|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 06, 2008, 22:28:51 » |
|
Może być jakiś rodzaj compacty, bo ma pofałdowane liście...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 06, 2008, 22:32:43 » |
|
A to nie jest carnosa 'Krinkel-8' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 06, 2008, 23:12:23 » |
|
Dostałam od znajomej taki kawałek z...tarcznikiem. Umyłam bardzo dokładnie w ludwiku z denaturatem i próbuję ukorzenić. Co to za hoja - liście mają 12 cm długości. 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 06, 2008, 23:47:57 » |
|
A znajoma z hojomaniaczek ?  Bo na upartego może być i carnosa  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 06, 2008, 23:56:35 » |
|
Znajoma laik, zna roślinki z mojego gadania i oglądania - była z wizytą u córki i dostała sadzonki dla mnie - hoi i tego co szukam nazwy w kaktusach i sukulentach , oraz zielistki z białymi paskami na zewnątrz listków.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 07, 2008, 07:45:05 » |
|
po kolei hszonszczyku to sheperdii, dorotkas - masz rację to Krinkle-8, Jagodo to zwykła carnosa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 07, 2008, 10:03:37 » |
|
hi, hi, nie wypowiadałam się jako jeszcze ciągle "niewykwalifikowana" hojomaniaczka, ale mam satysfakcję, bo typowałam jak Probeta, czyli coś tam jednak zaczynam wiedzieć. Chyba się dowartościowałam;)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 07, 2008, 10:14:30 » |
|
Probeta już się wypowiedziała w sprawie Krinkle 8 - ja potwierdzam - widziałam ją na żywo. Kosztuje 35 zl. Opisana jest jak pozostałe hoje w hydroponice - carnosa variegata jako tricolor, a australis lisa jako variegata. Eh....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 07, 2008, 10:17:08 » |
|
JeyDee, Bożenko, dziękuję niech sobie szczęśliwie rośnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 14, 2008, 15:36:06 » |
|
Jak odróżnić hoję gracilis od haraku (poza porównaniem kwiatków)  ? Kupiłam dwie sadzonki z różnych źródeł. Obie miały być gracilis, tymczasem jedna z nich ma zdecydowanie mniejsze listki, choć o podobnym kształcie i wydają się też grubsze  . Prównując różne odmiany hoi, wydaje mi się, że jedna z sadzonek to haraku .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 14, 2008, 16:41:33 » |
|
Haraku ma o ile dobrze pamiętam liście gładkie bez plamek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 14, 2008, 16:53:54 » |
|
Hmm  ... to w takim razie nie jest haraku. Tylko co to może być  ? Listki są jakby 50% wielkości gracilis, ale ciemniejsze, nakrapiane. Nie ma także jakby wytłoczonego wzoru na obrzeżu liścia, jakie jest u gracilis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 14, 2008, 17:23:58 » |
|
Haraku ma liście wielkości gracilis, niektóre tylko mniejsze, mają mniej plamek i odcień bardziej jasno zielony, mam obie dorosłe  Tyle z moich porównań 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 14, 2008, 17:37:31 » |
|
Chyba w takim razie zaprzestanę poszukiwań i poczekam aż zakwitnie  , wtedy będzie wiadomo  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 14, 2008, 17:57:32 » |
|
Ja przez chwilę nie na temat, ale jakoś muszę to z siebie wyrzucić  Głupio mi się zrobiło, gdy zobaczyłam swój wcześniejszy post w tym dziale poprawiony ortograficznie przez którąś z naszych strażniczek. Chodziło o pisownię wyrazów dźwiękonaśladowczych " chi, chi!", które napisałam - uwaga! - poprawnie. Istnieją dwie wersje tej pisowni, a to, co ma wyrażać chichot, właśnie tak powinno być pisane. Wyjaśniam nie dlatego, że uważam się za alfę i omegę, ale - no już to powiem  - na co dzień mam do czynienia z j.polskim i raczej nie mam problemów z ortografią. I, przyznaję, trochę mnie ta poprawka ubodła. A tak poza tym to jestem normalna  , ewentualnie nieco szurnięta na punkcie hoi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 15, 2008, 18:45:49 » |
|
Ok, więcej nie poprawimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 15, 2008, 19:02:37 » |
|
Wyrzuciłam z siebie, ulżyło mi i... tyle  Nie wracam do tematu. Można wykasować 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 21, 2008, 10:23:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 21, 2008, 13:41:01 » |
|
Hmm  całkiem podobne i kwiaty i liscie. Ja też mam hoję merrillii i zastanawiałam sie nad tymi listkami które są tak pofalowane ale widzę, że Twoja też tak ma więc wszystko z nią ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 21, 2008, 13:42:35 » |
|
Moja merilli z wymiany też tak wygląda (oczywiście mówię o kilku listkach). Forumowiczka, z którą się na nią wymieniłam, kupowała ją jako merilli. Ale niech się może wypowie Probeta, ona oblatana w tych niuansach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 21, 2008, 14:27:16 » |
|
Właśnie czekam aż Beata się wypowie  Dziś robię porządki w nazwach i znowu mam problem... ta w mniejszej doniczce to Hoya wayettii podpisana, a tej drugiej nie podpisałam i teraz mam problem co mam... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 21, 2008, 14:30:06 » |
|
Ta druga to chyba kentiana  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 21, 2008, 16:51:39 » |
|
Niestety te dwie hoje są trudne do rozróżnienia ale to nie to samo - oprócz tego że różni je miejsce występowania to różnice minimalne jednak są - przede wszystkim w wielkości liści i ilości kwiatów w kwiatostanach oraz ich kolorze, jak i w zabarwieniu młodych pędów które u pentaphlebi przebarwiają się na brązowo. Co do drugiego zdjęcia to może być też longifolia - ale bardziej skłaniałabym się do rozpoznania Mery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 21, 2008, 16:57:08 » |
|
No to jeszcze jedna nieznana 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 21, 2008, 17:04:07 » |
|
Oj tu to nie wiem - coś mi to przypomina ale jak to się mówi przy "zgubionych" rzeczach: diabeł ogonem przykrył... Może chwilowo napisz na fiszce sp. a zidentyfikuje się ją później .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 21, 2008, 17:13:35 » |
|
Podobna do hoya sp. Phi Phi isl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 21, 2008, 17:19:50 » |
|
Została mi taka nazwa bez dopasowanej hoi "Hoya davidcumingi" i nie mogę znaleźć jej zdjęć w internecie... może to być ta?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 21, 2008, 17:30:45 » |
|
Tak właśnie ta  - chciałam powiedzieć że podobna do prezentowanej przez Agar ale wyleciała mi nazwa z głowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 21, 2008, 17:36:17 » |
|
No to mogę powiedzieć, że mam prawie porządek zrobiony  53 ...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
mery
Gaduła