Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:27:03
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodzaje tui.  (Przeczytany 3668 razy)
soffia83
Nowicjusz
*

« : Wrzesień 15, 2008, 08:28:08 »

Mam problem nie znam odmian tui  Sad a chciałabym posadzić sobie takie które będą gęste i wysoko rosły mam sąsiada za siatką i chcę się odgrodzić. Czy ktoś wie jaka będzie dobra odmiana??? Confused Jak ktoś ma zdjęcia tui to bym z chęcią pooglądała może dowiem się jakie mam tuje na ogródku bo szczerze nie mam zielonego pojęcia, a dawny właściciel posadził i nie wie co to za odmiany. Z tego co rozpoznałam to mam ok 4 odmiany koło domu. Pozdrawiam i dziękuje.
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2008, 11:18:25 »

Szmaragdy są gęste i rosną wysoko. Posadż co 40-50 cm. Nie warto kupować zupełnie małych. Takie 1-1,2 m najlepiej.

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2008, 12:03:33 »

Szmaragdy są gęste i rosną wysoko. Posadż co 40-50 cm. Nie warto kupować zupełnie małych. Takie 1-1,2 m najlepiej.

Potwierdzam, mam 3 duże obok domu są gęste i ładne, od sąsiadów na pewno się odgrodzisz.

Fiołki, hoye.
soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2008, 07:11:27 »

Dziękuję za odpowiedź a kiedy najlepiej je posadzić ??? Chciałabym żeby w lecie juz trochę mnie zasłoniły. jaki koszt jest takich tui.???
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2008, 07:23:45 »

Nie znam aktualnych cen, ale myślę że metrową już za 30 zł powinnaś kupić. Ja swoje sadziłam jesienią i mają się super  Smile

Fiołki, hoye.
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2008, 07:27:50 »

W moim Hicie były takie ostatnio po 10 PLN. Ponieważ to trochę kosztuje to radzę pojeździć po duzych sklepach typu OBI/Castorama i poszukać, bo różnica w cenie może być duża.
Sadź na wiosnę, tylko dobrze podlewaj!!

soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2008, 09:15:46 »

dzięki a mam jeszcze jedno pytanie jakie między nimi odstępy zrobić tak żeby mi zasłoniły wszystko a żeby nie było za gęsto???
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2008, 09:21:54 »

Tak 40-50 cm. One są dosyć wąskie, nawet za kilka lat ich obwód niewiele się zmieni, raczej idą w górę.

soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2008, 09:50:02 »

A są takie odmiany co idą w górę i w boki i są gęste??? Potrzebuje taki gęsty mur zrobić na 1,80 cm.
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2008, 10:11:11 »

Jeśli kupisz takie metrowe i posadzisz je blisko siebie, taż żeby sie gałązkami stykały to uzyskasz ten efekt. Może źle się wyraziłam - od pieńka do pieńka 40-50 cm. Do 2 metrów dorosną w dwa lata, jak dopilnujesz podlewania i nawożenia.

soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 18, 2008, 11:06:59 »

Super dziękuję bardzo za odpowiedzi. A jeszcze jedno pytanko mam tuje która ma nasiona kiedy je sie zbiera z krzaczka???
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2008, 11:34:56 »

Tuje sadzonkuje się z kawałków gałązek. Trzeba oderwać 1 zielony wachlarzyk, z piętką z części zdrewniałej. Zanurzyć w ukorzeniaczu i do ziemi, pod folię. Bardzo powoli na początku rosną i wymagają podlewania i ochrony przed zimnem (na początku). Ceny są teraz takie, że już się nie opłaca. 1 m dohodujesz się po 5 latach, a za 10 PLN kupisz.

soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2008, 09:39:42 »

tak wiem ze się nie opłaca. To dlaczego moje tuje mają takie zielone szyszki?? Co to jest??
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 19, 2008, 10:10:36 »

No toż one próbują normalnie sie rozmnażać. Ale są po prostu mało efektywne.

ursulka
Gość
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 19, 2008, 10:41:18 »

Jeśli masz dość miejsca i kasy, to spróbuj je posadzić w 2 rzędach, tak aby drzewka w drugim rzedzie sadzić w miejscach, gdzie w pierwszym jest przerwa między sadzonkami. Tak na bank będziesz miała gęsto. Tylko, że to 2x więcej miejsca zajmuje i kasy. Ja bym sobie posadziła 1 rządek takich większych (bliżej sąsiada) a potem drugi rządek dużo mniejszych, właśnie tak przesunięty żeby wypadały "w przerwach" w tym pierwszym rządku. A przed tym kolorowe kwiatki Wink
soffia83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 19, 2008, 10:50:45 »

Dzięki za fajna radę. Pozdrawiam.
Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 22, 2008, 08:49:49 »

tuja szmaragd

wsadzone w 1997 r ziemia jest dobra 2 klasa . Sadzone rośliny 40 50cm wysokości, co 1 metr ,
  (jeten w tyle jeden w przodzie, nie są w jednym rzędzie)

równy regularny stożek ,zieleń -tylko to bym sobie sadziła drugi raz Very Happy
zapraszam do mojego ogródka jest tam więcej fot  Smile

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
lesnik
Nowicjusz
*

Kotlina Kłodzka strefa 6a

« Odpowiedz #17 : Marzec 15, 2009, 21:31:53 »

Nasiona tui dojrzewają w końcu sierpnia-początku września,małe szyszki zmieniają kolor z zielonego na jasnobrązowy.  Przy suchej i słonecznej pogodzie szyszki otwierają się i nasionka się wysypują.
Pod koniec września szyszki są już praktycznie puste.
Odmiany rozmnaża się z sadzonek z piętką.
Nie wszystkie odmiany mają szyszki.
gregstar
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 09, 2009, 11:05:34 »

mi ktos podpowiedzial zeby sadzic tuje brabant, zeby bylo wysoko, ale dosc roznie jest opisywana: czasem na 3 metry maksymalnie czasem 6 a nawet widzialem gdzies w opisie w necie, ze wieloletnia tuja moze i 10 metrow osiagnac, ktos moze ma takie cos? mam 11 sadzonek i plan "odciecia" od sasiada Smile ...
Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 09, 2009, 11:24:49 »

Brabanty są "prześwitujące", lepsze są szmaragdy. Z mojego doświadczenia wiem, że szybciej rosną i są wyższe od brabantów. Mam dwa takie 7 metrowe, 15-letnie, z tym , że jest dobra ziemia + obornik.

Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 30, 2009, 09:49:39 »

Czy są jeszcze jakieś oprócz brabanta i szmaragda które będą odpowiednie na żywopłot? Nie musi być wysoki,  2-3m w zupelności wystarczą

"Dokąd zmierzasz...?
         Na drugą stronę poranka..."

Ulka Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: