nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« : Wrzesień 05, 2008, 09:49:59 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 09:33:28 wysłane przez aiszo »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 18:26:36 » |
|
Niko, masz bardzo ładne rośliny  Zawsze zwracam największą uwagę na rododendrony, toteż on mi się najbardziej podoba  Jaka to odmiana? Rada- należy obłamywać przekwitnięte kwiatostany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2008, 19:21:01 » |
|
Hej Nika! Poki co jestem pod wrazeniem, widac, ze mialas plan jak zakladalas ogrodek, jak do tego jeszcze jakies kolorki dojda  , podoba mi sie!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2008, 19:25:11 » |
|
Nika... ciekawy ogrodeczek  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2008, 19:33:28 » |
|
Bardzo ładny ogród...duży jest? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2008, 19:36:07 » |
|
Dzięki za miłe słowa,nie mam za wiele czasu na pielęgnowanie ogródka dlatego też rosną w nim roślinki samowystarczalne,ale znudził mi się i chciałabym ,aby był weselszy  Jeśli chodzi o rododendron to nie mam pojęcia jaka to nazwa,ale rzeczywiście obrywam obeschłe kwiatki,a on pięknie się rozrasta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 19:39:13 » |
|
Działka ma 1160,ale ogród około 800m2,większość to trawnik,a na około niego sadzę roślinki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 21:13:10 » |
|
Niko, dlatego tak napisałam, bo na zdjęciu nie są obłamane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2008, 22:06:56 » |
|
Następny ogródek w lesie  Podziwiam porządek i przestrzeń 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2008, 23:23:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 06, 2008, 07:20:37 » |
|
Bardzo ładnie! Planujesz posadzić jesienią jakieś cebulowe? Na wiosnę byłoby mega-kolorowo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 06, 2008, 08:16:28 » |
|
No właśnie bardzo bym chciała coś posadzić,aby wiosną mój ogród rozkwitł kolorami.Marzy mi się,że gdy jedne roślinki przekwitną,zakwitną następne i przez cały rok będzie ślicznie i kolorowo.Jeśli możecie coś poradzić i podać nazwy takich roslinek to byłoby super(nie lubię tulipanów),obiecuję na wiosnę zdjęcia naszego wspólnego wysiłku(waszych pomysłów a mojej pracy fizycznej)  Macie może jakieś sprawdzone sklepy internetowe gdzie można kupić zdrowe cebulki?jakoś do OBI nie mam zaufania? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 06, 2008, 08:27:43 » |
|
U mnie to wyglądało tak. Pierwszej jesieni posadziłam cebulki, a wiosną obsadzałam puste miejsca bylinami. Dopiero po 3 latach moja rabatka zarosła. Teraz jestem na etapie przesadzania, aby uzyskać właśnie ten efekt o którym piszesz. Następujące po sobie kwitnienie różnych roślin. Co do tulipanów, to może zmienisz jednak zdanie. Jest tyle odmian w niczym nie przypominających standardowych czerwonych czy żółtych (choć te też lubię). Mam np tulipany o pełnych kwiatach, które przypominają piwonie albo róże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 06, 2008, 09:36:46 » |
|
Ładne krzewy  . Sama mam kilkadziesiąt liściastych  . Prośba. Jak wstawiasz miniaturki zdjęć, daj między nimi trzy spacje. Jak pełny rozmiar, enter. Wtedy zdjęcia nie zlewają się. Pozwoliłam sobie poprawić 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 06, 2008, 20:42:15 » |
|
Nika, jesli chodzi o cebulowe-wiosenne (nie jestem znawca nazw hihihi ale to co mam i co wiem doradzam  ) : krokusy, irysy, szafirki, hiacynty, narcyzy. Zapytaj Monie 68, pewnie dobrze ci doradzi, dokladnie co do nazwy!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 06, 2008, 21:21:25 » |
|
I koniecznie korony cesarskie czerwone i żółte  Już są w sprzedaży. Jeszcze różne odmiany czosnków.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 21:22:57 wysłane przez nowira »
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 07, 2008, 07:22:15 » |
|
Bardzo dziękuję za podpowiedzi,wiem już przynajmniej od czego zacząć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 07, 2008, 21:12:22 » |
|
Z tego co obserwuje na forum, wileu z nas juz stwierdzilo, ze warto cebulki sadzic w grupkach, pamietaj o tym , maja o wiele ladniejsze efekty. Ja np. przesadzalam w tym roku cebule czosnkow, mam nadzieje, beda lepiej prezentowaly sie wsrod moich traw (jesli w ogole wyrosna hihihi). Ale to tylko moje obserwacje i odczucia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 12, 2008, 22:00:03 » |
|
Asiu, masz rację  Duże cebule powinno się sadzić po minimum 6- 10 sztuk, małe po kilkanaście- wtedy już w pierwszym roku można oczekiwać jako takiego efektu. Osobiście tulipany bardzo lubię, jest mnóstwo pięknych odmian i każdy coś może dla siebie znaleźć. Jakie lubisz kolory kwiatów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 13, 2008, 07:59:33 » |
|
Bardzo lubię kwiaty w kolorach fioletu,wszystkie odcienie różu i oczywiście biel,białe kwiaty podobają mi się najbardziej,nie przepadam za czerwonymi i żółtymi kwiatami (chociaż skusiłam się na czerwone i żółte tulipany,za namową mojej mamy,ale ja nie jestem co do tego pomysłu przekonana)zasadziłam krokusy w ulubionych kolorach i jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 13, 2008, 08:11:02 » |
|
Ja też lubię takie same kolory jak Ty. Kiedyś wolałam barwy słońca, ale teraz zawładnęły mną róże, jasne fiolety i biel. Co nie znaczy, że pogardzę innymi kolorami, ale w rozsądnych ilościach, gdzieś z boczku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 13, 2008, 08:12:17 » |
|
W takim razie poleciłabym pełne odmiany tulipanów: Angelique (bladoróżowy), Blue Diamond i Lilac Perfection (fioletowe) oraz Mont Tacoma (biały). Są naprawdę piękne i długo kwitną. Wszystkie, poza Lilac Perfection- tegoroczny nabytek, są w mojej kolekcji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 13, 2008, 08:25:07 » |
|
Ja też mam Blue Diamond i Angelique, są piękne. Mam też Fancy Frills i Blue Heron ze ślicznymi strzępiastymi płatkami i wielokwiatowy Candy Club LILAC PERFECTION  Piwoniowy, właśnie go oglądałam. CUDO 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 08:26:42 wysłane przez dotsi »
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 13, 2008, 15:01:48 » |
|
Dziewczyny dziękuję za podpowiedzi,spiszę sobie te nazwy i tak uzbrojona wyruszę na zakupy,jeśli mówicie,że są piekne to zaryzykuję i je posadzę  biały tulipan musi byc przesliczny,ja chyba nigdy nie widziałam tak na żywo białych tulipanów,od czerwonych i żółtych to się,aż roi,ale białe to chyba rzadkośc w kwiaciarniach,albo ja wiosną żle patrzę... Ja w ogrodzie mam sporo krzaczków o czerwonych listkach i żółte iglaki,więc jeśli bym posadziła jeszcze kwiaty o takich kolorach to byłby niepotrzebny przepych i bałagan,potrzebuję bieli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 13, 2008, 19:49:40 » |
|
Ale czy krzaczki na pewno kwitną w tym samym czasie co tulipany? A te o czerwonych listkach mogą być wtedy przecież gołe.  Chyba że zimozielone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 15, 2008, 16:57:33 » |
|
Dotsi masz rację,że krzaczki nie kwitną w tym samym czasie co tulipany,ale z kolorem czerwonym i tak się wstrzymam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|