|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Styczeń 01, 2009, 10:42:16 » |
|
Niedawno się natknąłem na tą stronę. Zauważyłem, że jest dość dużo sukulentów, które mnie interesują. Ale nie wiedziałem, czy ktoś z forum kupował i jaką ma opinię ten sklep. Ale skoro już parę osób tam kupowało, to znaczy, że jest bezpieczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pako50
Nowicjusz
Podkarpacie strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #92 : Styczeń 01, 2009, 10:53:29 » |
|
właśnie oglądałem tą stronę i chyba tylko tu będę robił zakupy z kaktusami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Styczeń 01, 2009, 11:16:12 » |
|
pako50, są jeszcze inne strony gdzie można kupić ciekawe kaktusy, np. u ElCondora: http://www.one-euro-cactus.com/index.php, tylko na tej stronie jest mniej sukulentów, które mnie bardziej interesują niż kaktusy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #94 : Styczeń 01, 2009, 12:16:18 » |
|
Bardzo ciekawe strony, już sobie co nieco wybrałam 
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #95 : Styczeń 01, 2009, 12:31:09 » |
|
Sklep w Rumi ma bardzo dobrą opinię na forum podobnie jak ElCondor - solidne firmy, bez obaw z tym, że teraz roślin nie wysyłają dopiero od wiosny.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
balbinka1772
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #96 : Styczeń 01, 2009, 20:52:30 » |
|
Ja kupiłam kilka roślin w interkar,między innymi senecio rowleyanus.Przesyłka przyszła szybko,dobrze zapakowana,jestem zadowolona.Fajne jest też to,że niektóre pozycje mają w różnych cenach w zależności od wielkości(a roślinki przecież rosną).
|
|
|
|
|
|
Ania
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #97 : Styczeń 01, 2009, 22:36:02 » |
|
Jeśli chodzi o takie zakupy, to ja nawet wolę kupić mniejsze roślinki. Wtedy za tę samą cenę mam np. dwie zamiast jednej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Styczeń 03, 2009, 16:57:46 » |
|
Ja też sobie kilka rzeczy wybrałem, ale tylko z sukulentów, gdyż one mnie tylko interesują. Ja podobnie jak amarylka wolę kupić mniejsze i taniej, bo też nie wiadomo jak ta roślina będzie rosła, mogą jej się nie spodobać nasze warunki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 30, 2009, 16:43:29 » |
|
Nikt widzę tu długo nie zaglądał, więc odświeżam wątek. Zakwitł mój starzec. Już go miałam odnowić, bo mi troszkę wysechł zimą od centralnego ogrzewaniu, a tu znajduję pączek.  Dzisiaj wygląda tak:  Nawet nie wiedziałam, że ta roślina zakwita  Dodam jeszcze, że starzec jest od Tellerki, której serdecznie dziekuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #101 : Maj 31, 2009, 07:40:18 » |
|
Dzika gratuluję i zazdroszczę, mój jeszcze nie kwitł, może w tym roku. Jest już dość spory, w zeszłym roku kupiony u Hinza, miał jakieś 15 cm długości. W mojej kolekcji jest jego nowa fotka. Stoi w kuchni na wschodnim oknie. Oj, chciałabym, żeby mi zakwitł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 31, 2009, 10:13:27 » |
|
Dzięki Dziewczyny!  Sama byłam zaskoczona jak zobaczyłam pączek. Roślina ma niecały rok. Zimą prawie całkowicie zmarniała. A może o to chodziło? Może przeszła okres spoczynku i zakwitła na wiosnę? Wszak to sukulent.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #103 : Maj 31, 2009, 10:53:32 » |
|
Czyli mamy z podobnego okresu. Ja swojego podlewałam dopiero wtedy, jak widziałam, że liście więdły, robiły się miękkie, sflaczałe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Maj 31, 2009, 11:55:16 » |
|
Ja podlewałam podobnie, jak już miał suchą ziemię i liście flaczały. Zimą jak zauważyłam, że niezależnie od podlewania schnie, przestałam go regularnie podlewać. Jak mi się przypomniało to wtedy. W zasadzie nie miałam czasu go wyrzucić  i dobrze. Teraz mi się odwdzięcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #105 : Czerwiec 02, 2009, 09:06:10 » |
|
Też jestem zdumiona Ja niestety podlewam regularnie, razem z innymi sukulentami... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #107 : Czerwiec 03, 2009, 08:05:42 » |
|
To męskie nie kwitną? A jak poznać?  czy męski czy żeński? Po czym? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #108 : Czerwiec 03, 2009, 14:17:37 » |
|
Lulu, to jest nawiązanie do niegdysiejszej dyskusji o hojach. W internecie ktoś znalazł wypowiedź, że jego hoja (carnosa zresztą) nie kwitnie bo to pewnie męski osobnik  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #109 : Czerwiec 03, 2009, 14:24:05 » |
|
Lulu, teraz wiesz dlaczego myszenia Basi tel tak szybko zwiewa z tych malin w jakie ciebie wpędziła? 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #111 : Czerwiec 03, 2009, 21:13:16 » |
|
A u mnie drogie Panie zapowiada się na drugi kwiatek  Pączek jeszcze tyci tyci, ale mam nadzieję, że kwiat będzie. Chociaż raz sukces hodowlany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #112 : Czerwiec 03, 2009, 22:03:37 » |
|
Mam rozrośnięte senecio articulata,gdyby ktoś chciał to pisać na pw.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #113 : Czerwiec 04, 2009, 07:18:07 » |
|
Dla mnie kawałek zarezerwowany? (za wilczomlecza)
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #114 : Czerwiec 04, 2009, 18:28:37 » |
|
Twój rośnie ,napisz kiedy chcesz,nie musisz się spieszyć,czeka.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #115 : Czerwiec 21, 2009, 10:51:11 » |
|
Mojego starca poczynań ciąg dalszy:   Stary kwiat zamienił się w nasiona, które zaczęły rozsiewać się do doniczek sąsiadów. Nie zbieram ich. Zobaczymy, czy wyrosną:  Obok widać nowy pączek:  Zdjęcia całej rośliny nie robię, bo od dołu wygląda nieciekawie. Ołysiał. Zastanawiam się, czy po przekwitnięciu odnowić go. Czy później znowu mi zakwitnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #116 : Czerwiec 21, 2009, 15:42:29 » |
|
Nie wiem dzika, jak to robisz, że Ci kwietnie. Fajnie, że wstawiłaś fotki. Przynajmniej można się napatrzeć na Twojego. Mój ani myśli. Chyba muszę z nim przeprowadzić poważną męską  rozmowę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Czerwiec 23, 2009, 21:55:40 » |
|
Lulu czasami groźby skutkują. Pokaż mu śmietnik, może to do niego przemówi  Tak na poważnie, to sama nie wiem jak to się stało. Boję się, że to jeden jedyny raz tak się mi przytrafiło. W sumie nie znalazłam w żadnej literaturze nawet wzmianki, że ten starzec kwitnie. Cieszę się i podziwiam kwiatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #118 : Czerwiec 23, 2009, 22:30:45 » |
|
 Kwitnie i to ładnie. Na dodatek robią mu się dmuchawce  Daj znać ,czy nasiona kiełkują.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|