Jolanta
Aktywny

|
 |
« : Wrzesień 09, 2008, 10:41:41 » |
|
Wielu z was bedzie od pazdziernika tego roku Vandy uprawialo. Postanowilam kilka waznych rzeczy dotyczacych uprawy w kilku punktach opisac. 1. Wlöz Vande w szklany wazon. Dla duzej Vandy wez duzy wazon dla malej maly. Korzonki moga wisiec w powietrzu albo moga dotykac dna.  2. Kap ja ( czyli zanurzaj w wodzie ) 2 razy w tygodniu ( przy duzych upalach 3 razy w tygodniu ). Zanurz ja tak aby korzonki pod woda byly. Zostaw ja zanurzona na kilka godzin, aby korzonki sie wystarczajaco napily. Do kapieli mozesz uzywac normalna wode albo deszczöwke. Uwaga ! Nie zanurzaj jej za wysoko! Pozostale resztki wody w srodku lisci moga byc nie korzystne!  3. Do wody dodaj raz, dwa razy w miesiacu odzywke do storczyköw w normalnej dawce. 4. Vande mozesz ale nie musisz dodatkowo spryskiwac- codziennie albo co 2 dzien. Do wieczora powinny korzonki byc czesciowo obeschniete. Uwaga ! Przy spryskiwaniu uwazaj aby woda nie dostala sie do serca rosliny. Przy trzech razach moze sie jej nic nie stanie, ale przy czwartym moze zaczac gnic i bedzie na wszystko juz zapözno. 5. Po kapieli wylewaj wode z wazonu w ten sposöb: jedna reka trzymaj Vande a druga wazon. Jezeli na dnie wazonu troszeczke woda zostanie to nie jest tragedia. Uwaga ! Nie wyjmuj Vandy z wazonu jesli nie musisz! Nie dotykaj korzeni jesli nie musisz.! W naszej skörze jest wiele soli i to moze zahamowac wzrost korzenia. 6. Postaw Vande na miejsce gdzie najwiecej swiatla jest. Kapanie jej jest bardzo wazne ale wystarczajacy doplyw swiatla jest najwazniejszy. Pamietaj ! Bez swiatla nie ma kwiatu !!!! 7. Vanda moze stac na sloncu, ale musisz byc bardzo czujny. Za duzo swiatla przez wazon moze ja spalic. Unikaj slonca w poludnie. Latem mozesz ja uprawiac na dworze. 8. Jezeli twoja Vanda bedzie miala duzo korzeni mozesz ale nie musisz je obciac pozostawiajac dwa albo trzy korzenie od göry. Odmladza to rosline i mobilizuje ja do rosniecia. Zaznaczam ze to sa wskazöwki z mojego doswiadczenia w uprawie Vand. Pozdrawiam Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2008, 13:09:28 » |
|
Jolu, bardzo Ci dziękuję za ten wątek.  Już się nie mogę tego października doczekać. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2008, 13:24:24 » |
|
Jolu dziękuję za wskazówki i tak jak Lila już nie mogę doczekać się storczyków od Ciebie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
celia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2008, 13:26:11 » |
|
Jolu cieszę sie że podzieliłas sie swoimi doświadczeniami  ja z niecierpliwością czekam na moj cudny kwiat 
|
|
|
|
|
|
Własne cierpienia uczą żę nie należy nikomu czynić krzywdy.........
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2008, 18:49:26 » |
|
Dziękuje za instukcje obsługi.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2008, 13:06:39 » |
|
Bardzo chetnie. Udziele pomocy jak bede tylko umiala. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2008, 14:50:20 » |
|
Jolu, może w równie krótki i obrazowy sposób przedstawiłabyś instrukcje obsługi dotyczące innych storczyków? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2008, 15:30:24 » |
|
Krzysztofie bardzo dobry pomysl. Musze pomyslec nad tym. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2008, 16:05:43 » |
|
Jolu, a jakiej uzywasz wody ??? Wiem, ze my w Niemczech mamy niezla wode, ale ja mimo to albo uzywam przegotowanej, albo odstalej kilka dni. W PL jest problem, ze woda jest mocno chlorowana, wiec mysle, ze trzeba tu zwrocic na to uwage, gdyz chlor szkodzi roslinie. A tak ogolnie to najlepsza jest deszczowka.... tylko w moim przypadku za duzo jej potrzebowalabym  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2008, 16:21:07 » |
|
Moja mama podlewa kranöwka i Vanda ma sie swietnie. Ja podlewam tez kranöwka albo deszczöwka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 08:19:22 » |
|
Jolu, Ty pomyśl i wykonaj , a my wszyscy będziemy mieli miły prezent 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AlicjaM
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2008, 17:29:01 » |
|
Witam. Jestem nowa na tej stronie, ale tematy tutaj przedstawiane bardzo mnie interesują. Choroba storczykowa dopadła mnie 2 lata temu. Posiadam w swojej "kolekcji" 5 Vand i kilkanaście phalenopsisów. Rosną na zabudowanym tarasie, a temperatura w nocy spada poniżej 18 stopni. Jesteś Jolu znawczynią od Vand i stąd moje pytanie. Czy takie spadki temperatury mogą zaszkodzić moim kwiatkom? Czy w okresie jesiennym i zimowym doświetlasz vandy? Moje egzemplarze mam od 2 miesięcy i nie chciałabym im zaszkodzic.
|
|
|
|
|
|
Alicja
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 02, 2008, 17:34:09 » |
|
Ja Ci na pytanie nie odpowiem, ale zdjęcia bardzo chętnie bym zobaczyła 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2008, 18:23:47 » |
|
Nie, spadki temperatury jej nie przeszkadzaja. Ja nigdy nie doswietlam storczyköw.
Zdjecia bym tez bardzo chetnie zobaczyla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
syla26k
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 02, 2008, 18:46:19 » |
|
Jolu dzięki za cenne rady i z niecierpliwością czekam na moje upragnione Vandy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asia
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 02, 2008, 19:17:56 » |
|
Nareszcie i ja tu trafiłam. Jolanto, a może kompendium wiedzy na temat falków. Mam dwa, jeden to biedronkowa miniatura, a drugi tydzień temu dostałam od Pani kwiaciarki. Mam problem z tym pierwszym. Otóż dopóki kwitł, wszystko było dobrze, potem zaczął mu żółknąć najmłodszy liść więc go usunęłam, potem następny. Przy trzecim zauważyłam, że coś w sercu roślinki jakby fermentowało, taki brązowy płyn. Kilka razy zmieniając wacik wytarłam maczając w rozcieńczonym Amistarze, ale nie pomogło więc myślę, albo wóz, albo przewóz. Wysmarowałam żółknący liść i serce Topsinem bez rozcieńczania. Liść jakby przestał żółknąć, albo zwolnił mocno ten proces, już sama nie wiem.Ten falek ma tylko dwa liście, w tym jeden, ten najstarszy zdrowy.A i serce jest zdrowe, ale puste. Jak myślisz, czy jest szansa, że jeszcze coś z niego będzie? Może napiszę jak go podlewam, otóż do sporo większego naczynia wlewam odstałą wodę( u mnie woda nie jest chlorowana) o temperaturze otoczenia, wkładam falka z doniczką i moczę ok. godziny.Nigdy nie wlałam ani nie wlała się przez przypadek woda do serca!Podlewam jak zniknie para z doniczki, średnio raz w tygodniu. Ten drugi jest zdrowy ale nie znam się na storczykach więc wolę pytać. Aha, tego drugiego dostałam z obciętą łodyżką na wysokości ok. 30 cm. Czy falki wytwarzają nową łodyżkę czy kwitną na tej samej? Myślę, że nie tylko mnie przydadzą się podstawowe zasady pielęgnacji tych cudnych roślin.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 02, 2008, 19:27:32 » |
|
Nim Jola się wypowie - może ja coś będę umiała doradzić. Wg mnie uprawiaj falenopsisy w ten sam sposób co dotąd, nie spryskuj (nie piszesz o spryskiwaniu, ale jakby co), uprawiaj w ciepłym i słonecznym miejscu. To co Ci się przytrafiło w jednym z falenopsisów to może być jakaś choroba niezależna od warunków uprawy. Jeśli zastosowane środki wstrzymają jej rozwój to roslinka może odbić gdzieś z boku lub wytworzy keiki (młode roślinki) na pędzie kwiatowym - dlatego go nie obcinaj. Chyba, że sam uschnie. Czasami falenopsisy ponownie zakwitają na tym samym pedzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 02, 2008, 19:36:59 » |
|
Aniu witam cie serdecznie.
Jak wygladaja korzenie falka? Jesli dobrze to sie nie martw bo rözne moga byc przyczyny zölkniecia, dlatego trudni mi powiedziec co mu dolega. Jesli mozesz to wstaw fotke. Obserwuj go i bron Boze wyrzuc. Ja mialam taki przypadek : mojemu falkowi zölkly liscie od serca. Korzenie byly ladne. Nie dawalo mi spokoju i wyjelam go z substratu. Okazalo sie ze robale byly. Popryskalam i wsadzilam do substratu. Falek od srodka nie rösl ale dzieciaköw nawypuszczal. Mysl pozytywnie i walcz o niego. Zawsze jest jakas szansa.
Jak to w sklepach bywa podlewaja jak chca i nie patrza czy do doniczki czy do serca. Jak woda kilka dni stala a moze tygodni no to oczawiscie zaczyna gnic.
Falki moga kwitnac z tej samej lodygi i oczywiscie wytwarzaja tez nowe lodygi. Ja robie zawsze tak ze decyzje o lodyzce zostawiam storczykowi. Bedzie zielona to znaczy ze sie cos urodzi , bedzie brazowa to nalezy obciac.
Falki kapie podobnie jak ty, przegotowana woda, zamaczam na jakies 5 do 10 minut. Podlewam jak korzonki beda szare i kazdego falka indywidualnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 02, 2008, 19:38:29 » |
|
Asiu no to masz na co sie cieszyc bo twoja Vandula ma 5 centymetrowy pak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AlicjaM
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 02, 2008, 19:41:32 » |
|
Niestety nie mam dzisiaj aparatu, ale w sobotę postaram się o zdjęcia. Moje phaleonopsisy przekwitły, ale jedna z Vand kupiona w czerwcu od Pana Jerzego pierwszy raz wypuszcza pęd kwiatowy. Będzie to pierwszy kwiat Vandy jakiego się dochowam. Ja uprawiam Vandy z gołymi korzeniami. Wiszą zawieszone w koszyczkach, także spsób upraw Jolanty w wazonach był dla mnie nowością. Pozdrawiam storczykomaniaków.
|
|
|
|
|
|
Alicja
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 02, 2008, 20:22:09 » |
|
A czy Vandom trzeba zapewnić jakieś wahania temperatury, żeby zainicjować kwitnienie? I czy potrzebują okresu spoczynku?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 02, 2008, 20:24:17 » |
|
Nie. Do kwitnienia potrzebuje Vanda tylko duzo swiatla i oczawiscie ladnych z bombelkami kapieli  Moja rözowa Vanda nie miala w tym roku zadnego spoczynku. Kwitnie po raz trzeci. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 03, 2008, 16:24:46 » |
|
A czy Vandom trzeba zapewnić jakieś wahania temperatury, żeby zainicjować kwitnienie? I czy potrzebują okresu spoczynku?
Bardzo wskazana jest kąpiel z hydromasażem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 15, 2008, 14:21:10 » |
|
Dzisiaj przyszły Vandy od Joli, są śliczne i zdrowe. Bardzo dziękuję 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 15, 2008, 14:53:57 » |
|
Moja przyszła wczoraj. Też bardzo dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 15, 2008, 18:18:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 15, 2008, 18:34:13 » |
|
Moja też dziś przyszła  Ja także dziękuję Joli przede wszystkim za to, że ułatwiła nam kupno tych cudnych vand i za trud jaki w to włożyła. Jesteśmy wszystkie bardzo wdzięczne... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
syla26k
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 15, 2008, 18:51:29 » |
|
Ja dzisiaj odebrałam swoje Vandy osobiście są piękne , jedna ma pąk kwiatowy juz nie mogę się doczekać kiedy pokaże kwiatki. Szkoda , że Joli nie ma już na forum.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asia
|
|
|
|