XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 27, 2008, 11:05:42 » |
|
No to pozbyłam się zgnitego na razie moje maleństwo wygląda dobrze przestały mu żółknąć liście  i planuje kwitnąć na jednej łodydze bo coraz więcej mu się Oczków robi  Jak to wygląda z liśćmi które maja końcówki czerwone  i takie w nie których miejscach jaśniejsze? To chyba raczej słonko go popaliło z tego co mi wiadomo. Bo korzenie ma dobre i kwitnie a z tego co czytałam to że jeśli ma jaśniejsze liście to albo był przelany albo słonko go poparzyło. Chodź juz teraz jest w lepszym stanie niż jak go kupiłam  . A mam pytanie jeszcze co do tych maleństw koło niego niektóre całkowicie są oddzielone od niego czyli można by było je osobno wsadzić do doniczki? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 27, 2008, 21:58:27 » |
|
Ale te maleństwa rosną z podłoża czy z pędów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 27, 2008, 22:15:15 » |
|
z podloza nie sa ze soba w ogole polaczone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 27, 2008, 22:42:31 » |
|
Nie wiadomo jak bedzie z korzeniami, czy uda Ci się je tak odjąć od rosliny matecznej, żeby miały jakieś korzonki. I jeśli te roslinki są bardzo małe to lepiej jeszcze odczekać. A na wiosnę pewnie pojawią Ci się keiki na pędach, bo dendrobium typu nobile jest w tym chyba mistrzem - i je jest bardzo latwo oddzielać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 27, 2008, 22:53:13 » |
|
Aha. I tak nie mialam w planie je rozdzielac   I dziekuje Agnieszko za informacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 27, 2008, 23:03:28 » |
|
No to pozbyłam się zgnitego na razie moje maleństwo wygląda dobrze przestały mu żółknąć liście  i planuje kwitnąć na jednej łodydze bo coraz więcej mu się Oczków robi  Jak to wygląda z liśćmi które maja końcówki czerwone  i takie w nie których miejscach jaśniejsze? To chyba raczej słonko go popaliło z tego co mi wiadomo. Bo korzenie ma dobre i kwitnie a z tego co czytałam to że jeśli ma jaśniejsze liście to albo był przelany albo słonko go poparzyło. Chodź juz teraz jest w lepszym stanie niż jak go kupiłam  . A mam pytanie jeszcze co do tych maleństw koło niego niektóre całkowicie są oddzielone od niego czyli można by było je osobno wsadzić do doniczki?  Aga czy Ty cały czas piszesz o Dendrobium ode mnie  Nigdy nie było z nim problemów, nigdy go nie zraszałam, malutko podlewałam, stał w ciepłym pokoju od strony wschodniej i kwitł i rósł jak szalony, nie był przelany ani poparzony zresztą widziałaś na fotkach i się zachwycałaś nim. .. strasznie mi przykro, bo nie wiem czy Ty piszesz o tym samym?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 27, 2008, 23:05:14 » |
|
 fotka tego Dendrobium .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 27, 2008, 23:07:21 » |
|
Monika twoje maleństwo będzie kwitło  . Sprawa z twoim jest juz opanowana  . I wyglada na to ze w końcu sie u mnie zaklimatyzowal. Chodzi mi o inne maleństwo które kupilam w stanie derastycznym  w kwiaciarni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 27, 2008, 23:10:11 » |
|
A oba są typu nobile ? - bo pisząc powyższe moje porady cały czas myslałam, że mówimy o jednym egzemplarzu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 27, 2008, 23:10:54 » |
|
Ach to dobrze  ulżyło mi, a dla Ciebie życzę sukcesów w hodowli  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 27, 2008, 23:17:13 » |
|
Ach to dobrze  ulżyło mi, a dla Ciebie życzę sukcesów w hodowli  Pozdrawiam No mi rowniez ulzylo kiedy zobaczylam ze sprawa została opanowana i szykuje sie do kwitnięcia. Dziękuje i Pozdrawiam  A oba są typu nobile ? - bo pisząc powyższe moje porady cały czas myślałam, że mówimy o jednym egzemplarzu  Tak obydwa są typu nobile. Jeden odkupilam od Moniki który dopiero teraz do siebie doszedł(i o nim była na początku mowa)jest biały, a drugiego kupilam w kwiaciarni i ma kolorek ciemny fiolet( w nim mi chodzi o liscie bo ma czerwone koncowki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 27, 2008, 23:23:58 » |
|
Rośliny o ciemnoróżowych i fioletowych kwiatach mają większą zawartość antocjanów w swoich komórkach i może to byc widoczne ne liściach. Dodatkowo ten barwnik pojawia się gdy roslina (tak jak sama napisałaś ) ma chłodno lub zbyt słonecznie - wtedy pełni funkcje ochronne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 27, 2008, 23:26:15 » |
|
Agnieszka dziękuje Ci ślicznie jestem twoja dluzniczka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 27, 2008, 23:28:58 » |
|
Nie ma sprawy - jak bedziesz mieć keiki tego fioletowego to mi jedną podeślesz? Zapisz mnie do kolejki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 27, 2008, 23:38:10 » |
|
Oczywiscie ze przesle ale jasny fieletowy czy ciemny? bo mam jeden w polsce ciemny i w niemczech jasny. Choc i tak zapewnie za niedlugo moje malenstwa razem ze mna pojada do meza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 27, 2008, 23:45:40 » |
|
Ja mam tylko białego - więc oba kolory by mnie ucieszyły. Keika to chyba nawet w kopercie dałoby się przesłać, ale teraz nie ma co "dzielić skóry na niedźwiedziu" - niech Ci zdrowo rosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 27, 2008, 23:52:03 » |
|
jak by co dam ci znac  niech na razie sobie rosna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 11, 2008, 08:07:50 » |
|
Mam do Was pytanie. Na moim jednym dendrobium rosną keiki i było ono troszkę jaśniejsze od innych, ale teraz zrobił sie takie:  Nie było przelane, przesuszone też nie i nie wiem co z nim dalej robić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 12, 2008, 08:20:54 » |
|
Dzisiaj odpadł mu jeden listek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 13, 2008, 20:33:54 » |
|
Mam pytanie odnośnie Dendrobium nobile. Otóż trzymam moje d.nobile na balkonie od czerwca aż do tej pory.Posiada ono dwie pseudobulwy stare,które już kwitły,dwie dojrzałe z poprzedniego roku (nie kwitły) oraz dwie wykształcone w tym roku. Nadmienię,że podłoże jest przesuszone, stoi pod daszkiem więc deszcz do niego nie dociera. Ku mojemu zaskoczeniu zamiast wypuścić pąki kwiatowe, wypuszcza nową pseudobulwę...Powstaje zatem pytanie czy zdjąć je z balkonu i zacząć podlewanie żeby nowa pseudobulwa się rozwinęła? czy poczekać jeszcze na pąki ? Bardzo proszę doświadczone osoby o poradę.
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
|