|
tellerka
|
 |
« : Wrzesień 06, 2008, 22:10:47 » |
|
Dora była uprzejma zdobyć dla mnie cudo, z pąkami już. I pięknie zakwitło!    Pachnie troche jak carnosa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2008, 10:10:22 » |
|
Tellerko, a czy mogłabyś wrzucić zdjęcie tego cuda  w całości. Chodzi mi o to, czy to compacta variegata (czy jak ją tam zwał, bo na Allegro podają różne nazwy) i ile ona sobie liczy wiosen. Nadmienię, że nie pogniewałabym się, gdyby Dora była uprzejma zdobyć dla mnie cudo także 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2008, 10:14:16 » |
|
ile ona sobie liczy wiosen.
Ja ci mogę odpowiedzieć - u Tellerki ona sobie liczy kawalątko lata  . Ale cudna jest  (chociaż nie lubię compacty  ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2008, 10:24:13 » |
|
Ja lubię, chociaż trzeba przyznać, że ma swój charakter, bo dość niechętnie się poddaje układaniu i różnie z rozkrzewianiem bywa. No i trudno z czyszczeniem, zwłaszcza jeśli (nie daj Boże!) trafią się jakieś szkodniki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2008, 11:39:00 » |
|
To jest jedna gałązka i mam ją 'dopiero co'. Gdzie i jak Dora ją zdobyła kryją mroki tajemnicy - proponuję negocjować już z nią - dopóki nie będę mieć jakiś rozłowgów to nie planuję cięcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2008, 11:47:21 » |
|
Przepiekne kwiaty. Mam nadzieje, ze i ja sie dochowam kiedys  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 16:00:32 » |
|
Roczna compakta  : rośnie superszybko, ale nie chce rozwinąć zawiązanych pączków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2008, 16:21:32 » |
|
Nauczona doświadczeniem Twojej ceropegii  nie zapytam, jak wyglądała ten rok temu....  To ja wyglądała rok temu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 16:30:40 » |
|
 Krystal rok temu to były dwa pędziki ledwo wystające z doniczki  , jakieś 5-6cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 16:53:35 » |
|
 Mery - zdradź tajemnicę..... co im robisz ???? Gdzie stoją ??? Mojej po roku przybyły chyba dwa listki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 16:57:49 » |
|
mery  jak Ty ją fajnie poprowadziłaś  ...tak zdradź tajemnice swoje prosimy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 17:11:18 » |
|
Krysiu, tuberozo nic szczególnego nie robię  . Zauważyłam, że hoje, które mam od małego listeczka, rosną naprawdę szybko i są zdrowiutkie. Rośliny, ktore przybyły do mnie dorosłe, nie chcą tak chętnie współpracować  . Compakta stoi od poczatku na parapecie okna południowego, ale zasłanianego na kilka bardzo słonecznych godzin latem. Podłoże to mieszanka Compo z warstwą keramzytu na dnie, podlewam 2 razy w tygodniu nie za dużo  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2008, 17:50:08 » |
|
Mery - dziękuję  Wniosek z tego,że muszę jej zmienić miejsce, bo ma za ciemno 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2008, 18:25:57 » |
|
Widzę, że nie tylko ja jestem ciekawa (okrutnie) tych magicznych sztuczek pielęgnacyjnych Mery  Bo naprawdę - porównywanie dat ze zdjęć i opisów Mery i tego, jak jej hoje (i nie tylko zresztą hoje  ) wyglądały mały kawalątek czasu temu - a jak wyglądają dzisiaj, kawalątek czasu później wzbudza czyste uczucie niewiarygodności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2008, 19:01:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 11, 2008, 20:34:46 » |
|
To teraz hodujemy compacty na metry?  Piękny egzemplarz, Mery. Idzie w górę tak sam z siebie czy trochę nim sterujesz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 12, 2008, 06:07:23 » |
|
Agnieszko ta odmiana nie jest podatna na sugestie w prowadzeniu  . Mocne, sztywne pędy trudno skłonić do współpracy. Stąd też zdecydowałam się puścić ją wolno  , w górę. Jak przesadzi z długością, to będę ciąć  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 12, 2008, 12:13:19 » |
|
Roczna compacta Mery  Widziałam ją już wczoraj, ale dopiero dziś jestem w stanie coś napisać, tak mnie zatkało. Ogromna i piękna  A moja chyba na przekór - pomarszczyła listki
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 12, 2008, 12:32:05 » |
|
Ja się jakoś boję Compacty...  Ale Twoja, mery, jest oszałamiająca! 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 12, 2008, 14:11:36 » |
|
Przepiekna ta compacta.. musze mojej compakcie pokazac fotke Twojej, moze wezmie sobie to do serca i zacznie rosnac w koncu  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 12, 2008, 15:05:25 » |
|
Ja mam od niedawna i muszę powiedzieć,ze też ładnie rośnie,a była taka malusia..  Ale co mnie ciekawi...Dostałam dwie zaszczepki /każda z innego żródła/ i jedna ma baardzo poskręcane liście, a druga mniej.Czy to jakieś dwie różne odmiany? Dodam jeszcze,że obie włożone są do jednej doniczki, ale ta mniej pokręcona zdecydowanie szybciej rośnie.Czy liscie mają jakieś znaczenie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 12, 2008, 16:01:53 » |
|
 Może ta mniej pokręcona ma więcej ze zwyklej carnosy i dlatego szybciej rośnie? A może ta mniej pokręcona to nie compakta tylko crinkle8  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 17, 2008, 18:50:22 » |
|
A moja compacta marszy liście i dziś odkryłam przyczynę. Postanowiłam jej zaglądnąć do doniczki, a stamtąd wyleciała wstrętna ziemióra i jakieś małe białe pełzało po korzeniach. Hoja dostała nową doniczkę, ziemię i tabletkę provado. Jak zresztą pozostali lokatorzy hojowego parapetu. Mam nadzieję, że na tym się skończy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 17, 2008, 21:41:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

Kujawsko-Pomorskie strefa klimatyczna 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 18, 2008, 08:50:21 » |
|
No to może ja też się pochwalę swoją compactą  Jest u mnie od miesiąca zaczyna już rosnąć i wypatrzyłem trzy pączki kwiatowe,  niewiem tylko, czy jeszcze zdąży zakwitnąć. Niestety ma wełnowce,  ale już dostały 3/4 butelki Provado w trzech zabiegach, więc mam nadzieję że padną. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 18, 2008, 09:05:13 » |
|
Piękne obie, miód malina Piotrze mam nadzieję że szybko pozbędziesz się niechcianych lokatorów.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
piotr72
Aktywny

Kujawsko-Pomorskie strefa klimatyczna 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 18, 2008, 09:30:10 » |
|
 :Piotrze cudna! Moja przy niej,to maleństwo..Czyb ty również zahojowałeś? Niestety boję się że tak, mam już prawie wszystkie objawy "Hojobowe" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 18, 2008, 10:16:27 » |
|
To witaj w klubie!!  Ta choroba jest niestety nieuleczalna i bardzo szybko postępuje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|