|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #270 : Październik 18, 2008, 20:39:02 » |
|
Ale super nabytki! Cudne kwiaty wynagrodzą niechęć rodzinki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #271 : Październik 18, 2008, 20:40:55 » |
|
Żeby jeszcze chciały ładnie rosnąć... Żeby nie brązowiały jak ten biały... buuu...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #272 : Październik 18, 2008, 21:15:56 » |
|
Piękne nabytki  , najbardziej mi się podoba ten biały z różowymi kreseczkami i fioletowo biały. Marzenie..........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #273 : Październik 18, 2008, 21:26:03 » |
|
Tak są rzeczywiście piękne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #274 : Październik 19, 2008, 08:16:44 » |
|
Witaj bura Ja swoje , nowo zakupione , postawiłam w kuchni , blisko okna , wszystkie razem , na takim podstawku długim , od skrzynki balkonowej , i podlewam na ten podstawek , aby same wypiły. Brązowe kwiatki ..to szok temperatury , nie martw się , na ich miejsce przyjdą następne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #275 : Październik 19, 2008, 10:29:39 » |
|
U mnie rozkwitł się kundelek  , przez pewien czas buntował się i nie chciał zakwitnąć  , aż wkońcu mu przeszło  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #276 : Październik 19, 2008, 12:15:59 » |
|
Bura, piękne nabytki wszystkie , Violkah niesamowite kwitnienie różowego i takie obfite. Śliczne macie rośliny. Ja dzięki Beatce (Probecie) stałam się posiadaczką dorosłych roślin o takich cudownych i dużych kwiatach.Moje pierwsze skrętniczki  , bardzo się z nich cieszę. Dzięki Beatka!  
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #277 : Październik 19, 2008, 12:20:46 » |
|
Tyle radości za sprawą takich małych roślinek... A kwiatuszki... wprost cudne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #278 : Październik 19, 2008, 12:36:32 » |
|
Bura, brązowienie kwiatów może oznaczać po prostu przekwitanie. Dopiero brązowienie kwiatów i pączków to objaw szarej pleśni (trochę za mokro, trochę za zimno i wystarczy). Nie przejmuj się, łatwo sobie z tym poradzić - wyrzuć brązowe kwiatki i pączki, skrętniki przesusz (jeżeli masz zamiar przesadzić to tym lepiej, tylko po przesadzeniu nie podlewaj od razu). Możesz potem podlać Bioseptem, ale to nie jest konieczne. To Piotr mnie przekonał, że brązowienie kwiatów nie oznacza końca świata  . Powyższe wskazówki pochodzą od niego i u mnie działają  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #279 : Październik 19, 2008, 12:42:59 » |
|
Dzięki. Kupiłam jej w takiej ziemi jak z ogródka, dosłownie glina, więc do jakiej je przesadzić? Nie kazali mi nic z nimi robić aż przekwitną... Kwiatów już niet bo opadły... Niebieski jeszcze dycha, ale też go przesadzę. Jaką mieszankę ziemi kupić?? I tak pewnie piachu sypnę, ale jaka ma być ziemia??
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #280 : Październik 19, 2008, 12:47:21 » |
|
Może być uniwersalna, lekko kwaśna i przepuszczalna. Ja używam podłoża do paprotek, ale mieszkam w bloku i mam wodę z taką ilością wapnia, że każde podłoże raz-dwa przestaje być kwaśne. Z tego wszystkiego najważniejsze jest, żeby podłoże było właśnie przepuszczalne, bo skrętniki nie znoszą mieć mokro. I tak jak Basia podlewam od dołu.
Aha, jeśli będą stały na wschodnim oknie, to po przesadzeniu mogą ci dalej kwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #281 : Październik 19, 2008, 12:49:33 » |
|
Ok, będzie do paprotek. Plus keramzyt na dno i piasek do środka? U mnie dość chłodno bywa...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #282 : Październik 19, 2008, 12:55:06 » |
|
Jeśli keramzyt to wymieszany z podłożem (ja nie dodaję niczego, ale moje podłoże paprotkowe jest lekkie). Keramzyt na dnie doniczki utrudnia podsiąkanie. Skrętniki nie są przesadnie ciepłolubne. Mogą mieć chłodno, tylko musisz pamiętać, że im niższa temperatura tym rzadsze podlewanie. Jeżeli nie masz jeszcze wyczucia, to po prostu czekaj z podlewaniem, aż liście lekko klapną. Skrętnik nie obraża się o przesuszenie, za to nie znosi nadmiaru wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #283 : Październik 19, 2008, 13:40:56 » |
|
Bee cudny kolor Twojego skrętnika  , bardzo ładnie się prezentuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #284 : Październik 19, 2008, 13:52:41 » |
|
Ups... małe sprostowanie Bee - skrętniczki są od Ilonki ja je tylko wysłałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #285 : Październik 19, 2008, 15:22:08 » |
|
No to dzięki Ilonce i dzięki temu komuś od kogo Ilonka wzięła i dzięki Tobie Beatka, bo Ty mi załatwiłaś  .....chyba wszystkich ujęłam?
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #286 : Październik 19, 2008, 16:11:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #287 : Październik 19, 2008, 16:50:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #288 : Październik 19, 2008, 16:57:26 » |
|
Jakie ty masz auto (bo nie pamiętam) ?  Niech Bee podziękuje koncernowi, który je wyprodukował  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #289 : Październik 19, 2008, 17:02:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #290 : Październik 19, 2008, 19:25:56 » |
|
Niech Bee podziękuje koncernowi, który je wyprodukował  . Dosyć tego dobrego , bo za chwilę o podziękowania zawoła komputer co podlewaniem i zasłonami w szklarni steruje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #291 : Październik 20, 2008, 00:01:48 » |
|
Dosyć tego
No nareszcie  .
|