Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:35:00
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za pasożyt??  (Przeczytany 1501 razy)
karolya
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 21, 2008, 09:55:41 »

Witam - mojego grubosza dopadły jakieś malutkie robaczki  Sad
co to może być i jak się tego pozbyć ?  Na razie jest na kilku listkach, ale boję się, żeby nie zaatakowało całego drzewka..

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2008, 10:04:51 »

To wełnowiec - więcej o nim znajdziesz tu:

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4254.0.html

Agnieszka

['] Z
karolya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2008, 10:18:16 »

dziękuję Smile
a nie ma jakiegoś spryskiwacza ? to moje drzewko ma z 10 lat i jest ogroooomne - kiepsko widzę wycieranie wszystkich listków  Confused
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2008, 10:23:28 »

Poszukaj na pierwszej stronie FF w dziale "choroby i szkodniki ",poza tym pewno w każdym sklepie ogrodniczym podadzą jakiś specyfik na wełnowce także doglebowy jak i do zraszania.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2008, 10:27:07 »

Spryskiwanie nie pomoże, ta "wełna", którą tworzą, chroni je przed działaniem spryskiwania. Masz wybór: wycierasz, albo całe Ci zeżrą. Wiem, co mówię bo kilka roślin przez nie straciłam Sad

Agnieszka

['] Z
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2008, 11:25:50 »

Dorosłe owady zniszczysz pryskając wodą z kroplą płynu do mycia naczyń. Płyn idealnie rozpuszcza tłuste ciałka wełnowców  Twisted Evil
Jeśli zdecydujesz się pryskać specjalnym środkiem również dodaj kroplę płynu.
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2008, 11:49:11 »

znaczy płyn do mycia naczyń rozpuszcza otoczkę wełnianą żeby środek chemiczny dotarł do wełnowca Smile Ja takie paskudztwo najpierw pędzelkiem lekko sztywnym- upierdliwe, ale skuteczne. Niedobitki, które sie pochowały- previcur w spryskiwaczu (drogi i nie dodasz płynu do mycia naczyń)  i tableta go doniczki- ale jak coś się mało podlewa to trudniej. Ja używam do oprysku Confidor, bo jego nośnik mniej śmierdzi niż Actellic
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 21, 2008, 12:25:15 »

Nie  Smile . Płyn rozpuszcza wełnowca nie tylko wełnę. Przedostaje się przez jego tłustą powłokę i wełnowiec się po prostu rozpływa  Razz
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 21, 2008, 14:12:33 »

U mnie pryskanie nie pomogło - musiałam je ścierać Sad

Agnieszka

['] Z
karolya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 21, 2008, 17:36:18 »

Dzięki za rady - kupiłam już Provado Bayera - tablety do doniczki i spryskiwacz - zobaczymy co to da  Smile
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2008, 21:04:33 »

UWAGA! Przesadź roslinę do nowej ziemi - i dokładnie obejrzyj korzenie. Wełnowiec lubi usadawiać sie również w korzeniach i po cichu podżera korzenie. Warto za wczasu wypatrzec i zniszczyc biale podziemne skupiska wełenki.

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2008, 22:22:06 »

Cytat: tellerka
UWAGA! Przesadź roslinę do nowej ziemi - i dokładnie obejrzyj korzenie. Wełnowiec lubi usadawiać sie również w korzeniach i po cichu podżera korzenie. Warto za wczasu wypatrzec i zniszczyc biale podziemne skupiska wełenki.

Ten wełnowiec co zjada liście nie je korzeni, najwyżej usadawia się u podstwy pędów, czasem tuż pod powierzchnią.  Confused Na korzeniach żyje inny gatunek wełnowca, aczkolwiek też paskudztwo z tej grupy Sad Na takiego powinny podziałać tablety, ale ja do podłoża dodaję przy przesadzaniu Basudin (diazinon) w granulkach. To skutecznie zapobiega rozprzestrzenianiu się wełnowca korzeniowego.
karolya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2008, 15:59:02 »

Właśnie dlatego kupiłam też pałeczki-tablety do ziemi. Mają wytępić te ewentualne gady z korzeni Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: