Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:18:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Avokado  (Przeczytany 737 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« : Wrzesień 10, 2008, 20:25:49 »

Czy może ktos powiedzieć jak duże i jak szybko rośnie avokado?
Miałam okazję kupić roczną roślinę- ale nic o niej nie wiem, więc się wstrzymałam... Jakie lubi warunki i w ogóle coś na temat...
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2008, 20:34:55 »

Elu, ja mam avocado wyhodowane z nasienia.Po zjedzeniu owoca owocu została pestka, która bez większego przekonania wpakowałam do doniczki obok jakiejś rośliny.Dość długo bo chyba po miesiącu zaczęło z ziemi wyłazić coś.Nie wioedziałam co to , bo o pestce zapomniłam, to był taki bezlistny brązowy patyczek.Potem "to
'"puściło liście i teraz wiem, co mam .Roślina rośnie u mnie całe lato na polu, ale jaqk robi się chłodno biorę ją do domu.Zimą trochę chorują listki, pewnie za mała wilgotność, ona nie chce się tak dobrowolnie rozkrzewiać, więc tej wiosny ucięłam jej czubek, no i terz też wreszcie puściła boczne pędy.
Chyba nie ma sensu płacić za sadzonkę,jak można wyhodować ją samemu z owoca owocu, ale to już twój wybór.

Ortografia. Ostrzeżenie

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2008, 20:38:40 »

Nie była droga, ale ja lubię wiedzieć co i jak rośnie zanim kupię. No i nie musiałabym czekać czy urośnie...  Smile
Ciekawi mnie czy to spora roślina w miarę wzrostu i czy ma jakieś określone potrzeby- poza podlaniem i nawożeniem... Ta co widziałam miała ze 25 cm wzrostu...no może 30...
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2008, 21:55:48 »

Jak ma zbyt suche powietrze to jej obsychają brzegi liści, potrafi zrzucić część liści jak coś jest nie tak, na przykład przelanie zimą, ale ma też i plusy: nie czepiają się jej żadne szkodniki- przynajmniej u mnie, rośnie powoli, ale ma ładne i coraz większe liście.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 09:06:22 »

Ciekawi mnie jak roślina zachowuje się dalej- po kilku latach- nie chcę szybko rosnącego drzewka... Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: