Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:52:46
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: szałwia omszona  (Przeczytany 3476 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nagarbia
Nowicjusz
*

« : Sierpień 31, 2008, 11:13:15 »

Zakupiłam tą roślinę dwa lata temu, ponieważ widziałam piękny okaz na wystawie ogrodniczej i postanowiłam go mieć w swoim ogrodzie.
Niestety nie mogę znaleźć mu właściwego stanowiska. Przesadzałam 3-krotnie w różne miejsca a on ciągle jest marniutki. Co prawda zawsze się zakorzenił i wydał 2-3 nowe listki, ale do świetności tych co widziałam to mu daleko.
Co robić, czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w uprawie tej roślinki?
Pozdrawiam
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 12:06:38 »

Zastanawia mnie dział, w którym umieściłaś swój temat- Szałwii omszonej nie używa się jako zioła, lecz jako roślinę typowo ozdobną Smile Niby mam doświadczenie w jej uprawie- wsadziłem ją do ziemi z 10 lat temu i pięknie rośnie. Szałwia ta lubi "(...) gleby piaszczysto- gliniaste, zasadowe i suche, stanowiska słoneczne lub lekko zacienione." (za: "Uprawa roślin ozdobnych" pod red. H. Chmiela. PWRiL 2000r.) Naprawdę u mnie jest zupełnie bezproblemowa jak większość bylin Very Happy

V.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
nagarbia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2008, 17:24:58 »

Wiekie dzięki za wskazówki, ale roślina na Twoim zdjęciu to nie ta szałwia którą ja kupiłam pod tą nazwą. Moja ma (a raczej powinna mieć) duże okrągło-sercowate liście pokryte szarym meszkiem. Zastosuję sie do Twoich wskazówek i spróbuję po raz kolejny zmienić mojej stanowisko. W końcu szałwie, jeśli nawet inne gatunki powinny mieć zbliżone wymagania.
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2008, 22:05:49 »

Wpisz w wyszukiwarkę grafiki google "Salvia nemorosa" i Ci wyskoczą zdjęcia. Najlepiej wklej zdjęcie swojej roślinki, to może dojdziemy co z nią jest.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2008, 01:42:50 »

Wydaje mi się, że chodzi o szałwię srebrzystą  Confused , czy tak wygląda:

Pozdrawiam
Krysia
nagarbia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2008, 17:51:30 »

Dzięki Krysiu to jest właśnie to.Ja kupiłam ją pod nazwą "omszona" ,ale jest to na pewno srebrzysta. Niestety zdjęcia nie mogłam zamieścić bo obecnie został z niej malutki kikucik, ale staram się ją odrodzić, tylko nie bardzo wiem co robić. Przesadziłam ją po raz kolejny (korzonek ma jeszcze w miarę) i chyba będę czekać do wiosny. Co mi radzicie?  Confused
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2008, 19:05:03 »

Szałwia srebrzysta lubi mieszkać na skalniaku. Nie znosi wody - no, nie dosłownie, ale liście lepiej jak są wyżej niż korzenie. Ja zbudowałam jej górkę.... Smile . Teraz już u mnie jej nie ma, bo po zakwitnięciu - ginie. Wydaje młode przyrosty, ale mówiąc szczerze, nie zachwycił mnie kwiat i dlatego za bardzo mi nie zależało na niej.

Pozdrawiam
Krysia
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: