kluseczka
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 17, 2006, 09:41:48 » |
|
Witam. Czy ktoś jest lub był posiadaczem takich roślin jak Płomień Afryki lub Pustynna Róża?...i może przybliżyć nam troche nie-książkowych informacji na ich temat?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2006, 13:50:03 » |
|
DELONIX REGIA to pewnie o tą roślinę pytasz. Niestety nic nie wiem. To roślina której nie można kupić w sklepie. Ostatnio jej nasiona były bardzo popularne w internecie .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2006, 13:58:24 » |
|
Tak dokładnie o to chodzi. W naturze jest to spora roślina i miałam nadzieję, że może ktoś próbował hodowli doniczkowej...bo znalazłam ją w internecie i mnie zaciekawiła. Róża pustyni też mi się spodobała, chociaż tej roślinki też nigdy wcześniej nie widziałam w kwiaciarniach. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w uprawie będę wdzięczna za info 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
rafaloku
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2006, 09:34:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2006, 10:54:56 » |
|
Dziękuje za stronkę  nie wiem co mnie tak wzieło na rośliny tropikalne..planuje hodować kilka gatunków m.in właśnie ten..chociaż zdaję sobie sprawę, że szanse na dohodowanie się pokaźnej sadzonki są raczej nikłe...ale dopóki sama się nie przekonam to nie odpuszczę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2006, 12:39:32 » |
|
Próbuj,kluseczko,bo warto.Podpowiem Ci,że takie rosliny, jak się nie ma miejsca,a chce się mimo wszystko hodować,to każdej wiosny wyjmuje się z donicy, obcina ostrym nożem lub sekatorem korzenie,wkłada do tej samej donicy z nową ziemią i przycina się koronę. W ten sposób tworzy się nieprofesjonalne bonzai,które zapaleńcom jak ja czy ty pozwala mieć w domu różnorodne okazy.Warto,wierz mi. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2006, 13:41:04 » |
|
Tinaros dziękuję za wsparcie  miłe słowo zawsze uskrzydla... obawiam się jednak czy nasionka wzejdą w naszym klimacie. Próbowałaś może takiej hodowli z nasion? Ja docelowo planuję zakupić nasiona takich roślin: delonix regia (płomień afryki), strelitzia (rajski ptak); protea krolewska, protea rubinowa, heliconia, musella lasiocarpa (złoty lotos) i arbutus unedo (drzewko truskawkowe....ehhh zobaczymy na ile starczy mi zapału 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 15, 2006, 08:28:59 » |
|
Zdobyłam dorosłą roślinkę adenium obesum - róża pustyni...ciekawe czy się zaklimatyzuje roślinka ta ma bardzo ładne kwiaty...mam nadzieję że kiedyś je ujrzę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2006, 09:22:10 » |
|
A tu kwiat w pełnej krasie  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
|
izak26
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 01, 2007, 10:46:38 » |
|
Rajski ptak jest piękny, ale podoba mi się też biały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 01, 2007, 11:53:51 » |
|
A ja kluseczko włąśnie zakupiłam Delonix regia! Ucierpiała w drodze bo zimno - mam nadzieję,że coś z niej jednak będzie! Jestem maniaczką ciekawostek- jak tu się wyleczyć z tego! 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 01, 2007, 11:55:10 » |
|
Izak: Ja słyszałam, że trzeba go podlewać rzadko a dość intensywnie...nie wiem co jest prawdą, bo niestety mój okaz dostał jakiejś choroby i łodyga zrobiła się wiotka u nasady(czego na początku nie zauważyłam)- w efekcie kwiatek padł...a moim jedynym pocieszeniem było to, że jest jak się dowiedziałam bardzo trujący... Rajski ptak też bardzo mi się podoba  i pokusiłam się nawet o nasionka pomarańczowego...a teraz eksperymentuje...na razie jakiś mały stworek mi się pojawił  zobaczymy co z tego wyrośnie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 01, 2007, 11:58:41 » |
|
Karo Ty też  ? A już myślałam że tylko mi w głowie niedostępne chmury  Ja też zrobiłam się ostatnio wielką maniaczką tropikalnych nowości - wyleczę się pewnie jak niczego się w tej dziedzinie się nie dochowam  Kupiłaś dużą sadzonkę tak? Mogę prosić ładnie o fotkę  ja mam nasionka delonix..ale postanowiłam wysiać je dopiero w okresie wiosenno-letnim.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 01, 2007, 12:04:58 » |
|
Ja to nbawet wielką maniaczką,mam fotogalerię swoich roślinek ,mam forum kameralne,teraz buduję stronę o całym moim ogrodzie,mam nadzieję,że skończę w połowie lutego. Zapraszam odwiedż mnie,i wszystkich innych chętnych będzie mi miło. Ciągle coś kupuję,sieję przesadzam - jestem chora ale to nie groźna choroba,pozwala mi zapomnieć o kruchości życia.Cieszę się niekiedy że odkryłam w sobie taką pasję. Zdjęcie wjkeję za jakiś czas ponieważ wszystkie liście 5 było strzępiastych przypominających liście akacji opadły,żostał badyl wys,ok 30 cm i zielony rosnący czubek. Pochwalę się na pewno,może nawet tym straszydłem też za parę dni,pa. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 01, 2007, 13:02:22 » |
|
Podaj linki do stronek chętnie obejrzę  kwiaty to piękna i pocieszna pasja...szkoda tylko że nie każdy potrafi ją zrozumieć tak do końca... Dobrze, że nas - maniaczek jest więcej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
izak26
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 01, 2007, 13:13:51 » |
|
KaRo widzę, że jesteś naprawdę wielką specjalistką od zieleni, a co najwazniejsze ciagle się rozwijasz. Brawo! Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izak26
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 01, 2007, 13:16:57 » |
|
Kluseczko ja też zamierzam sobie poprawić humor i kupić Rajskiego ptaka  Nie wiem tylko czy znajde go u mnie w kwiaciarniach.Jeżeli nie to skuszę się na nasionka i będę próbować go wyhodować. Jeszcze bardziej będzie mnie cieszyło gdy mi sie uda od początku. Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 01, 2007, 13:56:41 » |
|
Zapraszam chętnych na spacer po moim świecie FOTOGALERIA KaRo
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 01, 2007, 18:02:55 » |
|
 Delonix regia - jaka biedna!  Czubek ma zielony już widać ,że będzie żyła,musze tylko poświęcic jej dużo uwagi.
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 01, 2007, 22:49:41 » |
|
A ja, Dziewuszki, mam zamiar dzisiaj zmasakrować lekko otrzymane właśnie nasionka delonix regia i na noc je namoczyć. Ciekawe czy po namoczeniu zejdzie łupinka. Dam znać 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 02, 2007, 09:46:18 » |
|
Tinaros nie wiedziałam że to Ty  ładna galeria...widzę że masz ładnie dopracowany ogród. GRATULACJE! Dość spora ta roślinka choc faktycznie trochę ją ogołociło...ale na wiosnę jak się zabierze koniecznie się pochwal  Monia przed moczeniem możesz lekko przetrzeć łupinkę papierem ściernym, nasionka szybciej wtedy kiełkują...ale jak masz ich mało to nie ryzykuj, bo później wina spadnie na mnie  Powodzenia A oto moja strelitzia: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 03, 2007, 13:22:54 » |
|
Dzięki, Kluseczko, za radę  . Nie mając doświadczenia postanowiłam zrobić wszystko zgodnie z załączoną instrukcją. Mianowicie lekko odcięłam kawałeczek twardej czarnej łupinki ostrym nożykiem i włożyłam do ciepłej wody. Po ponad 12 godzinach jedno nasionko na tyle nasiąknęło wodą, że zdołałam zdjąć z niego całą ciemną skorupkę i posadziłam do ziemi. Dwa pozostałe nasionka nadal się moczą. Jak, daj Boże, wykiełkują to zamieszczę zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 04, 2007, 13:41:47 » |
|
Wszystkie trzy nasionka już w ziemi  . Teraz tylko pozostaje czekać na efekt...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2007, 09:06:14 » |
|
No to powodzenia i koniecznie się chwal 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 05, 2007, 15:59:22 » |
|
Delonix regia dzisiaj już wygląda tak: 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 06, 2007, 00:27:29 » |
|
No to się roślina wzięła i ożywiła  - gratulacje!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 06, 2007, 08:12:29 » |
|
No nieźle się zazieleniła  oby tak dalej... trzymam kciuki!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kristofer77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 12, 2007, 13:21:28 » |
|
Zdobyłam dorosłą roślinkę adenium obesum - róża pustyni...ciekawe czy się zaklimatyzuje roślinka ta ma bardzo ładne kwiaty...mam nadzieję że kiedyś je ujrzę  Witam mam pytanko gdzie udało ci się zdobyć to adenium obesum czy gdzieś na terenie Małopolski?, i w jakiej jest kondycji na dzień dzisiejszy. pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 12, 2007, 14:53:55 » |
|
No niestety na dzień dzisiejszy już jej nie mam  bo roślinkę chwyciła zgnilizna podstawy "pnia" i w efekcie padła...  a ja za późno się zorientowałam że coś ją bierze... A zakupiłam na aukcji internetowej już taką sporą roślinę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|