Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:53:06
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o pomoc-nowy storczyk  (Przeczytany 1692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ANAN7
Nowicjusz
*

« : Sierpień 31, 2008, 14:48:30 »

Właśnie nabyłam nowego i pierwszego mojego storczyka,  oto foty.
 Bardzo proszę powiedzcie, czy ja mam go przesadzić?
zobaczcie na jego korzenie, niektóre jakby przeschnięte i strasznie wystają.
Co mam z nim zrobić?

Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 14:59:19 »

Nie trzeba ich usuwać. Jak Ci bardzo przeszkadzają to można usunąć, ale tylko te martwe, nie ciąć zdrowej tkanki.

ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2008, 15:18:19 »

Dziękuje za odpowiedz.
Proszę powiedzcie jeszcze czy mam go postawić na podstawce z keramzytem i wodą?
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2008, 15:18:44 »

Przesadzać też raczej nie trzeba. Przy ściankach doniczki widać jeszcze sporo podłoża (kiedyś później będzie widać pozwijane korzenie Wink), a i samo podłoże nie wygląda na zmineralizowane. Wielkość doniczki też jak najbardziej OK.

A co do korzeni - ja takie suszki odcinam...  Embarassed No wizualnie mi przeszkadzają  Very Happy, i jeszcze zaczepiają inne, jak wyciągam delikwentów do podlania. Ale faktycznie - tylko to całkiem suche ciąć (jeśli już), dokładnie wymacać, gdzie się zaczyna żywa tkanka i ciąć przed nią, żeby nie uszkodzić.
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2008, 15:19:30 »

Dziękuje za odpowiedz.
Proszę powiedzcie jeszcze czy mam go postawić na podstawce z keramzytem i wodą?
Tak, jak najbardziej! Smile One to lubią Wink Możesz też (kiedy nie opiera się o niego słońce) zraszać same liście.
ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2008, 15:25:49 »

Dziękuje za wszystkie rady Smile Mam nadzieje że uda mi się go utrzymać i będzie mi ładnie rósł. Na pewno to nie mój 1 wszy i ostatni storczyk.
Pani w sklepie powiedziała żebym go włożyła na 20 min.to przegotowanej-przestudzonej wody...miała racje?
Póki co jest już w ładnej osłonce oraz na keramzycie. Smile
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2008, 15:31:31 »

Z tą osłonką to ostrożnie. Korzenie muszą mieć dostęp do powietrza, w przeciwnym wypadku podłoże nie będzie przesychało a korzenie zaczną gnić. Poza tym bez osłonki lepiej obserwuje się korzenie - kiedy przybierają kolor srobrno / szary - nadchodzi pora na podlewanie ( zamaczanie). Woda najlepsza destylowana lub z filtra odwróconej osmozy ale przegotowana i odstana też jest dobra. Powodzenia w uprawie tego ślicznotka.
Ten storczyk ma dwa rodzaje korzeni - te, które siedzą w podłożu i korzenie powietrzne, które muszą sobie wolno "fruwać". Można je zraszać.

Trochę zdublowałyśmy się z Krystal  Smile

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2008, 15:33:18 »

Anan - ogólnie co do podlewania (czy raczej nasączania) pani w sklepie miała rację - bo tak się to robi (może też być woda destylowana, ze stacji benzynowej na przykład, lub deszczówka, lub przefiltrowana przez filtr taki domowy) - co drugie namaczanie warto dodać nawozu - storczykowego, można dać całą albo 1/2 dawki opisanej na opakowaniu.

Tylko trzeba uważnie ocenić odpowiedni moment na podlewanie/namaczanie - korzenie widoczne w doniczce muszą się zrobić srebrne (kiedy zielone - nie podlewamy!), a cała doniczka wyraźnie lekka. Ja dla wszelkiej pewności jeszcze sprawdzam wilgotność podłoża namacalnie Wink - po prostu wkręcam palucha w podłoże, na kilka centymetrów - jeśli wyczuwam tam nim jakąś wilgoć - wstrzymuję się z namaczaniem, jeśli całkiem sucho - namaczam.

Po namoczeniu dobrze jest odsączyć porządnie doniczkę, żeby wyleciały z niej resztki wody - na ściereczce albo papierowych ręcznikach, żeby przypadkiem nie wyciekła ona potem do osłonki.
ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2008, 15:51:37 »

A czy te pędy ucina się jak juz na nich nie będzie kwiatów?
Przepraszam za może oczywiste pytania, ale nie miałam wcześniej ze storczykami nic wspólnego.
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2008, 16:19:02 »

Anan, są tu odpowiednie wątki storczykowe Smile - poczytaj sobie spokojnie w wolnej chwili, ale skoro już odpowiadam, to dopowiem - że nie, póki są zielone, to się nie obcina, bo roślina pobiera z nich jeszcze składniki odżywcze, a czasami i wypuszcza boczny pęd kwiatowy z uśpionego oczka. Chyba, że zżółknie - to wtedy tak.
ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2008, 16:20:11 »

Dzięki wielkie. Buziaczki.
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 31, 2008, 18:22:24 »

Nie ma za co Smile Na zdrowie Twojemu śliczniaskowi Smile
ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 03, 2008, 07:43:11 »

To znowu ja Smile  mam pytanko: jeden listek taki od spodu zrobił się żółty i urwałąm go. Ja może być przyczyna?
ANAN7
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 03, 2008, 08:12:32 »

jeszcze jedno czy nazwa tego storczyka to kalanchoe?
k_rol_k
Aktywny
**

Płyń zawsze pod prąd, z prądem płyną tylko śmieci

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2008, 08:56:47 »

Anan - kalanchoe raczej nie jest storczykiem... To chyba gruboszowate  Confused Zdjęcie nie otwiera się większe - ale Twój storczyk to raczej phalaenopsis. Pooglądaj wątki w dziale storczykowym i porównaj sobie zdjęcia do tego okazu, który posiadasz Smile

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 03, 2008, 09:16:13 »

To jest Phalaenopsis (hybryda). Na zdjęciu nie zauważyłam żadnych żółtych liści ale to zapewne naturalny proces starzenia. Ja niczego nie obrywam (odcinam), storczyki wykorzystują zawarte w liściach składniki pokarmowe i same odrzucą niechciany liść ( chyba że jest to objaw choroby, to wtedy bezwzględnie należy obciąć chorą tkankę). Twój storczyk wygląda na zdrowy okaz więc pozwól roślinie samej decydować kiedy pozbyć się najstarszego liścia.
Pozdrawiam

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: