Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 20:53:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Podlewanie storczyków  (Przeczytany 22989 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
liwias
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #60 : Marzec 20, 2009, 20:42:34 »

Na razie wybieranie kory nie stanowi jakiegos problemu, bo mam tylko 5 storczyków (pewnie nie jest to ostateczna liczba Wink), ale dziękuję za rady.
Niestety zostaje mi tylko orchidsklepik i zakupy internetowe, bo nie mam dostępu do LM.
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #61 : Marzec 25, 2009, 21:59:29 »

Mam pytanie: jak podlewacie/namaczacie korzonki wystające z doniczki? Jak wstawimy storczyka do wody to one w nijaki sposób nie pobiorą wody. Jeden z moich falków ma korzeń zwisający i dotyka powierzchni na której stoi doniczka, więc bez problemu podstawiam wodę, wkładam go do niej i on sobie pije spokojnie. Problem pojawia się przy korzonkach rosnących w górę. Co z nimi? Okładać je wacikami mokrymi? Czy w ogóle nie przejmować się nimi Confused

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #62 : Marzec 25, 2009, 23:16:49 »

Ja jak namaczam to robię to w sporym wiaderku (do niego łapię deszczówkę od jakiegoś czasu) i mieści się wszystko z korzeniami włącznie. Jak biorę je pod prysznic to też leję po wszystkim, nie narzekają na to...

M@rtulin@ pozdrawia Razz
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #63 : Marzec 29, 2009, 17:47:16 »

Moje storczyki od kliku lat podlewane są wodą z kranu, dodam że bardzo twardą. Nie moczę w wiaderku a podlewam normalnie tyle tylko że niemal dokładnie raz w tygodniu. Wodę z podstawek wylewam. Dodam że wszystkie świetnie się trzymają i kwitną Smile) Wiem że teoretycznie nie znoszą takiej wody ale u mnie chyba mają podwyższoną tolerancję:))
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #64 : Marzec 29, 2009, 19:04:49 »

Dzięki Bura za odpowiedź Smile
Anicurka podziwiam Twoje storczyki Smile Ja moje pierwsze storczyki załatwiłam, właśnie dosłownie je podlewając a nie namaczając. Powodzenia w takim razie w uprawie Smile

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #65 : Marzec 30, 2009, 21:48:33 »

Ancurka
Nie bardzo wierzę w to co piszesz Kilku lat? to znaczy ilu? Jak często podłoże wymieniasz? No i najważniejsze pytanie jak twardą wodę posiadasz w KRANIE Smile, że storczyki przeżywają kilka lat takiej uprawy Confused

pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #66 : Marzec 31, 2009, 22:47:05 »

No więc jakieś 5 lat ma moje najstarsze dendrobium, przesadzałam chyba 2 razy. Falek jakies 3 lata, pozatym że kot go rozmemłał kilka razy po podłodze, to nie przesadzałam jeszcze, miałam zamiar ale właśnie kwitnie. Tylko łodygę ma krótką:)
Woda w kranie tak twarda że, przepraszam za porównanie w kociej misce po tygodniu jest kamień, a czajnik raz na miesiąc trzeba porządnie octem potraktować, nie mówiąc o herbacie z "oczami" Smile  Czy jakbym podlewała je gotowaną wodą to by było zdrowiej?? tzn miała by mniej tego kamienia??
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #67 : Kwiecień 01, 2009, 05:56:09 »

Anicurka jak byś podlewała je wodą przegotowana wydaje mi się, że miałabyś może mniej kamienia i na pewno było by zdrowiej. Mój M jak moczył storczyki wodzie nie przegotowanej to póżniej korzenie  tak jakby usychały. Falki są wytrzymałe ale do pewnego momentu ;)Pozdrawiam

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #68 : Kwiecień 01, 2009, 21:13:30 »

