ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« : Wrzesień 17, 2008, 07:54:58 » |
|
Kilka lat temu, ok. 3, dzieciaki wsadziły pestkę brzoskwini, która urosła. Jest teraz całkiem sporą szopką, posadziłam ją w takim miejscu, że teraz mi przeszkadza, czy mogę ją trochę podciąć. Wiem, że nie będzie miała owoców, ale nie chcę jej całkowicie wycinać ze względu na dzieci. Podpowiedzcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2008, 09:34:13 » |
|
Nie mówię, że koniecznie teraz. Już kilka razy siadałam z tym zamiarem, że zapytam no i niniejszym to czynię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 10:43:38 » |
|
Brzoskwinię tnie się w okresie wegetacji,teraz już trochę za późno,bo rany po cięciu mogą się nie zagoić.Kiedyś u mnie na działkach było szkolenie z cięcia drzew owocowych,instruktor mówił,żeby brzoskwinie ciąć późną wiosną,nawet po kwitnieniu i smarować rany maścią ogrodniczą,bo brzoskwinie są wrażliwe na choroby kory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2008, 08:34:13 » |
|
Jak myślicie, co będzie dalej z tej brzoskwinki, bo jeżeli ma urosnąć za dużo, to będę przesadzać. Ona już teraz nie przypomina drzewek u znajomych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2008, 19:40:54 » |
|
Eee tam, nie wywalę, bo to dzieciaków z pestki. Tylko jakaś szopkowata, wiosną będę ciąć, tak jak radziłyście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2008, 19:50:48 » |
|
A mnie ciekawi jak ona wygląda  pytam ponieważ i moje chłopaki zasadziły pestkę brzoskwini. Możesz wstawić fotkę?
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2008, 19:56:48 » |
|
Tylko, że nie umiem. Jutro spróbuje trochę poćwiczyć, ale jestem komputerowy laik, może krok po kroku... Spróbuję, bo chciałabym i inne kwiaty pokazać, ale to jutro w wolnej chwili, dobrze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2008, 08:31:17 » |
|
Brzoskwinie przycinam wiosną w fazie różowego pąka , smarowanie ran wskazane, podobno akurat brzoskwinie przejmują cechy mateczne . Ewka- teraz przycinaniu stanowcze nie Kędzierzawoś w tym roku mie dobiła
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2008, 19:31:42 » |
|
a wlasciwie to taka brzoskwinia z pestek ile potrzebuje zeby wykielkowac??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 12, 2008, 20:38:51 » |
|
podobno akurat brzoskwinie przejmują cechy mateczne . Możesz coś więcej na ten temat? A jeśli chodzi o czas potrzebny do wykiełkowania-to jeśli teraz wsadzisz w ziemię,to na wiosnę powinna wykiełkować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 13, 2008, 10:52:00 » |
|
Moje dzieciaki wsadziły w sezonie brzoskwiniowym, w doniczkę datury, gdy na wiosnę wystawiałam je na dwór to coś wyrosło i to właśnie była brzoskwinka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 13, 2008, 11:02:44 » |
|
aha ......cytrynki mi po dwóch tzgodniach wykiełkowały ale jesli tak to bede czekac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|