Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« : Sierpień 30, 2008, 22:26:09 » |
|
Pomyślałam, że może założę nowy wątek dotyczący tylko senecio. Uważam, że jest to bardzo ciekawa roślina, niejednokrotnie odmiany zupełnie niepodobne do siebie. I przez to właśnie mnie urzekły. Może udałoby się połączyć z wątkiem o ukorzenianiu senecio rovleyanus? To są senecia, które mam. Senecio Klainiae  Senecio Articulata  Senecio Herrerianus  Senecio Macroglosus variegatum  Senecio Scaposus  Senecio Stapelioformis  Trochę się rozrósł od ostatniego pozowania. Senecio Stapelioformis v. gregi  Ten też inaczej już wygląda. Jutro postaram się wstawić aktualną fotkę. Senecio Rovleyanus  Obecnie jest powtykane według wskazówek z wątku o ukorzenianiu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2008, 08:11:44 » |
|
A niech mnie...... Lulu, ale ty tego masz, aż zadzdrościć zaczynam  Ja mam tylko ten ostatni gatunek, który dla mnie nie stwarza żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_rol_k
Aktywny

Płyń zawsze pod prąd, z prądem płyną tylko śmieci
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 08:16:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2008, 08:36:23 » |
|
Ja mam tylko herreiana (ten Twój wygląda na zdjęciu troszkę jak agrest  ). Ma problemy... podczas transportu z Europy go przelali (już drugi mi się taki trafił  ) i teraz dopiero "wychodzi szydło z worka", jakie pognite korzonki ma  Mam nadzieję, że ukorzeni się na nowo i będzie mi pięknie rósł  Ale faktycznie - pierwszy człon nazwy wspólny, ale wyglądają na zupełnie różniaste roślinki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2008, 14:57:16 » |
|
Senecio Articulata - najfajniejszy ze wszystkich, wręcz boski!  Uwielbiam takie "drzewka" 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2008, 15:00:16 » |
|
Klainiae też powinno wyglądać jak drzewko. Ciekawa jestem, kiedy zacznie coś wypuszczać. Bo na razie nic nie widać. I zupełnie nie wiem, jak duże one mogą rosnąć w warunkach domowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2008, 11:37:01 » |
|
Oczywiście senecio stapeliformis... Przepraszam wszystkich którym posty nt. mojej niewiedzy pokasowałam. Przeniosłam obrazek, a dyskusja o nim, przeniesiona, była wcześniej. Głupio to wyglądało. Tym niemniej czekam na rozwinięcie się kwiatuszka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2008, 18:21:31 » |
|
Czekam z niecierpliwością na rozwinięcie się goździka  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2008, 07:45:21 » |
|
A to Senecio Himalaya:  Różnorodność odmian mnie zdumiewa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 08, 2008, 09:09:35 » |
|
Saori  , powaliłaś mnie. Wielkość urzekająca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 08, 2008, 10:33:32 » |
|
To zdjęcie sprzed kilku tygodni. Teraz jest większe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 08, 2008, 10:35:35 » |
|
Świetny jest i rzeczywiście wielki 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 08, 2008, 11:09:20 » |
|
ten temat jest złośliwy, bo trzeci raz wstawiam zdjęcia i komp mi się wiesza ;-( A tak chciałam sie pochwalić swoimi staruszkami, choć mam ich niewiele... kulkowce: S. herreianus   i S. rowleyanus  drzewkowate: S. kleinia   i S. kleiniformis   oraz oba stapeliformisy: ten puszcza dzidzię   a te załapały, bo przyniosłam takie bidulki... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 08, 2008, 11:27:31 » |
|
Dora - zastrzeliłaś mnie, pac, leżę pod biurkiem i zbieram swoje zwłoki. Ten klainiae trzepnął mnie obuchem w głowę  Jestem pijana. Cudny wręcz. A wiesz może kiedy mój puści listki? Czarodziejko powiedz, proszę  Zresztą, co ja mówię, reszta również boska. Taka dorodna, dojrzała, nie to co moje przedszkolaki  Kleiniformis też mi się podoba. Nie widzałam jeszcze takiego, a może widziałam, tylko nie dojrzałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 08, 2008, 11:44:36 » |
|
jak mu się zachce  One tak lubią drażnić  muszę przyznać, że lubię też takie łyse i czekam, aż mój zgubi listki  Zresztą, co ja mówię, reszta również boska. Taka dorodna, dojrzała, nie to co moje przedszkolaki  moje też nie są duże Kleiniformis też mi się podoba. Nie widzałam jeszcze takiego, a może widziałam, tylko nie dojrzałam  ja widziałam, ale jakoś umykał mi jego urok, aż w końcu dopatrzyłam sie tego co trzeba  Jeszcze myślę o 2 gatunkach, ale na razie nie mogę ich dorwać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 08, 2008, 11:48:02 » |
|
Ja chciałam donieść, że w wątku makosz11 w kolekcjach doniczkowych jest obłędny, ogromny Macroglosus...  Zobaczcie sobie  A mój senecio articulata, któremu w paczce odpadła czuprynka, już zapuszcza nową  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 08, 2008, 12:14:14 » |
|
articulatę muszę dorwać i jeszcze taki niebieski o odwrotnie płaskich liściach- zapomniałam nazwy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 08, 2008, 12:21:54 » |
|
No to ja jeszcze dorzucę kilka innych  Senecio jacobsenii Senecio crassissimus 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 08, 2008, 12:39:23 » |
|
Jakie śliczne tłuściutkie te z rodziny senecio, piękne - ja podpatrzyłam i zapisałam na liście chciejstw, tą listę wręczę lada moment synowi 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 08, 2008, 12:58:40 » |
|
chodziło mi o S. cassissimus  te wszystkie pokryte pajęczyną też mi sie podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 08, 2008, 13:05:58 » |
|
Na życzenie wstawiam mojego starca zdjęcia z obu stron - co tydzień odwracam do światła by obie strony w miarę równo rosły, potrzebuje wody nieco więcej bo jak ma za mało to marszczy dolne listki- podlewałam co sobotę okazało się za mało- raz podlany biohumusem. Gdy go 'zgubiła' u mnie Tellerka, upięłam do 3 poprzeczki, reszta urosła tego lata. Bardzo ładnie i bez problemów ukorzeniam zarówno w wodzie jak w ziemi.   Napadło mnie na senecia i sukulentowe bo syn obiecał zrobić mi półkę na oknie przy którym zawsze siedzę to odpilnuję Mikiego i wykurzę z niego chciejstwo przesadzania jakiegokolwiek 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 08, 2008, 13:16:57 » |
|
makosz - numer jeden wśród wielkości senecio prezentowanych na tym forum  Ma ktoś większy?  Dora - articulatę można było na allegro dorwać  . A co to znaczy pokryte pajęczyną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 08, 2008, 13:24:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 08, 2008, 13:26:47 » |
|
Dora strzela do nas dziwnymi nazwami, a my biedne ż uczki nic nie kumamy Lulu, guzik na dole!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 08, 2008, 13:29:05 » |
|
Absolutnie zjawiskowy, Jagódko! Żeby jeszcze zakwitł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 08, 2008, 13:34:05 » |
|
Dora strzela do nas dziwnymi nazwami, a my biedne rzuczki nic nie kumamy  Znaczy płaskość jest w pionie, a nie jak u większości roślin w poziomie  A articulatę dorwę w swoim tempie. Najlepiej zapytam Władzia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 08, 2008, 13:51:44 » |
|
Płaskość jest w pionie... ja się zastrzelę  Ale powiedzmy że chyba kumam  Wklepałam ta nazwę cassissimus do gugla, ale nic nie znalazł  a taka jestem ciekawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|