|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2006, 11:23:30 » |
|
Moze jakis storczyk gruntowy, ale reki nie dam sobie uciac. Prosze zapytac na tym forum www.orchidarium.pl , jezeli to storczyk to tam go napewno rozpoznaja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2006, 11:33:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata. b
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2006, 12:16:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, miłego dnia, Beata B
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2006, 12:59:29 » |
|
Jeśli masz kwitnące teraz to załóż nowy wątek i pochwal się. Jesteśmy ciekawi, a w Petrze będziesz mieć partnera do dyskusji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2006, 16:50:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata. b
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2006, 10:50:31 » |
|
Mam narazie kłopot z aparatem  i brakiem czasu. Odezwę się gdy pokonam te przeciwności 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, miłego dnia, Beata B
|
|
|
jolaa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2006, 12:44:34 » |
|
ten kwiat to Lachenalia archioides..jest to roslina cebulowa.
|
|
|
|
|
|
Jola
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2006, 19:33:01 » |
|
A coś więcej na jej temat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2006, 22:14:26 » |
|
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego krzewu. Trochę szczegółów: rośnie w tym miejscu podobno już od kilkunastu lat, ma wysokość ok. 60-70cm, kwitnie od czerwca do końca września, zimuje w gruncie bez żadnych zabezpieczeń antymrozowych. pozdrawiam, pysia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2006, 01:55:47 » |
|
Pięciornik krzewiasty. Potentilla fruticosa. Wiosną powinien być przycięty dla zachowania ładnego pokroju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2006, 23:06:39 » |
|
Dzięki Mam jeszcze pytanie: myślicie, że dałoby się z niego zrobić samemu jakieś zaszczepki/sadzonki, tak by można było zastąpić nimi roślinę macierzystą, która -jak na mój gust- wygląda już na nieco leciwą, a nie mam pojęcia w jaki sposób ją przyciąć, by bardziej estetycznie się prezentowała ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2006, 08:11:01 » |
|
Sadzonki można z niej robić i nawet dobrze się ukorzenia. Roślinkę tą można mocno ciąć. W tamtym roku mi trochę podmarzła i uciełam przy ziemi kilka krzaków. Puściły piękne, młode , gęste pędy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 02, 2006, 08:11:59 » |
|
Oczywiście mówimy o cięciu wiosennym. Jak przytniesz na jesieni to może nie przetrzymać mrozów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2006, 11:56:18 » |
|
Kiedy najlepiej pobrać materiał na te sadzonki ? może być teraz jesienią ? Rozumiem, że mam odciąć kawałek gałązki, ale jakich rozmiarów i co potem - wstawić ją do wody, do ukorzeniacza, czy od razu do ziemi ? Gdyby sadzonka się przyjęła jeszcze przed zimą, to mam ją umieścić w gruncie, czy przechować w domu (jakie warunki ?)
proszę o podpowiedzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 03, 2006, 14:52:37 » |
|
Cięcie krzewów i sadzonkowanie zrób wiosną. Najpierw od od większej gałązki oderwij jednym szarpnięciem boczne odrosty tak by na ich końcu został kawałeczek łodygi od której odrywałaś. Są to tzw. sadzonki półzdrewniałe. Włóż koniec do ukorzeniacza dla roślin zdrewniałych(wcześniej z dolnej części oderwij liście) i wsadź do ziemi. Doniczke do foliowej torby i zawiąż. Codziennie otwieraj torbę dla przewietrzenia. Pierwsze nowe liśtki to oznaka, że sadzonki się przyjęły, a nie sądzę byś miała z tym problem bo bardzo łatwo się ukorzeniają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 12, 2006, 21:56:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 12, 2006, 22:30:14 » |
|
Pysiu,Twoje zdjęcia są troche przejaskrawione,ale wydaje mi się na 90%,że obydwa krzewy to Kiścienie Waltera. 1/"Rainbow" z marmurkowymi elementami liści 2/Zeblid To krzewy zimozielone. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 13, 2006, 15:09:20 » |
|
Dzięki, Tinaros, sprawdziłam w googlach i faktycznie, wydaje mi się, że to właśnie te kiścienie, o których piszesz. Swoją drogą strasznie mało można znaleźć w sieci na ich temat. Zdjęcia może i są troszkę przejaskrawione, były robione w promieniach zachodzącego właśnie słońca, ale te liście mają naprawdę takie ogniste odcienie, właśnie dlatego tak mi się spodobały.
No i teraz nie wiem, co z nimi zrobić na zimę. Chcę, żeby rosły w drewnianych skrzynkach na tarasie. Tylko czy dać je do tych skrzynek już teraz i trzymać na zewnątrz przez całą zimę (jakoś dodatkowo ocieplone te skrzynki), czy przezimować je w doniczkach, w których teraz są (plastiki) np. na parapecie okiennym w garażu (temp. ok. 0st.). Boję się, żeby nie zmarniały na mrozach. Mają obecnie ok. 30cm wysokości (liczone bez doniczki). Co radzicie ?
I jeszcze jedno pytanie - wie ktoś może, jak to szybko przyrasta ? a na obwodzie ile może osiągnąć ? tak na oko...
pozdrawiam, Pysia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 13, 2006, 17:21:44 » |
|
Ja jestaem za garażem. Krzewy przeciętnie rosną około 30-40 cm na rok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 13, 2006, 18:18:12 » |
|
Ale na szerokość .W góre rosną niewiele. Jeśli możesz ociewplić skrzynki .to możesz je wsadzic już teraz,ale bez okrycia korzeni,tak po prostu w skrzynki może to być ryzykowne. Czy te liście są sztywne,twarde inne niż np,u datury czy beniamina?Upewniam się bo takie właśnie maja kiścienie.
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 13, 2006, 19:54:47 » |
|
Datury nie miałam okazji dotykać; są co najmniej 2x sztywniejsze i twardsze w porównaniu z fikusem beniaminem, zwłaszcza te starsze już liście. Ale najmłodsze listki na wierzchołkach pędów, to cieniutkie jakieś i delikatne, prawie jak u beniamina, szczególnie te u 'Rainbow' - i przyznam, że trudno mi wyobrazić je sobie w warunkach naszej zimy. W ogóle mam wrażenie, że 'Rainbow' jakiś bardziej wydelikacony będzie w porównaniu z 'Zeblidem'.
Znalazłam w sieci, że one mogą dorosnąć do 1m wysokości, pani sprzedająca je zapewniała, że spokojnie do 1,5m (podejrzewam, że trochę przesadziła). No i tak się zastanawiam, ile lat mogłoby upłynąć, zanim doszłyby do maksymalnej przewidywanej wielkości ?
I jeszcze jedno - wyczytałam w necie, że one zmieniają kolor jesienią. To znaczyłoby, że te kolorowe liście na wiosnę przebarwią się z powrotem na zielono ? wszystkie, czy tylko te nowo wyrosłe ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 13, 2006, 20:16:48 » |
|
No to na 99 % są to kiścienie.Zielone będą te starsze liście,a wszystkie nowe przyrosty ,młode będą wybarwione.U Rainbowa będą marmurkowe. Nie przejmuj sie tą wielkośćią,skoro u mnie w gruncie rosną bardzo wolno,to w skrzynce tymbardziej.Moje 4-5 letnie mają niewielką wysokość,są za to rozłożyste. No i jeszcze ziemia,musi być kwaśna i wilgotna.Życzę sukcesu w uprawie 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 15, 2006, 22:17:24 » |
|
Dzięki, Tinaros, za życzenia, mam nadzieję, że będą ozdobą tarasu jeszcze przez wiele sezonów. A na razie - dla większego bezpieczeństwa - spędzą zimę w garażu, tak by wraz z wiosną zadomowić się na dobre w skrzynce na tarasie.
pozdrawiam, pysia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 25, 2006, 17:23:23 » |
|
Wygląda na cisus antarctica, ale zdjęcie nie pozwala mi na 100% pewność.Jesli tak,to lepiej moim zdaniem ukorzeniać w ziemi z ukorzeniaczem i przykryty folią lub słojem,często wietrzyć,światło rozproszone, ciepło.
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
Guciola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 18, 2007, 16:31:09 » |
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to maja pierwsza wizyta na tym forum, a sklonila mnie do tego pewna dziwna roslina, ktorej nazwy nikt ze znajomych nie zna  Zwracam sie zatem z pytaniem do ekspertow i milosnikow roslin, czyli Was  Co to za cudo??? Dodam,ze jest to typ pnacza, 'przypelzlo' od sasiada  POzdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 18, 2007, 16:40:13 » |
|
piekna jest to meczennica blekitna
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 18, 2007, 20:43:25 » |
|
Męczennica błekitna inaczej Passiflora cruella czy jakoś tak  bardzo ladna roślinka sama mam taką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|