzo nie przypada do gustu storczykom. Głowa do góry! Smile

gosiuniaa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2008, 09:51:05 »

zdjęcie jest zrobione akurat chwile po podlaniu więc dlatego ma tak wilgotno. a najbardziej martwią mnie opadnięte kwiatki dlatego właśnie myślałam że coś się z nim dzieje ale jeżeli mówicie że to normalne to się uspokoiłam. więc nic niebędę z nim robić jeżeli jest ok. mam tylko nadzieje że kwiatki   będą tak jak kiedyś sprężyste!
pozdrawiam! buźka dla wszystkich którzy mi pomogli!!
bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2008, 18:06:00 »

Fota jakby ksero mojego dostanego falka, trudno wyczuć, ale ten mój był przewiany.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2008, 20:01:39 »

Gosiuniia
te kwiatki , które przedstawiasz na zdjęciu juz nie będą spreżyste - one po prostu zwiędły i opadną  Sad
przyczyny to najczęściej
- szok temperaturowy (otwarte okno; niezabezpieczony podczas transportu po zakupie a temperatury ponizen 15 stopni i wiatr);
 - może też być sąsiedztwo owoców (tutaj na 100 % każdy kwiat storczyka więdnie - owoce wydzielają toksyczny dla nich etylem, który przyspiesza przekwitanie) ;
- czasem przy niektórych storczykach przyczyną gwałtownego więdnięcia kwiatów jest ich zapylenie .

jednak  nastepne kwiaty - jeśli łodygi kwiatowe dalej wznowia swój wzrost beda prześliczne  Very Happy
poza tym moim zdaniem tej phalaenopsis nic nie dolega  Cool
tylko tak dalej  Cool
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
gosiuniaa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2008, 10:05:38 »

No i stało się! Dzisiaj rano się obudziłam i wszystkie kwiatki leżały obok doniczki! Mój storczyk nie ma juz kwiatków jest goły!!!. Moje biedactwo!
Czy teraz mam go podlewać normalnie ?! Co zrobić by wyrosły nowe?!
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2008, 12:51:26 »

Gosiunia - moim zdaniem  mogą być tylko dwie możliwości: albo storczyk przekwitł, albo jest problem z korzeniami co jest bardziej prawdopodobne. Teraz kiedy już zrzucił kwiaty nie ma problemu i można to sprawdzić. Dam sobie rękę obciąć że pomimo iż korzenie przy brzegu doniczki wyglądają zdrowo to gdy go wyjmiesz z doniczki to te w środku będą zgniłe. Jak najszybciej wyjmij storczyka z tego podłoża (prawdopodobnie jest już stare i nie przepuszcza dobrze wody), i dokładnie oczyść mu korzenie (powycinaj zgniłe brązowe i te wyschnięte, zostaw tylko zdrowe - białe lub srebrne i zielone a miejsca po cięciu zasyp węglem drzewnym lub jak niektórzy cynamonem0. Następnie dobrze umyj doniczkę wsyp świeże podłoże i wsadż storczyka. Podlej go przed przesadzaniem, bo gdy go przesadzisz to ok. tygodnia musi mieć sucho żeby rany się zaschły. Po tygodniu zacznij normalnie podlewać gdy korzonki zrobią się srebrne - i tylko wtedy. Nie ma reguły że co tydzień - patrz po korzeniach, lub sprawdzaj palcem podłoże.
Jeżeli po wyciągnięciu okaże się że storczyk ma zdrowe korzenie to prawdopodobnie przekwitł.
A twoja doniczka prawdopodobnie nei pękła tylko ma powycinane w bokach otwory żeby podłoże szybciej przesychało i więcej powietrza dochodziło.
Jeśli chcesz żeby ci znowu zakwitł to nie obcinaj łodygi kwiatostanowej tylko dbaj o niego i czekaj aż nabierze sił i znowu ruszy. Jeśli łodyga zacznie wysychać to wtedy przytnij ją nad 3 lub 4 oczkiem i prawdopodobnie wtedy puści odnogę.
Mam nadzieję że dasz sobie radę. Życzę powodzenia.
Sprawdz dokładnie korzenie.

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
gosiuniaa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2008, 19:10:03 »

Jak będę mieć chwilkę czasu to postaram się zajrzeć w głąb mojego storczyka i  zobaczymy jak tam te korzenie wyglądają! Będę czekać z niecierpliwością na nowe pąki  bo on teraz tak brzydki Sad  Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuje za pomoc!
Buźka dla wszystkich :-**
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2008, 19:51:52 »

trzymam kciuki

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #15 : Listopad 21, 2008, 10:13:59 »

Diablica ma rację. Ten falek ma tak dużo korzeni,że trzeba go przesadzić w świeże podłoże i koniecznie większą doniczkę.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: