Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:11:57
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bilbergia  (Przeczytany 2131 razy)
zuza13
Nowicjusz
*

« : Sierpień 19, 2006, 08:44:08 »

Witajcie po przerwie. Mam w domu roślinke, którą w prezencie dostałam w zeszłym roku. Nazywa się chyba "bilbergia".  Ma podłużne liscie dość mięsiste. Dostałam ja kwitnącą: długie kielichy, wyrastające wprost z liści, w kolerze jasnoczerwonym. Przekwitła i teraz ani drgnie. Nikt nic o niej nie wie - pytałam w sklepach ogrodniczych, szukałam w sieci. Moze ktoś z Was coś mi poradzi? Pozdrawiam, Zuza
nita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2006, 12:09:22 »

Witam, Razz
Bilbergia zwisła /Bilbergia nutana należy do bromeliowców/ Rolling Eyes ?/.
Ciekawa i dekoracyjna roślina,kwitnienie przypada na maj-czerwiec,chociaż może to być też inny termin -m-ce jesienne,kwestia
spędzania lata Very Happy .
To co nazywamy kwiatem,jest w rzeczywistości przykwiatkiem z ulistnieniem jasnoróżowym i na końcach po ich rozchyleniu ukazują się żótlozielone i purpurowe kwiaty.
O czym trzeba pamiętać:
-nie kwitnie drugi raz z tej samej rozety ,więc można ją z czasem usunąć.
-lubi tłok w doniczce,ja wszystkie stare i młode zostawiam ale należy zwracać uwagę aby młode przyrosty jednak miały miejsce
-w rozetach lubi stać woda,to z ich natury wynika ,rosną na drzewach.
-lubią ciepło słonecznie i w okresie wiosna-lato dokarmianie nawozem 1x2 tygodnie ,podłoże bardzo umiarkowanie wilgotne i przepuszczalne.
-u schyłku lata swojej bilbergii funduję okres ok.3-4 tygodni suchości,spokoju.I może dlatego po tym czasie następuje takie prawie
zimowe następne kwitnienie, już w domu.Normalnie ,w okresie wiosna do póżnej jesieni ,stoi na zewnątrz.

pozdrawiam Very Happy
nita
zuza13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2006, 18:45:49 »

Dzięki za odpowiedź, ale nadal nie wiem, co zrobić, żeby zakwitła. Tak jak napisałaś, usunęłam kwiaty,  co prawda, były tylko chyba trzy, a roślina jest duża. Nie zauważyłam żadnej rozety. Dziś wysłuchałam audycji ogrodniczej w TOK Fm i dwoeidziałam się, że trzeba podlewać nawozem z potasem, żeby zawiązały się pąki. Czy tak jest rzeczywiście? Pozdrawiam, Zuza
Krystyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 02, 2006, 19:26:06 »

Nieuważnie czytasz. Bilbergia jak wszystkie bromelie kwitnie tylko raz.
Po kwitnieniu wypuszcza nowe małe roślinki,  ale to trochę trwa zanim osiagną dojrzałość do kwitnienia. W odróżnieniu od innych anasowatych jest rośliną naziemną więc podlewa się normalnie do ziemi.
Pozdrawiam Krystyna

Pozdrawiam Krystyna
zuza13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2006, 08:48:45 »

Dzięki, faktycznie tego nie zrozumiałam, ale usprawiedliwia mnie to, że mam własne rośliny od niedawna, więc wybacz! Ale dookoła tamtych pędów, na których były kwiaty, jest wiele innych, które nie kwitły. Czy mają szansę zakwitnąć? Poza tym, wiele lat temu, będąc bodajże w Ciechocinku, zobnaczyła własnie ogromną, kwitnącą billbergię. Powiedziano mi wtedy, że kwitnie praktycznie stale. Stąd wzięła się moja fascynacja. Wszystkim znajomym opowiadałam o niej, aż wreszcie ją dostałam. Więc chciałam wszystko zrobić, żeby i moja kwitła stale... Pozdrawiam, Zuza
Krystyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2006, 18:33:23 »

Jak wyrosnie kilka odrostów i pozostawi się je w tej samej doniczce to faktycznie kwiaty mogą się pojawiać cały czas. Miałam bilbergie ale z czasem te starsze rośliny robią się brzydkie.
Gdzieś wyczytałam, że aby pobudzić do kwitnienia tego rodzaju rosliny można je zawinąć w celofan i włożyć do środka kilka jabłek. Jabłka wydzielają substancję, która przyspiesza kwitnienie.
Pozdrawiam Krystyna

Pozdrawiam Krystyna
nita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 03, 2006, 22:02:52 »

Nie kwitnie na okrągło,ma swój cykl.
I to wynika z osiągnięcia dojrzałości przez nowy przyrost-gdy zdąży to
nawet zimową porą zakwitnie.Najlepiej gdy donica jest dobrze przerośnięta i roślina wytwarza nie jednen a wiele przyrostów.Wtedy może być kaskada kwiatów,faktycznie.Moja bilbergia jest wielolatkiem
mam kwiaty letnie /teraz dwa/ i pewnie będą też grudniowe,są dwa nowe przyrosty.Więc to takie koło,bo dwie stare utracę.
Może pora ją rozsadzić Rolling Eyes ,ale ze względu na duży rozmiar nie za bardzo  spieszno mi do ..następnej wielkiej rośliny.A jak trzeba bedzie to..

pzdr nita
zuza13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2006, 08:12:14 »

Dzięki za odpowiedzi. Na razie, zgodnie z radą, spróbuję dać jej 3-4 tygodnie odpoczynku. W razie czego będę pytać dalej! Serdeczności, Zuza
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: