nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« : Wrzesień 05, 2008, 09:56:14 » |
|
Dziękuję bardzo.Czy podlewacie storczyki wodą destylowaną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 10:05:20 » |
|
Nie . Ja wszestkie swoje kwiaty podlewam wodą mineralną .... żeby nie mieć tego białego nalotu na ziemi bo mnie to strasznie denerwuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2008, 11:18:54 » |
|
Iwonko, jeżeli twoja woda mineralna zawiera Ca ( wapń) to białego nalotu się nie ustrzeżesz. Storczyki podlewa się wodą destylowaną, chyba że to są akurat "wapnoluby" - to kranówa jast akurat  Dziewczyny - piękne te wszystkie wasze prezenty dostane i samodzielnie kupione 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2008, 11:45:57 » |
|
Nie polecam wody mineralnej, bo ma za dużo minerałów właśnie, i małe sprostowanie co do wody destylowanej - bardzo często mylona jest z demineralizowaną - bo to demineralizowanej się używa najczęściej do podlewania i taką zalecam z dodatkiem "kranówy" (ja stosuje proporcji 1:5). Najlepsza oczywiście deszczówka - ale zbierana z rejonów gdzie nie ma dużego zanieczyszczenia i przemysłu.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2008, 11:49:47 » |
|
Arku wody mineralne mamy takze takie o niskiej zawartości minerałów  Ja swoje roslinki podlewam tylko nia od prawie dwóch lat jak widac bardzo im to słuzy bo rosną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2008, 11:51:44 » |
|
Iwonko, jeżeli twoja woda mineralna zawiera Ca ( wapń) to białego nalotu się nie ustrzeżesz. D
Kotuś zero nalotu u mnie  od kiedy stosuje ta wodę .... Jakos za leniwa jestem żeby mieć w domu wode odstana z kranu  I w efekcie zawsze podlewałam taką prosto z kranu . Edit: A tak w ogóle pokażcie mi kwiaciarnie czy giełdy ,które podlewja storczyki inna woda anizeli z kranu .... zapewniam ze nic im sie nie dzieje po takiej wodzie  W końcu za nim trafia do nas to ktoś sie musi nimi przez długi czas opiekować ...... bynajmniej tak mnie kilka osób poinformowało że nikt nie bawi sie w specjalna wodę do storczyków Ale ja nie jestem specem w sprawie storczyków bo mam tylko 3 i na razie od prawie roku dobrze sie maja tfu tfu .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 12:01:24 » |
|
Ja tylko piszę co praktycy (mądrzejsi ode mnie radzą) - nie stać byłoby mnie na kupowanie takiej wody niskomineralizowanej do podlewania... mojej małej gromadki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 12:03:56 » |
|
Arku 5 l kosztuje 1.50zł  Edit : Markety sie kłaniają ja mam w domciu ponad 130 doniczek w tym duzych donic koszt miesieczny mi wychodzi około 12 zł  . Jak wjeżdzam to jeden wózek na butle idzie Wierz mi że mi tak bardzo przeszkadzał biały nalot na ziemi że wolę kupic ta wode i mieć swiety spokój .... ufff
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2008, 12:10:02 » |
|
Iwonko, jeżeli twoja woda mineralna zawiera Ca ( wapń) to białego nalotu się nie ustrzeżesz. D
Kotuś zero nalotu u mnie  od kiedy stosuje ta wodę .... Jakos za leniwa jestem żeby mieć w domu wode odstana z kranu  I w efekcie zawsze podlewałam taką prosto z kranu . Edit: A tak w ogóle pokażcie mi kwiaciarnie czy giełdy ,które podlewja storczyki inna woda anizeli z kranu .... zapewniam ze nic im sie nie dzieje po takiej wodzie  W końcu za nim trafia do nas to ktoś sie musi nimi przez długi czas opiekować ...... bynajmniej tak mnie kilka osób poinformowało że nikt nie bawi sie w specjalna wodę do storczyków Ale ja nie jestem specem w sprawie storczyków bo mam tylko 3 i na razie od prawie roku dobrze sie maja tfu tfu . Zgadza się, że kilka razy można podlać storczyka czy inne rośliny kranówą, ale w przypadku długotrwałego podlewanie taką kranówką, powoduje zasolenie podłoża, co prowadzi do "psucia" korzeni i całej rośliny. W Łodzi np. woda wodociągowa jest bardzo dobra - więc pewnie tam można by normalnie kranówką podlewać... ale...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2008, 12:12:26 » |
|
Arku 5 l kosztuje 1.50zł  nie wierzę, kiedy nie miałem filtra RO kupowałem najtaniej po 2,80 zł - 5,50 zł za baniak 5 l wody demineralizowanej, może ty używasz demineralizowaną z baniaczka tylko nie wiesz, ze taką używasz ?  ja zużywałem średnio 5 baniaków na tydzień - więc kosztowało mnie to w granicach 50-80 zł miesięcznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2008, 12:15:10 » |
|
No własnie i to zasolenie wychodzi w postaci tego wstretnego nalotu na ziemi wrrr ... M przez całe wakacje jak mnie nie było podlewał mi kwiatki kranówa i jak przyjechałam to we wszystkich prawie doniczkach biały nalot .... bo mu sie nie chciało jechac do marketu ... Wybaczyłam mu w końcu w każdy weekend spieszył sie do nas  Ale juz go nie mam hehe mineralka poszła w ruch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
martita:)
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2008, 12:15:50 » |
|
Nika ja podlewam woda przegotowaną i odstaną:)
Margaret tak jak mówisz nie można się oprzeć żadnym z tych kwiatów:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2008, 12:32:42 » |
|
Arku 5 l kosztuje 1.50zł  nie wierzę, kiedy nie miałem filtra RO kupowałem najtaniej po 2,80 zł - 5,50 zł za baniak 5 l wody demineralizowanej, może ty używasz demineralizowaną z baniaczka tylko nie wiesz, ze taką używasz ?  ja zużywałem średnio 5 baniaków na tydzień - więc kosztowało mnie to w granicach 50-80 zł miesięcznie Arku ja mówie o wodzie mineralnej  A tak w ogóle ile ty masz kwiatów że 25 l tygodniowo zużywasz ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 05, 2008, 12:45:17 » |
|
mam dużo, a czasem bardzo dużo - raz dziennie zużywam średnio 2 spryskiwacze do spryskania, orchidariów i roślin na podkładkach to już jest 3 litry, jakieś przesadzania, nasadzenia - moczenie mchu tez ta woda jest używana, czasami zużywam litr dziennie, czasami 2 pojemniki mało jak zacznę podlewać i przelewać "doniczkowce", Dno orchidarium mam zalane wodą, która paruje, wiec muszę ja uzupełniać, żeby ryby miały w czym pływać  tam średnio z 1 baniak na tydzień minimum, także sporo tej wody zużywam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bryanka0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 05, 2008, 19:45:25 » |
|
A ja do podlewania uzywam wody z dzialki.Taka "pompowana" i jak na razie sluzy moim  od czasu do czasu wzmacniam je wodą z akwarium. 
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 05, 2008, 20:00:29 » |
|
Ja podlewam wodą przegotowaną ciepłą  , moje kwiatuszki bardzo to lubią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
celia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 05, 2008, 20:32:59 » |
|
Ja również używam wody z akwarium i jak na razie nie narzekają  temp wody to 28 stopni bo mam pielęgnice a one lubią ciepłą wode
|
|
|
|
|
|
Własne cierpienia uczą żę nie należy nikomu czynić krzywdy.........
|
|
|
martita:)
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 06, 2008, 07:34:32 » |
|
ja podlewam wodą przegotowaną i odstaną :0)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 06, 2008, 09:24:03 » |
|
A ja deszczówkie łapie  trzymam w butelkach 5 litrowych .
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 06, 2008, 09:33:07 » |
|
Nawet krakowska deszczówka nie zabija storczyków i pięknie na niej rosną. 
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 11, 2008, 19:31:14 » |
|
Ja swoje podlewam różnie raz wodą deszczową a raz przegotowaną. Tak na zmiane, ale najlepsze jest to ze mój tata uważa że storczyki musza mieć normalna wode bo jak ja sie przegotowuje to wszystkie skladniki jej zanikają. Rodzice tak już mają  przywiozłam mojemu tacie pare storczyków a on w najlepszy sposób wsadził je poprostu do ziemi i powiedział że tak predzej będą rosły niż w korze. No i pogadane. Nie przetłumaczysz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 11, 2008, 20:06:27 » |
|
Ja podlewam przegotowana woda. Na wykapanie wszystkich storczyköw opröcz Vand potrzebuje 7 litröw wody. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 11, 2008, 20:57:19 » |
|
Ja moim mieszam pół na pół wodę gotowaną z kranówką i wygląda na to, że kwiatkom to nie przeszkadza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 12, 2008, 06:48:53 » |
|
Agness  ..ale mu rosną...  Wiesz ,czasem takie wyczucie ..jest więcej warte ,niż nasze zapobiegliwe ,dogadzanie kwiatom 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 12, 2008, 10:14:08 » |
|
Ja nie wiem moze one po prostu lubia mojego tate hehe... szczeze to nie narzekam na swoje bo tez pieknie kwitna i rosna... ale jego kwiaty sa "wychowywane" na tych samych warunkach wszystkie a rosna mu jak oszalale i sie zastanawiam tak powaznie czy w ogole jest jakas metoda na nie. Bo wielu ludzi uprawia roznie kwiaty i nie ktorym rosna jeszcze lepiej niz na warunkach jakie powinny miec. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bryanka0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 13, 2008, 06:34:07 » |
|
Agnes kwiaty wyczuja dobra reke.Mojemu mezowi to nawet na kijku do szczotki wyrosna galazki. 
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 13, 2008, 13:08:49 » |
|
bryanka0 to fakt  ... Nie ma co ukrywać przy moim mężu nawet chwast nie urośnie.  On po prostu nie ma reki do kwiatków  . Zawsze jak nadchodzi pora podlania moich storczyków jak i innych kwiatów to włącza kamerkę internetową  i pokazuje mi stan kwiatków i je podlewa  . Czasami się mnie pytana nawet czy ma im przetrzeć liście bo maja kurz  . Stara im się zrobić takie warunki jakie ja im robie  . Czasem mu to nie wychodzi ale mam wielka nadzieje że moje roślinki go tak samo pokochają jak mnie  Storczyki chyba juz go Kochają bo zaczynają cudownie kwitnąć. Jeśli mój mąż potrafi dogodzić mi to i chyba kwiatunią też dogodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 13, 2008, 18:51:39 » |
|
U nas idzie kranówka, ale odstana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 14, 2008, 13:37:48 » |
|
u mnie przegotowana woda z cieku ( a nie z ścieku  ) wodnego spod domu, deszczówka albo woda z akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 17, 2008, 19:55:18 » |
|
Ja podlewam na tak jak martita:) wodą przegotowaną odstaną a moja babcia na przykład wodą mineralną, czasem miesza z kranówą. Oba storczyki ładnie rosną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|