Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 10:02:28
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kaktusy cz 2  (Przeczytany 11071 razy)
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #60 : Grudzień 30, 2008, 10:06:55 »

Powinien zimować. A Twojemu Lulu ciepło to rośnie. A czy podlać to nie doradzę, bo powinien zimować i mieć sucho  Razz
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #61 : Grudzień 30, 2008, 10:24:24 »

To pójdę na kompromis i od czasu do czasu tyci, tyci, powiedzmy kropelka na 1,5 miesiąca. Skoro mają ciepło, żeby się nie wysuszyły na wiór Wink
Ale na przyszły rok spróbuję odgruzować piwnicę i zrobić im zimowiska Wink

JOANNA
Aktywny
**

« Odpowiedz #62 : Maj 25, 2009, 11:55:18 »

Od rana oczy mi się śmieją do kwitnienia mojego kolejnego echinopsisa, wcale nie czuję się chora, a wręcz odwrotnie  Laughing

Życzę miłego dnia - Asia
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 09, 2009, 16:10:37 »

Ponieważ jest to wątek ogólny, więc zdjęcia swego kaktusa którego nazwy nie znam zamieszczam tutaj:

Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #64 : Czerwiec 09, 2009, 16:47:27 »

Ładny kaktus, i jaki ma duży kwiat.  Przypomina mi parodie. Moje jeszcze nie są chętne do kwitnienia Sad

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #65 : Czerwiec 09, 2009, 16:51:35 »

Ten kaktus to Parodia. Ale poszczególne gatunki są bardzo podobne do siebie, więc nie umiem określić który to.
Percia
Aktywny
**

« Odpowiedz #66 : Czerwiec 09, 2009, 20:11:51 »

Właśnie sobie tak czytam i czytam (też na innych wątkach na forum) o zimowaniu kaktusów i o tym, że nie należy ich w tym czasie podlewać. Trochę mam mętliku w głowie:
1. Ostatnio czytałam w książce o kaktusach, że należy chociaż trochę zraszać podloże w czasie zimowania, że nie należy ich całkowicie zasuszać
i, co było dla mnie nowością
2. Zimowanie kaktusów w ciemności, też czytałam, że niektóre kaktusy muszą zimować w jasnym miejscu, np Cleistocactus co jest warunkiem prawidłowego wzrostu i kwitnienia. O zimowaniu w ciemności nic nie było napisane w książkach, które czytałam. Stąd chyba wniosek, że co hodowca, to inny przepis na kwitnienie.

Mój mętlik bierze się stąd, że bardzo zależy mi na kwitnieniu mojej kolekcji i bardzo chciałabym się odpowiednio zajmować moimi kaktusami i mieć je kwitnące nie tylko jak je przyniosę ze sklepu. Trochę mnie martwi, że kaktusy, które przezimowałam (w około 4-10C w zależności od pogody w zimie) nie kwitną Sad. Jakby ktoś był uprzejmy, to bym była wdzięczna za opis sprawdzonego zimowania (jeśli chodzi o kwitnienie poszczególnych gatunków, takie wademekum). Myślę, że byłoby to przydatne też sla innych forumowiczów.
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #67 : Czerwiec 09, 2009, 20:35:00 »

Ad. 1 - nie wiem co to za książka, ale zbyt profesjonalna to ona nie była Wink. Od razu na myśl przychodzą mi porady z różnych śmiesznych gazet, gdzie na zdjęciu Mammillaria a podpisane Echinocactus  Razz. Jedna podstawowa zasada: niska temp. + woda = śmierć ! I nie bać się. Kaktusy wytrzymają wiele miesięcy bez wody. Wyjątkiem są młode siewki.
Ad. 2 - dla wszystkich kaktusów lepsze jest zimowanie w miejscu widnym. Istnieją rodzaje dla których światło zimą ma szczególne znaczenie dla indukowania kwitnienia. Akurat Cleistocactus jest nietrafionym przykładem. Takimi kaktusami tj. u których ilość pąków kwiatowych zależy od ilości światła podczas zimowania są rebucje i wszystkie im pokrewne czyli Sulcorebutie, Mediolobivie, Aylostery. Światło zimą lubi też Echinocereus, Mammillaria. Niektórzy zimują w ciemności z braku innego miejsca. Ale nie polecam tej metody dla początkujących.
Cleistocactus, obok Ferocactusów, Melocactusów, Pilosocerusów i paru innych należy do kaktusów ciepłolubnych i zimuje w nieco wyższych temperaturach tj. ok 15 st. I to z tego względu sporadyczne podlanie zimą mu nie szkodzi.
Percia, dla kwitnienia mają znaczenie:
wiek kaktusa + rodzaj i gatunek + warunki zimowania. Temperaturę zapewniłaś im dobrą. Ale temperatura to nie wszystko. Napisz, gdzie zimowały, czy zdarzyło Ci się podlać podczas zimowania i przede wszystkim co masz za kaktusy. A wtedy będziemy coś radzić w Twoim indywidualnym przypadku.
Mam wątpliwości czy jest sens pisać o każdym rodzaju (bo gatunków to jest tyle, ze życia by mi brakło, żeby to spisać  Wink). O tym jest we wszystkich książkach i bardzo dużo necie.  Smile. O Twoich mogę Ci napisać.
Percia
Aktywny
**

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 10, 2009, 10:48:33 »

Kaktusy były zimowane w sieni (ganku - różnie się to nazywa w zależności od gwary) na parapecie południowym. Zraszałam im tylko ziemię raz w miesiącu.
Kaktusy, które do tej pory mam, to:
1. Mammilarie

2. Ferocactus (bodajże)

3. Cleistocactusy

4. Cereus

5. Opuncje

6. Echinocactus grussoni

7. Echinopsisy

8. Parodie

9. Rebucje
(ta kwitnie, bo przyniesiona z giełdy)

10. Chyba to będzie Gymnokalicjum, już dawałam to zdjęcie w wątku "jaka to roślina"

11. Notocactus

12. Echinocereus (chyba)

i moje nowe nabytki, nie za bardzo wiem co to jest i wiem, że powinnam najpierw umieścić zdjęcia w wątku "co to za roślina" ale jak już tutaj poruszyliśmy ten temat:
13.

