karolya
Nowicjusz
|
 |
« : Wrzesień 21, 2008, 09:55:41 » |
|
Witam - mojego grubosza dopadły jakieś malutkie robaczki  co to może być i jak się tego pozbyć ? Na razie jest na kilku listkach, ale boję się, żeby nie zaatakowało całego drzewka.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2008, 10:04:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
karolya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2008, 10:18:16 » |
|
dziękuję  a nie ma jakiegoś spryskiwacza ? to moje drzewko ma z 10 lat i jest ogroooomne - kiepsko widzę wycieranie wszystkich listków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2008, 10:23:28 » |
|
Poszukaj na pierwszej stronie FF w dziale "choroby i szkodniki ",poza tym pewno w każdym sklepie ogrodniczym podadzą jakiś specyfik na wełnowce także doglebowy jak i do zraszania.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2008, 10:27:07 » |
|
Spryskiwanie nie pomoże, ta "wełna", którą tworzą, chroni je przed działaniem spryskiwania. Masz wybór: wycierasz, albo całe Ci zeżrą. Wiem, co mówię bo kilka roślin przez nie straciłam 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2008, 11:25:50 » |
|
Dorosłe owady zniszczysz pryskając wodą z kroplą płynu do mycia naczyń. Płyn idealnie rozpuszcza tłuste ciałka wełnowców  Jeśli zdecydujesz się pryskać specjalnym środkiem również dodaj kroplę płynu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2008, 11:49:11 » |
|
znaczy płyn do mycia naczyń rozpuszcza otoczkę wełnianą żeby środek chemiczny dotarł do wełnowca  Ja takie paskudztwo najpierw pędzelkiem lekko sztywnym- upierdliwe, ale skuteczne. Niedobitki, które sie pochowały- previcur w spryskiwaczu (drogi i nie dodasz płynu do mycia naczyń) i tableta go doniczki- ale jak coś się mało podlewa to trudniej. Ja używam do oprysku Confidor, bo jego nośnik mniej śmierdzi niż Actellic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 21, 2008, 12:25:15 » |
|
Nie  . Płyn rozpuszcza wełnowca nie tylko wełnę. Przedostaje się przez jego tłustą powłokę i wełnowiec się po prostu rozpływa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 21, 2008, 14:12:33 » |
|
U mnie pryskanie nie pomogło - musiałam je ścierać 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
karolya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 21, 2008, 17:36:18 » |
|
Dzięki za rady - kupiłam już Provado Bayera - tablety do doniczki i spryskiwacz - zobaczymy co to da 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2008, 21:04:33 » |
|
UWAGA! Przesadź roslinę do nowej ziemi - i dokładnie obejrzyj korzenie. Wełnowiec lubi usadawiać sie również w korzeniach i po cichu podżera korzenie. Warto za wczasu wypatrzec i zniszczyc biale podziemne skupiska wełenki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2008, 22:22:06 » |
|
UWAGA! Przesadź roslinę do nowej ziemi - i dokładnie obejrzyj korzenie. Wełnowiec lubi usadawiać sie również w korzeniach i po cichu podżera korzenie. Warto za wczasu wypatrzec i zniszczyc biale podziemne skupiska wełenki.
Ten wełnowiec co zjada liście nie je korzeni, najwyżej usadawia się u podstwy pędów, czasem tuż pod powierzchnią.  Na korzeniach żyje inny gatunek wełnowca, aczkolwiek też paskudztwo z tej grupy  Na takiego powinny podziałać tablety, ale ja do podłoża dodaję przy przesadzaniu Basudin (diazinon) w granulkach. To skutecznie zapobiega rozprzestrzenianiu się wełnowca korzeniowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karolya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2008, 15:59:02 » |
|
Właśnie dlatego kupiłam też pałeczki-tablety do ziemi. Mają wytępić te ewentualne gady z korzeni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|