Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:27:12
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Asplenium  (Przeczytany 1546 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
samira
Nowicjusz
*

« : Sierpień 22, 2006, 15:00:52 »

Kiedyś kupiłam asplenium. Do niedawna wszystko było w porządku, aż nagle roślinka zastrajkowała. W środku, skąd wyrastaja nowe listki pojawiły się białawe grudki i roślina marnieje.
W sieci znalazłam zdjęcie tego kwiatka, asplenium daucifolium
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2006, 16:57:56 »

Jeśli są to grudki - najprzód jeśli się da to wymyj to wodą z dodatkiem płynu do naczyń i denaturatu. Rób to kawełeczkami waty i po każdym przejechaniu wyrzucaj.Nie rozniesiesz wówczas jaj po roślinie.

Chyba, że jest to nalot który wygląda jak przybrudzona mąka i po przejechaniu palcem nie ma śladu po nalocie.
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2006, 08:44:51 »

To ten drugi objaw.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2006, 10:45:27 »

To znaczy, że jesto to mączniak prawdziwy i tu bez oprysku się nie obejdzie. W ogrodniczym coś znajdą jeśli im powiesz na jaką chorobę. Kup środek w płynie. One mają załączoną miarkę i łatwiej dozować niż proszek, który trzeba wysypać podzielić na 5 części i dopiero 1 część rozpuścić w 1 litrze wody.
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2006, 13:24:53 »

Dzięki.
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2007, 10:18:15 »

Ja też mam problem z aaplenium i podłączam się pod wątek:(
Kupiłam jakiś czas temu i rosło dobrze aczkolwiek coś się chyba z nim dzieje , bo ze środka rozety nie wyrastają nowe liście tylko w zaczątku są uschnięte? i ten środeczek rozety jest jakiś dziwny, taki jaśniejszey? nie wiem białawy? ale w sumie cały kwiat nie pada

a drugi problem to brzydkie liście, chyba kwiat miał za suche powietrze bo końcówki pousychały i brzydko wyglądają i ja bym chciała tych liści się pozbyć ale nie chcę wyrywać liści na wpół zdrowych, wolałabym żeby całe uschły albo zżółkły boo wtedy łatwiej usunać takie, co mi radzicie??????

acha kwiat był w miejscu cienistym, podlewany umiarkowanie, teraz przestawiony do łazienki cienistej (coby miał większą wilgotność powietrza)

Wystarczy Natalia Wink
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: