Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:17:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Krokusy na trawniku  (Przeczytany 1620 razy)
nika200215
Nowicjusz
*

kujawsko-pomorskie 6b

« : Wrzesień 09, 2008, 15:05:45 »

Nie mam zupełnie doświadczenia z roślinami cebulowymi i potrzebuję porady.Mam około 100 cebulek krokusów i chciałabym je posadzić na  wyodrębnionej części trawnika,aby wiosną utworzył się kolorowy dywan z kwiatków,jak posadzić te krokusy?wykopywać dołki w trawie i przysypywać ziemią?A co z koszeniem trawy?nie zaszkodzi to cebulkom?czy może poczekać do ostatniego koszenia trawy w październiku i wtedy posadzić?bardzo proszęo poradę Very Happy
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2008, 15:14:40 »

Niko - krokusy w trawniku rosną jak najbardziej Smile I pięknie wyglądają.
Jeśli chodzi o sadzenie - ja akurat sadziłam grupami, po ok. 10 sztuk (wzdłuż ścieżki) - i robiłam to tak, że odrywałam kawałek darni (podważałam go od spodu), odwijałam jakby na bok (można też po prostu obciąć go dookoła i odłożyć), w powstałym miejscu robiłam dołek - trochę głębszy, sypałam do niego dobrej ziemi z worka, lekko ugniatałam i sadziłam cebulki. Przysypywałam ziemią, przygniatałam lekko i na to nakładałam tę darń, żeby nie było łysych placków. Dociskałam, podlewałam dobrze. Na wiosnę krokusy bez problemu przez tę darń się przebijały.
Jeśli masz zamiar sadzić bulwki pojedynczo - to myślę, że po prostu trzeba zrobić dołek odpowiedniej głębokości (może jakąś rurką?... O niewielkiej średnicy, wbijesz ją, wyciągniesz razem z ziemią, wsadzisz bulwkę, zasypiesz dobrą świeżą ziemią - też może tak być).

Koszenie trawnika posadzonym krokusom kompletnie nie szkodzi Smile - bardziej trzeba uważać na wiosnę, kiedy kwiaty już przekwitną, a liście rosną i się wydłużają - żeby ich kosiarką nie skosić, bo dopóki zielone - to oddają cebulkom składniki odżywcze, zbyt wczesne obcięcie ich spowoduje brak kwitnienia w następnym roku. Liście najlepiej usunąć, kiedy już zżółkną. Dlatego moim zdaniem lepiej jest zrobić kilka "plam" z krokusów na trawniku, bo wtedy przy koszeniu trawy łatwiej jest ominąć te liście, a ewentualnie przy samych nich dostrzyc trawę ręcznie Wink

Co do terminu sadzenia - lepiej chyba jednak nie czekać do października (tym bardziej, że jak pisałam - trawę można na cebulkach kosić spokojnie Wink), bo cebulki muszą mieć jeszcze trochę ciepła, by się przed zimą ukorzenić. Sadząc je we wrześniu praktycznie mamy tę pewność, w październiku może się już mocno ochłodzić (bywał i śnieg Wink) - więc lepiej sadzić wcześniej.
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2008, 15:32:44 »

Ja swoje 200 sztuk krokusików, i 20 przebiśniegów wysadziłam do ogródka w zeszłym tyg. zrobiłam podobnie jak napisała Krystal. Tylko zakupiłam takie urządzenie bardzo pomocne przy sadzeniu cebul, ma miarkę głębokości wbija się to na te głębokość co potrzeba do ziemi i wyjmuje ziemię z darnią, potem wkłada cebulę i naciska rączkę tej maszynki i ziemia z darnią wypada , wystarczy przyklepać i po problemie. Urządzenie towarzyszy teraz wszystkim cebulom w dużych sklepach, kosztuje 7 zł. Pozdrawiam

Pozdrawiam Monika Smile
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2008, 15:41:15 »

No tak, Tuberozo  Very Happy - ja sadziłam moje daaawno, jak jeszcze to urządzenie widywałam tylko w niemieckich katalogach  Razz
tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2008, 15:43:07 »

No dobry to wynalazek:)

Pozdrawiam Monika Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2008, 15:49:41 »

Jedno zastrzeżenie - trawa rośnie szybko i dopóki liście krokusów zielone nie da się jej kosić. Kiedy zaschną trawę będzie można skosić tylko kosą bo żadna kosiarka tego nie weźmie. Poza tym jak taki trawnik wygląda.

Jeśłi nie wytrzymasz i skosisz trawnik razem z liśćmi wypadną krokusy w baardzo znacznym stopniu.
Zatem zrób to tak byś mogła potem objechać ten fragment kosiarką i wewnątrz używać ręcznych nożyc do trawy.
Niestety za pięknym efektem najczęściej kryje się sporo pracy.
nika200215
Nowicjusz
*

kujawsko-pomorskie 6b

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2008, 17:27:14 »

Bardzo,bardzo dziękuję za podpowiedzi,mam już w głowie plan jak to ma wyglądać, myślę,że dla fajnego efektu warto się trochę natrudzić,na pewno kupię to urządzenie do sadzenia i od jutra do roboty.Jeszcze raz dzięki Very Happy
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2008, 09:07:40 »

Ja mam zwykłą sadzarką do wsadzania ...złotowy zakup  Cool w każdym ogrodniczym do nabycia  Very Happy

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: