ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 31, 2008, 14:48:30 » |
|
Właśnie nabyłam nowego i pierwszego mojego storczyka, oto foty. Bardzo proszę powiedzcie, czy ja mam go przesadzić? zobaczcie na jego korzenie, niektóre jakby przeschnięte i strasznie wystają. Co mam z nim zrobić?   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 14:59:19 » |
|
Nie trzeba ich usuwać. Jak Ci bardzo przeszkadzają to można usunąć, ale tylko te martwe, nie ciąć zdrowej tkanki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2008, 15:18:19 » |
|
Dziękuje za odpowiedz. Proszę powiedzcie jeszcze czy mam go postawić na podstawce z keramzytem i wodą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2008, 15:18:44 » |
|
Przesadzać też raczej nie trzeba. Przy ściankach doniczki widać jeszcze sporo podłoża (kiedyś później będzie widać pozwijane korzenie  ), a i samo podłoże nie wygląda na zmineralizowane. Wielkość doniczki też jak najbardziej OK. A co do korzeni - ja takie suszki odcinam...  No wizualnie mi przeszkadzają  , i jeszcze zaczepiają inne, jak wyciągam delikwentów do podlania. Ale faktycznie - tylko to całkiem suche ciąć (jeśli już), dokładnie wymacać, gdzie się zaczyna żywa tkanka i ciąć przed nią, żeby nie uszkodzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2008, 15:19:30 » |
|
Dziękuje za odpowiedz. Proszę powiedzcie jeszcze czy mam go postawić na podstawce z keramzytem i wodą?
Tak, jak najbardziej!  One to lubią  Możesz też (kiedy nie opiera się o niego słońce) zraszać same liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2008, 15:25:49 » |
|
Dziękuje za wszystkie rady  Mam nadzieje że uda mi się go utrzymać i będzie mi ładnie rósł. Na pewno to nie mój 1 wszy i ostatni storczyk. Pani w sklepie powiedziała żebym go włożyła na 20 min.to przegotowanej-przestudzonej wody...miała racje? Póki co jest już w ładnej osłonce oraz na keramzycie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2008, 15:31:31 » |
|
Z tą osłonką to ostrożnie. Korzenie muszą mieć dostęp do powietrza, w przeciwnym wypadku podłoże nie będzie przesychało a korzenie zaczną gnić. Poza tym bez osłonki lepiej obserwuje się korzenie - kiedy przybierają kolor srobrno / szary - nadchodzi pora na podlewanie ( zamaczanie). Woda najlepsza destylowana lub z filtra odwróconej osmozy ale przegotowana i odstana też jest dobra. Powodzenia w uprawie tego ślicznotka. Ten storczyk ma dwa rodzaje korzeni - te, które siedzą w podłożu i korzenie powietrzne, które muszą sobie wolno "fruwać". Można je zraszać. Trochę zdublowałyśmy się z Krystal 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2008, 15:33:18 » |
|
Anan - ogólnie co do podlewania (czy raczej nasączania) pani w sklepie miała rację - bo tak się to robi (może też być woda destylowana, ze stacji benzynowej na przykład, lub deszczówka, lub przefiltrowana przez filtr taki domowy) - co drugie namaczanie warto dodać nawozu - storczykowego, można dać całą albo 1/2 dawki opisanej na opakowaniu. Tylko trzeba uważnie ocenić odpowiedni moment na podlewanie/namaczanie - korzenie widoczne w doniczce muszą się zrobić srebrne (kiedy zielone - nie podlewamy!), a cała doniczka wyraźnie lekka. Ja dla wszelkiej pewności jeszcze sprawdzam wilgotność podłoża namacalnie  - po prostu wkręcam palucha w podłoże, na kilka centymetrów - jeśli wyczuwam tam nim jakąś wilgoć - wstrzymuję się z namaczaniem, jeśli całkiem sucho - namaczam. Po namoczeniu dobrze jest odsączyć porządnie doniczkę, żeby wyleciały z niej resztki wody - na ściereczce albo papierowych ręcznikach, żeby przypadkiem nie wyciekła ona potem do osłonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2008, 15:51:37 » |
|
A czy te pędy ucina się jak juz na nich nie będzie kwiatów? Przepraszam za może oczywiste pytania, ale nie miałam wcześniej ze storczykami nic wspólnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2008, 16:19:02 » |
|
Anan, są tu odpowiednie wątki storczykowe  - poczytaj sobie spokojnie w wolnej chwili, ale skoro już odpowiadam, to dopowiem - że nie, póki są zielone, to się nie obcina, bo roślina pobiera z nich jeszcze składniki odżywcze, a czasami i wypuszcza boczny pęd kwiatowy z uśpionego oczka. Chyba, że zżółknie - to wtedy tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2008, 16:20:11 » |
|
Dzięki wielkie. Buziaczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 31, 2008, 18:22:24 » |
|
Nie ma za co  Na zdrowie Twojemu śliczniaskowi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 03, 2008, 07:43:11 » |
|
To znowu ja  mam pytanko: jeden listek taki od spodu zrobił się żółty i urwałąm go. Ja może być przyczyna?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANAN7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 03, 2008, 08:12:32 » |
|
jeszcze jedno czy nazwa tego storczyka to kalanchoe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_rol_k
Aktywny

Płyń zawsze pod prąd, z prądem płyną tylko śmieci
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2008, 08:56:47 » |
|
Anan - kalanchoe raczej nie jest storczykiem... To chyba gruboszowate  Zdjęcie nie otwiera się większe - ale Twój storczyk to raczej phalaenopsis. Pooglądaj wątki w dziale storczykowym i porównaj sobie zdjęcia do tego okazu, który posiadasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 03, 2008, 09:16:13 » |
|
To jest Phalaenopsis (hybryda). Na zdjęciu nie zauważyłam żadnych żółtych liści ale to zapewne naturalny proces starzenia. Ja niczego nie obrywam (odcinam), storczyki wykorzystują zawarte w liściach składniki pokarmowe i same odrzucą niechciany liść ( chyba że jest to objaw choroby, to wtedy bezwzględnie należy obciąć chorą tkankę). Twój storczyk wygląda na zdrowy okaz więc pozwól roślinie samej decydować kiedy pozbyć się najstarszego liścia. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|