Dora45_2
Aktywny

|
 |
« : Wrzesień 08, 2008, 10:45:25 » |
|
Pomyślałam o maduziastym wątku. Nazwa wilczomleczy meduzowatych wzięła sie od gatunku Euphorbia caput- medusae. Jednak ten typ wzrostu wykazuje więcej gatunków, jak np. E. inermis, E. pugniformis itd Tworzą one tzw. głowę, z której wyrasta coraz większa liczba "łap". Taka łapę można ukorzenić. Po jakimś czasie zaczyna ona tworzyć głowę i wypuszcza własne łapy  Tak właśnie zrobiła teraz łapa, którą dałam kiedyś koleżance no i sama mam taką i czekam, aż się wygłowi  To moja meduza (E. pugniformis)  przy głowie jest dużo kwiatów i cała masa paków  ale i na długich łapach będzie sobie kwitła   A to z kolei forma grzebieniasta, gdzie głowa rośnie w formie staśmienia:  jak i łapy  wygląda jak kosmita  czasem część łapy jest grzebieniasta, a część normalna. Może też wyrastać kilka łap prawidłowych, ale są one w mniejszości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2008, 10:48:57 » |
|
O kurcze jaka fajna, a jaka duża super 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2008, 11:10:21 » |
|
dokładnie  osobiście bardzo je lubię i mam nadzieję, że będę miała niegługo więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2008, 11:13:30 » |
|
Niesamowite rośliny!!! Faktycznie wyglądają jak kosmici... Jesteś pewna że to niegroźne rośliny? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 08, 2008, 11:16:14 » |
|
Czy one mają ciernie?  Bo ja kłujących nie lubię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2008, 11:34:18 » |
|
Dora - dajesz czadu  Co rusz, lepszy okaz. Oczy mi z orbit już wychodzą. Ale tę pugniformis formę grzebieniastą mam, ale rzecz jasna, również przedszkolaka w porównaniu z Twoim okazem. Masz jeszcze inne meduzowate? Pokaż koniecznie  Tylko, że moja od pewnego czasu wypuszcza dużo takich cienkich patyczków, czy to prawidłowe? Za mało światła, czy inne przyczyny? Sisay - one cierni nie mają, są miękkie, w sam raz do głaskania  . To znaczy mają, ale mięciutkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 08, 2008, 11:36:17 » |
|
Czy one mają ciernie?  Bo ja kłujących nie lubię  te nie mają kolców, tylko wypustki lub są gołe, w pryszczyki  A gdzie można kupić to cudeńko  to nie jest proste, ale wiem, że Hinz miał meduziki, czasem na wystawie kaktusów można trafić ale i całkiem przypadkiem z holenderskich dostaw, jednak w ten sposób najrzadziej. Inermis chyba Paweł Nalaskowski wystawiał ostatnio...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2008, 13:28:55 » |
|
Basiu, ta pugniformis grzebieniasta na pewno była. Musiałaś jej nie dojrzeć. A trzeba było się spytać, chętnie podpowiada i pokazuje gdzie to leży  . Sama w ten sposób nabyłam parę senecio, których nie dojrzałam. A tak, znalazły się w moim kartoniku  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 08, 2008, 13:42:39 » |
|
Tak, gdy pierwszy raz w życiu widziałam meduzę grzebieniastą to właśnie u Andrzeja. Starce też zawsze miał  Nauczyłam się chodzić min 2 x w to samo miejsce, bo zawsze coś przeoczę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 08, 2008, 21:08:22 » |
|
Piękne! Gdzieś widziałam....  w Castoramie? w OBI? Bardzo podobne, jeśli nie takie same.  Nie potrafię stwierdzić gdzie. 
|
|
|
|
|
|
Uśmiechnij się !!!
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 09, 2008, 09:03:32 » |
|
Basiu, co się odwlecze to nie uciecze  . Ale faktem jest, że forma ich jest szalenie ciekawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 09, 2008, 12:02:11 » |
|
Z meduz mam tylko jeszcze badyla i czekam aż zrobi głowę  Mam za to inne euforbie  Ale za to ta meduza rozkwita kolejnymi kwiatuszkami i niedługo będzie chyba cała żółta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 12, 2008, 23:09:09 » |
|
Lulu, to ma być euphorbia caput medusae. (Mam nadzieję, że Dora się zgodzi  )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 13, 2008, 12:40:45 » |
|
Nazwa "meduza" pasuje idealnie  . Zwłaszcza do tej pierwszej fotki. Nie widziałam nigdy podobnej rośliny..a zdecydowanie warto było zobaczyć. Za to zdjęcie 6. od góry licząc..okropnie mi się podoba. Nie tylko za względu na roślinkę, ale takie wciągająco-uspokajające barwy. Mogłabym się w nie długo wpatrywać, zwłaszcza gdyby jeszcze było większe..takie na całą ścianę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 13, 2008, 19:19:02 » |
|
Caput medusae to raczej nie jest ale zdecydowanie meduzowata  Poczekajmy aż troszkę jeszcze podrośnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|