kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #300 : Listopad 08, 2008, 16:49:26 » |
|
Leć, nie czekaj, hoja ucieka 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #301 : Listopad 08, 2008, 16:51:15 » |
|
Poznasz, carnosy lisc jest bardziej srebrzysty, błyszczacy, Fungii jest matowa i ma charakterystyczny meszek i mniej soczystą zielen liścia z widocznym unerwieniem . 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #302 : Listopad 08, 2008, 17:00:04 » |
|
Jaka ładna!  Moniczko, a publicalyx od Ciebie sobie ślicznie rośnie 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #303 : Listopad 08, 2008, 17:16:25 » |
|
Piękna i jak wielka!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #304 : Listopad 08, 2008, 18:14:16 » |
|
F-U-N-G-I-I !!!  Dziewczyny, ten meszek mnie przerażał, bo moje paluszki tak go były spragnione, że nie byłąm pewna czy podołam obiektywnie ocenic czy on jest, czy go nie ma  Ale meszek jest, jest przesłodki, delikatny i w ogóle superancki!!! Także stałam się niniejszym właścicielką zalanej w trupa hoi fungii  Przesadzać? Nie przesadzać? Woda sączy się z dziurek w dnie doniczki  Aha, i świerzbią mnie pazury, zeby ją wykąpać, tzn zrobić jej prysznic; ale (wybaczcie - wątku o fungii jeszcze nie zdołałam przeczytać) co na to meszek? Zdaje się, że mechate pryskania nie lubi???  O Jezu. Taka jest:  Te zdjęcia już zrobiłam w domu, aparatem, więc może już jakość będzie lepsza; oczywiście nie biorąc pod uwagę tego, jak bardzo drżały mi ręce... 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #305 : Listopad 08, 2008, 18:22:02 » |
|
Farciara  ! Gratulacje  ! Wyjmij ją z doniczki na gazety i przesusz, przez kilka dni. Na razie nie rób prysznica  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #306 : Listopad 08, 2008, 18:22:54 » |
|
Maga, bardzo Ci gratuluję !!!!!!!!!!!!!!!! że to ja takiej nie spotkałam w kwiaciarni tylko tricolorkę. Piękna jest, niech Ci pięknie rośnie 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #307 : Listopad 08, 2008, 18:32:17 » |
|
(Nie-)dziękuję! Pojęcia nie macie jak się cieszę!!!  Tyle czytałam o rozmaitych znaleziskach i gryzłam palce z zazdrości... Aż i mnie się trafiło!!!  Mery - jak to na gazety??? Po prostu wyjąc z doniczki i tak zostawić, tak? W sumie mogę - wyjeżdżam jutro i wracam we wtorek - będzie miała szanse na święty spokój  Wyjmę zatem i włożę do pudełka z gazetami, zeby się nie wywaliła. Ale dostęp powietrza zapewnię, oczywiście. Pryskanie z żalem przełożę na później. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #308 : Listopad 08, 2008, 18:39:54 » |
|
Ja swoją- jak każdą- kąpię czasem pod prysznicem, nie znoszę zakurzonych liści  ona chyba to lubi bo nie grymasi  Osusz ją jak radzi mery... cudna jest gratuluję.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #309 : Listopad 08, 2008, 18:47:13 » |
|
Tuberozo! Mamy tego samego hysia, jak to miło! Ja na zakurzone liście mam wręcz obsesję - nienawidzę tego  Brrrr! Ale na razie wstrzymam się z wszelkimi wodnymi atrakcjami, bo moja biedulka zdaje się miała ich ostatnio aż nadto... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #310 : Listopad 08, 2008, 18:56:18 » |
|
Jaka ładna!  Moniczko, a publicalyx od Ciebie sobie ślicznie rośnie  Moja mimo, iż wiosną "zarobiła" na kolejne hojki i została podarowana połowie forum  to po pocięciu się jednak rozrosła  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #311 : Listopad 08, 2008, 19:07:53 » |
|
Kochane; ta moja malutka cudnisia miała bardzo ciężkie życie w tej kwiaciarni... Wyciągnęłam ją z doniczki a woda kapała z bryły; matttko...  Włożyłam ją do dużej michy wymoszczonej papierem. No i jak wspominałam - wyjeżdżam jutro rano - jej nie zaszkodzi, że tak zostanie z korzeniami na wierzchu? Korzenie na szczęście ma OK, porządnie rozrośnięte  Tak to wygląda:  No i tak by została aż do środy... Zostawić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #312 : Listopad 08, 2008, 19:12:50 » |
|
Jak możesz to odciśnij trochę wody z bryły  . Pamiętaj, żeby miała trochę światła, ale nie stawiaj na parapecie, bo może mieć za zimno, szczególnie w nocy. Obejrzyj liście, jeśli nie ma żadnych oznak grzyba, pleśni na ziemi, plam na liściach, to możesz ją spokojnie zostawić do środy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #313 : Listopad 08, 2008, 19:13:33 » |
|
Piękna! Gratuluję udanego zakupu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #314 : Listopad 08, 2008, 19:19:49 » |
|
Pozmieniaj jeszcze troszkę ręczniki ,by jak najwięcej wody przejęły . I ja gratuluje zdobyczy  , jest śliczna  , niech Ci zdrowo rośnie 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #315 : Listopad 08, 2008, 19:29:50 » |
|
Jeszcze raz nie-dziękuję! Jesteście kochane!  A - własnie - dzięki jeszcze raz za sugestię - zaraz papier zastąpię ręcznikiem albo toaleciakiem  No i obejrzę biedulinkę. Tak na pierwszy rzut oka wyglada zdrowo. Zostawię ją w ciepełku, niech dziewczyna odparowuje  Słuchajcie, a potem co? Przesadzić czy w wysuszoną ziemię zapodać pałeczkę i sru dalej w tę samą doniczkę?  Nie chcę przedobrzyć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76