Anicurka
Podziwiam w takim razie wytrzymałość Twoich storczyków  Very Happy
Tak przez gotowanie mniej byłoby twardości "wapniowej" - kamień w czajnikach; natomiast nie usuniemy w ten sposób twardości "Magnezowej"  Mad Sad tą twardość wody usuwa  proces destylacji (gotowania i ponownego skroplenia wody) lub dar natury deszczówka  Laughing
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #69 : Kwiecień 17, 2009, 17:05:10 »

mam pytanie do znawców, dostałam niedawno storczyka,  czy ktoś może mi  wytłumaczyć o co  chodzi z tym namaczaniem?  rozumiem że to nie jest zwykłe podlewanie,,, ale okładanie korzeni wacikami jakoś trudno mi  sobie wyobrazić, proszę o radę...

m&m
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #70 : Kwiecień 17, 2009, 17:12:04 »

Wacikami okłada się liście gdy storczyk nie ma korzeni Smile
Przez namaczanie rozumie się włożenie doniczki do naczynia z odpowiednią wodą.

zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #71 : Kwiecień 17, 2009, 17:46:28 »

bardzo dziękuję a ile czasu i jak często robić takie namaczanie? mój  storczyk stoi w pokoju z dużą ilością światła, ale słońce jest tu tylko do około 14, więc wilgotność w doniczce chyba nie będzie szybko wysychać.... czy radzisz mi  coś zmienić...   

m&m
Monika_Mu
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #72 : Kwiecień 17, 2009, 18:49:56 »

ja swoje storczyki jeśli namaczam to co jakieś dwa tygodnie na 15-20 minut, a jeśli nie mam czasu na namaczanie to poprostu podlewam. Nie narzekają, pięknie kwitną.

Pozdrawiam Monika:)
zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #73 : Kwiecień 18, 2009, 21:22:19 »

bardzo dziękuje za odpowiedź Very Happy, znajoma mi  też mówiła, że ona porostu stawia na szeroki podstawek z wodą i niech sobie piją i robi tak raz na  tydzień...., czytałam  też że lubią  wilgoć w  powietrzu... Confused

m&m
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #74 : Kwiecień 19, 2009, 19:45:28 »

Raz na tydzień to trochę za często. minimum do 10 dni należy je namaczać. Wilgotność powietrza możesz zwiększyć dzięki ustawieniu doniczki w podstawce z keramzytem i wodą.

zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #75 : Kwiecień 21, 2009, 14:53:21 »

a to mam jeszcze jedno pytanie, Confused  dwa  dni temu przesadziłam moje dwa storczyki do wiekszych doniczek, no  i w jednej zauważyłam że w środku zaczyna się skraplać woda niej  jest  jej  az tak  dużo, wcześniej  były  w szarej  doniczce  plastikowej  wiec nic  nie  widać  było, czy od tego za jakiś  czas nie będzie pleśni, doniczki są szklenie mają  w   środku  kamienie i  kore ale  to  wszystko  jest  bardzo  luźne  nawet  widać dużo przestrzeni, czy  powinnam  to  zapchać czymś  czy  już ich  nie  męczyc?  proszę o  rady... Very Happy

m&m
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #76 : Maj 01, 2009, 06:04:51 »

amarylko, cieszę się razem z Tobą i czekam na zdjęcia

A co do do podlewania ... Ja podlewam wodą z filtra RO z domieszką wody kranowej a moja mama tylko kranówką i mama ma ładniejsze storczyki i chętniej jej kwitną.

ludzie woda czy to destylowana cz z ro jest pozbawiona wszystkiegi co tylko mozliwe.
 ja podelwam kranówą z dodatkiem soku z cytryny i raz na jakis czas odzywka badz nawozem do storczykow,i dla roslin kwitnących..moje storczyki rosnąjednego trzymam tylko w normalnej ziemi z dodatkiem keramzytu- jest to wanilia- i jej to odpowiada bo jest coraz dluzsza.ja wykorzystuje 2 litry na 2 tygodnie. ale jak bedzie cieplej i bed a staly na dworze to prawdopodobnie beda czesciej podlewane.

co do wody to powiem jeszcze ze ja nieraz slyszalem ze storczyki jakie kupujemy w sklepach sa przyzwyczajone do kranówy bo od kiedy opuscily laboratorium i zostaly zaaklimatyzowane do warunkow jakie normalnie panuja dokola nikt ich destyklowana nie podlewal.