14.

15.

16.

Jeżeli się pomyliłam w nazewnictwie, to bardzo proszę mnie poprawić, bo przeglądając zdjęcia w albumach i na internecie, żeby porównać i nazwać swoje kaktusy dostaję czasami oczopląsu i sama nie wiem co mam.
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #69 : Czerwiec 10, 2009, 14:25:22 »

Cleistocactus zakwitnie po osiągnięciu wysokości ponad 1m. Niższe nigdy u mnie nie kwitły.
Parodia zakwitła po okresie suszy, gdzie nastąpiło przesadzenie do świeżej ziemi i zwiększona wilgotność. Tyle z mego doświadczenia.
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #70 : Czerwiec 10, 2009, 14:52:20 »

12 to jakiś Trichocereus, 13 Notocactus, 14 Gymnocalycium, przy 15 mam dziurę w głowie... może Lobivia, 16. Hamatocactus. 
Powód niekwitnienia to u Ciebie w większości jednak dobór rodzajów. W pozostałych przypadkach to fakt, że roślinki masz młode. Ferocactus i Echinocactus z reguły zakwita w bardzo późnym wieku i to najczęściej w warunkach szklarniowych. Cleistocactus, Trichocereus, Opuntia,zakwitają w późnym wieku. Mammillarie, Echinopsisy, Notocactusy, Parodie będą Ci kwitły. Hamatocactus, Gymnocalycium  i Rebutia kwitnie bardzo chętnie.

Trzeba się tylko uzbroić cierpliwość i odpowiednio zimować. Tzn. spoczynek od października tak gdzieś do marca w temp. max. 10 stopni.  Zero wody w tym czasie. Budzenie kaktusów wiosną można rozpocząć od spryskiwania. Podlewanie rozpoczynać dopiero, gdy pąki kwiatowe są już wyraźnie widoczne.
Percia
Aktywny
**

« Odpowiedz #71 : Czerwiec 10, 2009, 19:12:21 »

Bardzo ci dziękuję za rady, będę się do nich stosować. W tym roku spróbuję zimowania niektórych kaktusów w piwnicy w ciemności.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #72 : Czerwiec 17, 2009, 17:07:12 »

Mam pytanie, na temat zimowania młodych siewek Smile
Wysiałem nasiona w lutym, siewki mają teraz już ciernie, ale czy takie małe siewki zimuje się jak dorosłe czy powinny zostać w cieple? Smile

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #73 : Czerwiec 17, 2009, 19:04:15 »

Takich siewek się nie zimuje, ale kiedy światła już będzie mało- późną jesienią i zimą dobrze trochę ograniczyć podlewanie, żeby Ci się nie powyciągały. Czasem zamiast podlać można spryskać. Od czasu do czasu prysnąć zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym. Tylko ostrożnie z wodą, jeśli temperatura w mieszkaniu niska.
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #74 : Czerwiec 18, 2009, 11:57:12 »

Dzięki Wyrak za odpowiedź Smile Zostawię je więc w ciepełku  Wink

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #75 : Czerwiec 19, 2009, 15:40:33 »

Jaki śliczny Smile Cudo Very Happy Jakie ogromne kwiaty Very Happy

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new
Zapraszam i pozdrawiam Łukasz
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #76 : Czerwiec 24, 2009, 10:07:40 »

Biały i różowy kwiatek na tym samym kaktusie

pio237
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #77 : Sierpień 14, 2009, 19:24:25 »

Nowira bardzo ciekawy ten kaktus kwitnący w dwóch kolorach Very Happy , mój ulubiony kaktus wygląda tak:

Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #78 : Sierpień 15, 2009, 20:46:00 »

W moich z białego puchu zmieniły na czarny.Ciekawa jestem kiedy zakwitną i na jak długo.Znając swoje szczęście pewnie zakwitną jak mnie nie będzie.

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Canna0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #79 : Sierpień 16, 2009, 11:01:07 »

To echinopsis. Kwitnie tylko jedną dobę ale za to przepięknie. Zrób zdjęcie.

Pozdrawiam
Anna
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #80 : Sierpień 16, 2009, 19:02:57 »

Kwitnie tylko jedną dobę ale za to przepięknie. Zrób zdjęcie.
Właśnie o tym piszę.Jak utrafić na czas kwitnienia kiedy dzieli nas ponad 200km.?? Mad

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #81 : Sierpień 16, 2009, 20:35:17 »

To i ja się pochwalę, choć wstawiłam też te zdjęcia w swoim wątku.
To mój pierwszy zakitniety 'własnoręcznie' kaktus.
Przyznam, że bałam się gdy wetknęłam je do pudełka i zaniosłam na kilka miesięcy, na zimę, do piwnicy Wink Teraz stoi na balkonie.

Gymnocalycium Mihanovihii

Pozdrawiam Smile

Canna0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #82 : Sierpień 17, 2009, 12:13:27 »

Śliczna różowość. Kaktusy to jedne z najpiękniej kwitnących roślin.

Pozdrawiam
Anna
pio237
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #83 : Sierpień 17, 2009, 18:02:27 »

Przepięknie kwitnie, opłacało się zimowanie w piwnicy  Smile
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: