Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 11, 2008, 11:54:55 » |
|
w 1 ramę wkręcasz 3 wkręciki- to wszystko. A jakby co to można je potem zaszpachlować i śladu nie będzie! Teraz są takie szpachlówki!  Nie da się do szyby przymocować, więc jedynie rama zostaje, a te szyny to jedyny sposób, żeby zrobić tylko po 3 dziurki, a nie więcej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 14, 2008, 12:40:51 » |
|
Chciałam pokazać, co znalazłam na moim E. oxypetalum. Mam ją nie tak dawno, ale roślina jest duża. Nie wiedziałam, jak będzie zachowywała sie po przesadzeniu i jak długo będzie się u mnie adoptowało. Stało na działce w małym tuneliku foliowym i wczoraj przytargałam je do domu, bo wystraszyłam się chłodu. Bałam się, że zaszkodzi mojemu znalezisku:  a tu to samo tylko ciut bliżej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 14, 2008, 12:57:54 » |
|
Jak mnie kiedyś zakwitnie epi, chyba oszalaję ze szczęścia  Dorotko, ale Ci zazdroszczę 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 14, 2008, 13:45:02 » |
|
Oby się tylko otworzył!y!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 14, 2008, 13:49:12 » |
|
Trzymam kciuki i czekam na zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 14, 2008, 13:50:43 » |
|
Oby się tylko otworzył!y!!
Pewnie, że się otworzą. Nie ma wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 14, 2008, 14:04:02 » |
|
Dziewczyny schowałyście już Wasze epiphylla do domków? moje nadal stoją na dworze razem z grudnikiem, wniosłam tylko tego który obsypany jest pąkami, reszta ...? nie wiem czy już wnosić, zimno jest brrr
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 14, 2008, 17:10:12 » |
|
Ja jeszcze trzymam, mniemam, że to chwilowe ochłodzenie. Jeszcze będzie ciepło  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 15, 2008, 19:05:06 » |
|
Już swoje schowałam. I sukulenty też. Na większości zwykle było napisane że znoszą temp. do 10C, a moim zdaniem ostatnio nocą jest zdecydowanie chłodniej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 15, 2008, 20:55:31 » |
|
Ja sukulenty mam na balkonie, ale balkon zafoliowany  Zabrałam większość ciepłolubów z działki, z tunelu bo nie chciałam ryzykować utraty np metrowych euforbii  Epifyla powędrują na balkon, a rypsalisy są na razie w pokoju. A E. oxypetalum chyba nie zaszkodziła przeprowadzka, bo paki nadal rosną. Jest więc nadzieja, że wykwitną!  3mam rękę na pulsie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 16, 2008, 13:16:54 » |
|
Ale cudowne 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 16, 2008, 13:46:12 » |
|
A pokaż go w całości jeśli możesz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 16, 2008, 16:22:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 16, 2008, 19:46:33 » |
|
Dora widzę, ale mój TZ na to nie pójdzie  . Muszę wykombinować coś na suficie, żeby można było zawieszać haczyki ze zwisami. Ale jeszcze trochę potrwa urabianie TZ  . I mam jeszcze pytanie odnośnie oxypetalum. Ono rośnie inaczej niż inne epiphylla. Jak się ukorzenia liść, to jak on potem rośnie? Z ziemi wychodzi łodyga i dopiero z niej liście?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 16, 2008, 21:17:44 » |
|
Ja nie pomogę Lulu,
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 16, 2008, 21:46:46 » |
|
Wydaje się że przez odrosty,czyli łodygi.Taki dostałam już ukorzeniony.  Łodygi w środku są puste czyli łodyga to taka rurka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 17, 2008, 06:39:42 » |
|
Lulu, a mój przykręcał szyny, bo mi się nie chciało  Ja w suficie mam wywiercone dziury, a w nich takie okrągłe haczyki. W nie wetknęłam bambusowe tyczki i zawiesiłam kilka sznurków różnej długości. Rośliny wiszą dzięki temu na różnej wysokości i więcej sie mieści. Takie bambusiki mam też na górnej, poziomej części ram niektórych okien i drzwi balkonowych  Widać to zresztą nad E. oxypetalum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 17, 2008, 06:43:10 » |
|
Wydaje się że przez odrosty,czyli łodygi. Łodygi w środku są puste czyli łodyga to taka rurka.
Tak, roślina wypuszcza pędy a na nich liście. Można też ukorzeniać kawałek badyla Śliczne to Twoje oxy, wypieszczone  Ma dużo nowych liści, więc na pewno mu jest dobrze  Mam nadzieję, że i moje też takie będzie jak powycinam wszystko, co uszkodzone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 17, 2008, 08:12:28 » |
|
Dora, ale mnie teraz zażyłaś tymi fotkami. No cud, miód  . Niech mi tylko ktoś powie, że epiphylla nie są najpiękniejszymi kwiatami  , to.....  A jeszcze co do ukorzeniania. Ukorzeniam niewielki liść i on wypuszcza młode odrosty z wypustek, tak jak inne epiphylla. Sam liść nie rośnie. To jak to jest z tym badylem? Badyl wypuści spod ziemi, a liść pójdzie ad kosz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 17, 2008, 10:00:50 » |
|
Lulu oxypetalum może przez długi czas wypuszczać same liście i dopiero jak się wzmocni puszcza łodygi - ale przez to jest potem ładniejszy, dlatego ja wolę je rozmnażać z liścia. Dlatego niczym się nie przejmuj - nijak mu nie zaszkodzisz i nie spowodujesz że będzie tylko w liściach - on i tak wybije potem w górę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 17, 2008, 11:26:07 » |
|
O psiakrew, Dora, ależ zjawisko  . (Aż poleciałam popatrzeć na moje maleństwo  )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 17, 2008, 11:29:26 » |
|
Uf, dzięki Beti, bo za czorta nie mogłam tego zrozumieć, jak i skąd będą te badyle  To już jestem spokojna i dalej ukorzeniam liścia  . Basiu, nie ma sprawy, ale z mojej strony to zapewne za 2-3 lata byłoby co uszczknąć. Chyba, że Dora podrzuci Ci to, co usunie jako uszkodzone. Myślę, że takie liście też by się ukorzeniły  . 20 cm?!?  Aż wzięłam linijkę, żeby zobaczyć ile to jest. No SZOK! Kiedy ja będę miała coś takiego z liścia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 17, 2008, 15:16:19 » |
|
Dora, przecudny ten Twój "synek" 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 17, 2008, 17:50:46 » |
|
No nie?  Mam jeszcze malucha, którego dostałam- znaczy roślinkę odebraną za pośrednictwem Bety. Poczekam, aż urośnie i może mi się bzykną i będą owocki Co do liści, to nie ma najmniejszego problemu, aby ukorzeniać to, co będę usuwała ze swojej rośliny. Poproszę o zapisy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|