stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« : Wrzesień 16, 2008, 15:48:54 » |
|
Chciałabym obsadzić na zimę balkon jakimiś iglaczkami.. Ale nie wiem czym się kierować przy wyborze.. Balkon wschodni.. Wiem, że kiedyś czytała o tym gdzieś na forum, ale nie mogę znaleźć już tego.. Poradźcie coś.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2008, 17:24:30 » |
|
Jodła balsamiczna "Nana" Jałowiec sabiński"Tamariscifolia" Świerk biały "Echiniformis" Świerk biały "Laurin" Świerk czarny "Nana" (nie pomyl ze świerkiem serbskim "Nana", bo to wielkie drzewo) Cis pospolity "Repandens" Żywotnik zachodni "Danica" Żywotnik zachodni "Hoseri" Żywotnik zachodni "Rheingold" Żywotnik zachodni "Stolwijk" Żywotnik zachodni "Teddy" Żywotnik wschodni "Justyna" Chojna kanadyjska "Jeddeloh" syn. "Nana"
Pooglądaj sobie w necie, mają różne pokroje i kolory.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2008, 19:48:11 » |
|
Przyzwoite podłoże dla iglaków + donica terakotowa i to wszystko. Rozmiar donicy będzie zależał od tego w jakiej doniczce kupisz - ma być spora, ale nie gigantyczna.
A co do zakupu... Wiesz jakie są zasady - zdecydowanie lepiej kupować tam, gdzie mają jakieś pojęcie o towarze i uczciwe etykiety. Jak nie ma etykiet, pozostaje pytanie sprzedawcy o iglaki miniaturowe/karłowate, które mogą rosnąć w półcieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2009, 15:53:20 » |
|
U mnie na balkonie rośnie już dość stary świerk srebrny, bardzo dobzre nadają się też do tego celu sosny pospolite, sam je mam. Sąsiadka ma świerk conica w doniczce, coś pięknego, taki gęsty.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2009, 11:57:07 » |
|
Jakubek, a jaką wystawę ma twój balkon ? Do coniki straciłam serce, bo stanowi przysmak dla przędziorków  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2009, 12:15:39 » |
|
Mój balkon jest balkonem północnym. Latem cały czas jest wystawiony na działanię światła, którę świeci prosto na rośłiny, begonie mają wypalane liście, więc nie mogę ich tam czymać trzymać. Głównie dzięki iglakom balkon zimą żyję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2009, 12:42:18 » |
|
Jakubek coś kręcisz, odkąd to północny balkon to balkon słoneczny? Takie wypalanie liści może mieć miejsce na balkonie południowym.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2009, 13:05:09 » |
|
Jest to balkon po tej stronie gdzie zaczyna się dom i gdzie są drzwi wejściowe. Nie wiem jak dokładnie wam to zaobrazować, zrobię zdjęcia latem to ocenicię, może coś z kierunkami mi się pomyliło, tylko się nie śmiac ( he he he )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jackie
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 29, 2009, 13:45:44 » |
|
Witam, wpadłam na pewien pomysł, ale wolę zapytać fachowców  Otóż, mamy balkon. Niestety jest nieogrodzony, więc spędzamy na nim mało czasu. W związku z tym pomyślałam, że można by trzymać na nim iglaki typu cyprys/tuja. Mam jednak [jak zwykle] pytania  - Czy rosliny tego typu dobrze będą się chować na balkonie, na którym przez większość dnia jest cień? - Mogą tam stać także zimą? - Jaki gatunek wybrać ?? Z góry dziekuję za odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 29, 2009, 15:12:37 » |
|
Oczywiście że możesz posadzić iglaki na balkonie, ale niekoniecznie te gatunki, które wymieniłaś. Cyprysy nie rosną w naszym klimacie, prawdopodobnie chodzi ci o cyprysiki. Tuje i cyprysiki / a szczególnie tuje /potrzebują słońca, cyprysiki w mroźne zimy mogą w pojemnikach podmarzać. Na północnym balkonie najlepiej będą rosły cisy, jest sporo odmian, z pewnością coś wybierzesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jackie
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 29, 2009, 20:06:59 » |
|
aha, rozumiem. W ogrodzie mamy dużą tuję, którą uwielbiam, stąd sympatia do tych roślin  możliwe, że się pomyliłam  Jakie iglaki są ŁATWE w chowie i nadają się na balkon? PS: a czy w domu cyprysiki by mi się uchowały ? Mam duży pokój i chciałabym mieć w nim dużo zieleni, a tego typu roślinki mi się podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2009, 00:26:09 » |
|
Generalnie łatwe są te iglaki, które rosną w Polsce w stanie naturalnym - jałowce, świerki, sosny... Ale większość ich odmian jest światłolubna, więc pozostają ci proponowane przez Małgosię cisy. W domu cyprysik skona powolną śmiercią - latem będzie mu za sucho, a zimą za ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|