magda0609
Nowicjusz
|
 |
« : Wrzesień 06, 2008, 12:58:51 » |
|
Witam wszystkich, którzy mogą mi pomóc:) Jakieś półtora roku temu moja mama kupiła na wyprzedaży storczyka. Pięknie kwitł, liści miał dużo i właściwie wyglądało na to że miał jedynie liście poparzone słońcem. Kusił ceną. Do tej pory został rozsadzony, ze względu na dużą ilość bulw (tyle wiem, że jest to storczyk symploidalny, nie pokusiłam się o stwierdzenie jaki to rodzaj). Wypuszcza nowe pędy i czasem udaje im się wyrosnąć, są porażone wtedy jedynie czarnymi plamkami. Niektóre listki schną od góry, niektóre młode pędy czernieją od razu. Nie jest przelany, nie jest porażony światłem, bo stoi w odpowiedniej odległości od okna, odpowiednio nawożony. Podejrzewam chorobę grzybiczą, być może jest to czarna zgnilizna (gdzieś udało mi się o tej chorobie przeczytać)? Proszę o radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2008, 13:09:01 » |
|
Przydałoby się zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda0609
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2008, 13:11:44 » |
|
właśnie kombinuję jak je wklecić Pomocy!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda0609
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2008, 13:36:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda0609
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2008, 14:01:25 » |
|
Serdecznie dziękuję za chęć udzielenia pomocy tym wszystkim, którzy ją wykazali. Wygląda na to, że zdjęcia wkrótce się pojawią:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2008, 14:03:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2008, 14:21:43 » |
|
Wyglada na zygopetalum,kup dobry srodek grzybobojczy o szerokim zastosowaniu i czekaj na efekty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2008, 14:55:00 » |
|
Niestety to jest przypadłość zygopetalum. Ciężko utrafić z podlewaniem ( też mam takie problemy). Z jednej strony lubi dosyć wolgotne podłoże a z drugiej ma dosyć obfity system korzeniowy i spory rezerwuar wody w pseudobulwach więc często dochodzi do takich efektów. Niekoniecznie musi być grzybica ale spryskanie środkiem jej nie zaszkodzi ( Topsin lub Biochicol). Trzeba trochę ograniczyć podlewanie ( szczególnie jesienią i zimą) i znaleźć "złoty środek". Powodzenia
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 06, 2008, 15:13:33 » |
|
W takich sytuacjach przy zygopetalum bardzo ważny jest ruch powietrza, proponuję jeszcze balkon w cieniu lub uchylone okno nonstop.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 06, 2008, 15:18:29 » |
|
nie lubi zraszania ,wtedy dostaje czarnych kropek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arczi148
Nowicjusz
Lubelskie - Strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2008, 11:08:34 » |
|
To jest zygopetalum i miałem to samo a choroba to plamistość liści oprysk Bravo + Topsin pomogło. warto też sprawdzić system korzeniowy.  
|
|
|
|
|
|
King Moon
|
|
|
|