Phoolan
Aktywny

Phoolan znaczy kwiat... na imię mi Anna
|
 |
« : Wrzesień 17, 2008, 19:15:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2008, 19:21:25 » |
|
Wszystko da się oglądać, ale nie wiem czy fiołeczki są własnością chłopczyka czy dziewczynki bo są zasadnicze braki w profilu  można prosić o uzupełnienie łącznie z resztą bo to ułatwi ewentualne zapełnienie tego trochę pustawego parapetu co na tym forum jest chyba ewenementem - a fiołeczki urocze .
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
kika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2008, 19:23:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 19:39:33 » |
|
Już się poprawiłam  Parapety rzeczywiście pustawe bo moje skrzydłokwiaty stoją na szafkach  sztuk sześć ale to nie ten temat. Dziś zamawiałam nowe okna i parapety (tak przypadkiem), mam nadzieję, że 30 cm wystarczą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2008, 19:44:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2008, 19:44:56 » |
|
W pięknym mieście mieszkasz- w latach 60-tych i 70-tych kilkakrotnie kolejne wakacje spędzałam pod namiotem nad jeziorem . Sympatyczne wspomnienia.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2008, 19:51:09 » |
|
Miło mi  pojezierze jest przepiękne i jeszcze dosyć spokojne w porównaniu do Wielkich Jezior Mazurskich. Co do kwiatów, obeszłam wszystkie kwiaciarnie w moim mieście i niestety można kupić tylko najpospolitsze fiołki afrykańskie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2008, 19:56:10 » |
|
Piękny początek, zdjęcia jak najbardziej da się oglądać  a bywając tutaj na pewno kolekcja szybciutko się powiększy 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2008, 20:03:00 » |
|
Zapomniałam dodać, że w pracy mam bardzo dużo parapetów, tylko czy ja nie będę bała się zostawić swoje fioły na czas urlopu lub święta  Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2008, 07:11:09 » |
|
Bardzo ładne te fiołeczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2008, 11:46:13 » |
|
Fiołeczki urocze  no i tęsknym okiem patrzę na te wolne miejsca na parapetach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2008, 12:44:04 » |
|
Cały czas czuwam na forum i uczę się, tylko nie mam czasu na aktywne uczestniczenie. Nie wytrzymałam do wiosny z rozmnażaniem i muszę się pochwalić, że mój pierwszy listek się ukorzenił ( w słoiczku z wodą i węglem drzewnym) mam nadzieję, że coś z niego wyrośnie. Natomiast ten fiołek który nie miał kwiatuszków wypuścił pączki  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MałgorzataK
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2008, 19:31:57 » |
|
Fiołeczki super  Kiedy u mnie było tyle miejsca na parapecie hmm chyba dawno temu 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2008, 20:31:51 » |
|
Witaj Phoolan! Początek kolekcji bardzo przyzwoity. Co do pustek na parapetach to zachowaj sobie te zdjęcia. Ja na forum jestem od 28 lipca i na moje parapety już szpilki nie wetkniesz. Fiołków nie miałam wcale, a teraz mam 3 dorosłe sztuki, 34 ukorzenione listki, 5 w szklance i 2 listki przyjadą do mnie w przyszłym tygodniu. To jest po prostu chwila nieuwagi  i po Tobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 07, 2008, 22:34:58 » |
|
Mnie ostatnio coś pociągają chimery, więc i Twoja mi się spodobała  Szkoda tylko, że nie można ich rozmnażać z liści...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 09, 2008, 06:02:27 » |
|
Zamierzam ukorzenić listek mojej chimery i zobaczyć jaki kolor wyjdzie  Nie wiem czy nie popełniłam błędu, czy listki muszą się ukorzeniać w wodzie (tak zrobiłam z 1 listkiem) czy mogę bezpośrednio w ziemi z ukorzeniaczem (tu niestety z 3 listkami)??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 09, 2008, 07:09:38 » |
|
Wszystko jedno każdy ma swój ulubiony sposób 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolka13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 09, 2008, 07:36:54 » |
|
W moim skromnym dorobku też jest chimera, listki wstawiłam do wody i już puściły korzonki. Co z tego wyrośnie zobaczymy w przyszłości.
|
|
|
|
|
|
...:::Wielbicielka Fiolków:::...
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 09, 2008, 09:34:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 09, 2008, 12:52:52 » |
|
Przyjmą się,przyjmą.Ja też niedawno zainteresowałam się fiołkami,a teraz mam cały parapet zajęty przez przedszkole .Bardzo szybko to idzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 09, 2008, 14:16:26 » |
|
Witaj Phoolan . Jak większość zaczynałam od pojedynczych sztuk fiołków. Na dzień dzisiejszy mam 10 dorosłych egzemplarzy ,5 małych roślinek wyhodowanych z listka i 12 ukorzenionych listków w ziemi. Twoje 5 sztuk to już coś  . Posiadam także chimerę i jej listek ukorzeniony siedzi w ziemi.Bardzo jestem ciekawa jakiego koloru będzie miał kwiaty  Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Córcie  Jagoda
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Jagoda 
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 09, 2008, 18:24:59 » |
|
Dziękuję za słowa otuchy  Dziś dostałam 3 listki od znajomej, niestety nie powiedziała jakie to kolory, a może stety bo będzie niespodzianka. To mój 5 fiołek, który mam w pracy ( to ta biedulka z Biedronki) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 11, 2008, 17:53:50 » |
|
Czemu bidula? Dla mnie piękny Trafił w dobre ręce i szybko się odwdzięczy 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Jagoda 
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 11, 2008, 19:41:45 » |
|
Śliczne masz fiołeczki i bardzo obiecujący początek  . I zapamiętaj słowa Dzikiej  , wystarczy chwila nie uwagi 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 11, 2008, 19:47:26 » |
|
Ten 5 fiołek był biedny jak go kupiłam, miał pozasychane kwiatki i marne kilka listków na krzyż  Teraz dochodzi powoli do siebie  Dziś w Realu mało nie kupiłam fiołka, tylko pani przy kasie zatrzymała go bo nie miał kodu kreskowego (a był jedyny taki). Może i dobrze bo po wyjęciu z ozdobnej tuby okazało się, że został porządnie oskubany. Tak się pocieszam... Jeśli chodzi o moje starsze fiołki to martwię się ponieważ listki się pofalowały, nie wiem dlaczego się tak dzieje. Wcześniej były w miarę gładkie. Żadnych szkodników ani plam nie zaobserwowałam. Czy może wiązać to się z tym, że przesadziłam je do dużych doniczek i wyrosło mnóstwo nowych liści? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 13, 2008, 18:51:02 » |
|
Po poczytaniu waszych wątków doszłam do wniosku, że może jest to efekt karłowacenia liści u starszych roślin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 28, 2008, 22:43:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 28, 2008, 22:50:35 » |
|
Trzymam kciuki za przedszkolaki  Też mam teraz listeczki i się boję czy ukorzenią się w listopadzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phoolan
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 28, 2008, 23:00:17 » |
|
Dorotko, myślę że nie będzie problemu. Jeden listek wyjełam z ziemi ponieważ trochę końcówka zwiędła ale okazało się, że on tez ma już korzonki. Część ukorzeniam w wodzie z węglem drzewnym jak już gdzieś pisałam Na pewno się uda. Powodzenia! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|