Kamil
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #77 : Maj 01, 2009, 09:45:02 »

Kamil to zalezy jaka masz ta wode bo ja jestem zmuszona przegotowywac bo woda u mnie jest bardzo twarda.

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #78 : Maj 01, 2009, 10:52:12 »

Kamil to zalezy jaka masz ta wode bo ja jestem zmuszona przegotowywac bo woda u mnie jest bardzo twarda.

Dokładnie. Ja też mam wodę w kranie bardzo twardą, więc bez przegotowania od razu mialabym bialy nalot na korzeniach etc.

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #79 : Maj 01, 2009, 11:13:45 »

u mnie woda ma pH 7 wqiec jest zasadowa. po gotowanu jest sporo kamienia

Kamil
szeklus
Nowicjusz
*

Moja wymarzona:))

« Odpowiedz #80 : Maj 01, 2009, 11:22:15 »

Agness, wydaje mi się, że Kamil ma dużą rację. Pracowałam kiedyś przy demineralizacji wody (proces zbliżony do destylacji aczkolwiek bardziej skuteczny) i znam jej parametry. Pozbawiona jest prawie całkowicie soli i minerałów, przygotowywana dla potrzeb przemysłowych (kosmetyki, korozja urządzeń, etc...). Po co więc rośliną taka woda, która jest prawie całkowicie wyjałowiona. Wydaje mi się, że oprócz wilgoci kwiaty nic nie otrzymują. Może przy tak bardzo twardej wodzie lepiej by było mieszać ją z jaką miękką, tzn. przegotowaną albo zwykły kondensat z lodówki.

Post dołączony: Maj 01, 2009, 11:25:06
Dendrobium pH 6,5-7,5 daje odczyn obojętny a kamień zależy od twardość wody a w tym zawartych w niej kwaśnych węglanów wapnia i magnezu:))
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #81 : Maj 01, 2009, 11:56:29 »

Szeklus ja mam wodę pobierana z gór i wiem z doświadczenia, ze zwykla woda storczykom moim nie sluzy. Pod moja nieobecnosc mój maz podlewal storczyki zwykla woda i przez to stracilam 3 falki i do tego polowa nie ma korzeni. Wiem, ze woda przegotowana nie ma żadnych substancji odrzywczych które powinny mieć rosliny.

zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #82 : Maj 01, 2009, 15:55:28 »

a ja podlewam moje storczyki wodą przegotowaną z kranu i dodaję w okresie kwitnienia nawóz do storczyków no  i teraz mi  ładnie kwitną oba,  więc chyba im  to służy Very Happy

m&m
XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #83 : Maj 01, 2009, 17:32:49 »

Zocha  ja tez im tak robie i nie widze problemu zaczely dopiero sie gdy zaczelam je podlewac bezposrednio z kranu.  Na ten temat sa poprostu zdania podzielone i nic na to sie nie poradzi Smile

szeklus
Nowicjusz
*

Moja wymarzona:))

« Odpowiedz #84 : Maj 01, 2009, 18:09:50 »

Agness z gór faktycznie często woda jest bardzo twarda. Podlewajcie swoje kwiatki jak uważacie bo macie w tym doświadczenie. Ja tylko sobie tak napisałam o właściwościach wody destylowanej bo faktycznie zasilanie można zawsze czymś, w/g potrzeb uzupełnić.
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #85 : Maj 01, 2009, 18:31:39 »

zakwaszacie wode do podlewania storczyków?

Kamil
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #86 : Maj 01, 2009, 19:59:21 »

Ja nic nie zakwaszam...

XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #87 : Maj 01, 2009, 21:14:46 »

Ja tez nie... A na czym niby te zakwaszenie polega?. I co to daje ?.

danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #88 : Maj 01, 2009, 21:24:00 »

No nie wiem może dodanie torfu do wody albo wyciśnięta cytryna do wody? A może to dawać zobojętnienie wody? Neutralizacja twardości wody?

zocha
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #89 : Maj 03, 2009, 14:59:42 »

słyszałam że niektórzy dodają soku z cytryny ale ja nic nie dodaje i nie narzekam, mi pięknie kwitną więc nie chcę przedobrzyć Very Happy

m&m
Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: