Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:08:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lilie ...ORIENPETY... różnice i podobieństwa  (Przeczytany 1431 razy)
ANTOŚ 113
Aktywny
**

Koszalin - Strefa klimatyczna 7a

« : Wrzesień 06, 2008, 23:05:34 »

Witam serdecznie...
Zauroczyły mnie przepiękne kwiaty LILII...prezentowanych na tut.Forum do tego stopnia, iż właśnie pod wpływem ich uroku.... zarejestrowałem się właśnie dzisiaj na tut, Forum.

Bardzo proszę o wszelkie wiadomości dot. LILII tzw. ORIENPETY....czy może raczej po polsku....  ORIENPETÓW .
Przeczytałem o nich w Poradniku Ogrodniczym...i z tego co się zorientowałem...różnią się od popularnych LILII azjatyckich..trąbkowych czy mieszańców ...późna porą kwitnienia bo przypadającą na przełom m-ca lipca aż do końca sierpnia a ponoć kwitną także nawet jeszcze we wrześniu..
Jeżeli ktoś z Was ma je już u siebie...proszę o wszelkie informacje...jaka ziemią lubią te ORIENPETY...kiedy je sadzić i jak...jakie nawożenie stosować i kiedy... jaka  ochronę stosujecie i na jakie choroby....czy faktycznie zakwitają dopiero jak nasze ogrodowe lilie już dawno zakończyły kwitnienie  itp.  itp...
Z góry serdecznie dziękuje za wszelkie rady i informacje... 
                                                                               Pozdrawiam i czekam niecierpliwie...Antoś 113

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2008, 11:48:26 »

Orienpety ..to krzyżówka lilii orientalnych z trąbkowymi..uprawia się podobnie jak wszystkie lilie

ANTOŚ 113
Aktywny
**

Koszalin - Strefa klimatyczna 7a

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2008, 13:42:48 »

Błyskawiczna odpowiedź...Serdeczne dziękuję BASIU TEL...ale dalej będę ten temat drążył bo najbardziej mnie ciekawi ta podobna bardzo późna pora kiedy kwitną orientepty...Czekam ,że może pogada ze mną także jakiś hobbysta uprawiający je już u siebie... Pozdrowienia z nad morza. Very Happy

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2008, 16:53:08 »

Jak na razie to selekcja lilii do uprawiania odbywa się wg fotek na opakowaniach przy zakupie. Możliwe, że za jakiś czas odróżnię która jest "kim"- na razie to dobór u mnie przypadkowy... Embarassed
Właściwie to podobają się wszystkie- ale wszystkiego się nie da mieć- więc selekcja... Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2008, 20:12:19 »

Rodzina liliowate jest ogromna. Sam rodzaj Lilia to kilka tysięcy odmian ustalonych i mieszańców nie licząc nie rejestrowanych choć rozmnażanych siewek.

Jest też kilka podziałów jakie się stosuje
Tu jeden z nich http://pl.wikipedia.org/wiki/Lilia   (kliknąć potem na pierwszą pozycję czyli Lilia (Lilium L.) - rodzaj roślin z rodziny liliowatych. )

To co mamy w sklepach to czasem radosna twórczość różnej maści ogrodników.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: