malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 20, 2009, 17:20:22 » |
|
No ba! Jaki Pan takie podłoże... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 20, 2009, 17:25:12 » |
|
Pierwszy biało/niebiesko/zielony rewelacyjny  Gdybyś kiedyś był skłonny się wymienić  Ja też dziś pryskam  Kupiłam dziś z premedytacją kundla z mączniakiem  Tylko kundel ma/miał kwiaty-ogromne granatowe gwiazdy z białym brzegiem, nie taki jak te standardowe granatowe z białą falbanką.Już go oberwałam. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
pani_PRAWNIK
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 20, 2009, 17:36:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
Ewelina
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 20, 2009, 17:40:19 » |
|
Docentus - a jak żona? Jeszcze nie zafiołkowana? Czy ukradkiem pomaga? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #64 : Czerwiec 20, 2009, 17:58:50 » |
|
Żona dzisiaj pomagała. Prawie ze łzami w oczach jak jej powiedziałem że muszę wszystkie kwiatki zerwać. Potem je powkładała z naszym synem do małych plastikowych kieliszków i chociaż tak przedłuża chwile ich kwitnienia. A "uśmiechowe" koleżanki - przypomnijcie się wrzesień-październik - może nie tylko listki będą do oddania... Bo mi się sporo powtarza i muszę coś z nimi zrobić - znaczy zrobić miejsce na inne  A na fotkach nie ma np. ciemnośliwkowo-czarnego - normalnie jak oglądałem go rano to miał smugi czarnego koloru dodane do tego ciemnośliwkowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Czerwiec 20, 2009, 18:38:19 » |
|
Docentusie - "nie ma" to jeszcze nie jest tak źle, bo ja wtedy pytam kiedy będzie to przyjdę, na pytanie o perlit i wermikulit patrzyli na mnie jak na kosmitę  , ale ziemię kokosową mieli  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona43
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 20, 2009, 20:04:21 » |
|
Docentusie jesteś niesamowity , no taka pokaźna kolekcja spod męskiej ręki !!! jestem pod wrażwniem i naprawde Ci gratuluje, gdyby mój mąż tak kochał fiołki .... , ale się rozmarzyłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 20, 2009, 20:15:13 » |
|
Mam chyba podobny gust do twojej żony, bo ten z drugiego zdjęcia też jest moim ulubionym. Pierwsze kwitnienie, ale za to jakie - u mnie prawie listków nie widać spod kwiecia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 20, 2009, 22:08:49 » |
|
Docentusie - ile dawałeś topisnu na litr wody do oprysku fiołków?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 21, 2009, 07:39:47 » |
|
0,8 - 0,9 ml /1 L - mierzyłem strzykawką insulinówką. Podana dawka była 5 ml na 4 litry ale ja wolę zrobić słabszą na wszelki wypadek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #70 : Czerwiec 22, 2009, 08:49:46 » |
|
nie wiem czy to ten sam topsin, musiałabym sprawdzić, ale u mnie było na ozdobne 1ml-1l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #71 : Lipiec 02, 2009, 14:12:30 » |
|
Śliczna kolekcja fiołków  szczególnie podoba mi się ten biały z pierwszego postu, bordowy i biały z fioletową falbanką  mam nadzieję, że opryski zwalcza wroga i fiołeczki będą nadal kwitły i rosły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #72 : Lipiec 03, 2009, 18:54:11 » |
|
Po oprysku wyglądają obiecująco - tylko jeden potrzebuje drugiej serii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #73 : Lipiec 09, 2009, 17:02:19 » |
|
No i jak z fiołkami ...oprysk pomógł ?????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Lipiec 09, 2009, 17:19:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #75 : Lipiec 09, 2009, 18:16:48 » |
|
Wygląda że tak - jednego jeszcze opryskałem dodatkowo po tygodniu. Teraz mam remont więc ciężko sprawdzić jak się dokładnie mają. Ale widzę że część puściła na nowo kwiatki - właściwie to prawie same śliwkowe kwiatki mi teraz rozkwitły. Ale przy okazji rozdam część - zostaną zabrane do mojej mamy do Legionowa (pojadą samochodem razem z moim ojcem który pomaga mi po raz kolejny robić remont naszego domu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #76 : Lipiec 09, 2009, 18:21:07 » |
|
Docentus co ile pryskałeś fiolki?Tez mam Topsin M 500 i muszę go zastosować na mączniaka  Mam nadzieje ze pomoże... Chyba tez zastosuje słabszy roztwór bo ja mam sadzonki malutkie i boje się o nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #77 : Lipiec 09, 2009, 18:32:39 » |
|
Ja zrobiłem roztwór ciut słabszy bo jak pryskałem to sporo je popryskałem; robiłem to na balkonie a padał deszcz więc mi spłukiwał od razu kwiatki przed pryskaniem ale i spryskane mi też spłukiwał więc mocniej pryskałem i szybko je do domu zanosiłem. A pryskałem raz - pewnie jak więcej mączniaka to za jakieś 7-10 dni trzeba (jednego fiołka co mi wyglądał na takiego co mączniaka schował to spryskałem właśnie po tygodniu drugi raz). Po remoncie będzie kontrola przy okazji robienia wszelkich przesadzań i wtedy będę wiedział czy muszę drugi raz pryskać całość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Lipiec 09, 2009, 18:39:03 » |
|
U mnie mało mączniaka jest,dopiero co zaczął się rozwijać bo są takie ciapki dopiero i kwiatki tez mało obsypane... Tylko boje się bo zarażone fiolki były z listkami odmianowymi i sadzonkami  Na razie oddzieliłam dwa zarażone a jutro popsikam wszystkie na wszelki wypadek  Skąd to cholerstwo się bierze  Trzymam kciuki za Twoje fiołeczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #79 : Lipiec 09, 2009, 18:43:22 » |
|
Ja nawet listki spryskałem tych wcześniejszych sadzonek odmianowy z Ukrainy co się ukorzeniały bo wyglądały na zaatakowane - efekt - rosną sobie grzecznie dalej - mączniaka nie widać - za to korzoneczki sobie wypuściły i czekają na koniec remontu by dostać swoje doniczki z ziemią. A tak z 40% sadzone z drugiej dostawy już ma korzenie - będzie zabawy z nowymi doniczkami i pojemnikami po jogurtach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #80 : Lipiec 09, 2009, 18:52:44 » |
|
Jakoś coraz bardziej przekonujesz mnie do ukorzeniania w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #81 : Lipiec 09, 2009, 19:03:54 » |
|
Ja jednego teraz ukorzeniam w samym wermikulicie - zobaczymy co z tego będzie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #82 : Lipiec 09, 2009, 21:06:36 » |
|
Powiedz mi tylko Jarku gdzieś Tu ten wermikulit u nas kupił ??/Przełaziłam wszystko i nie ma a w zasadzie często pada pytanie "A co to jest" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #84 : Lipiec 10, 2009, 07:48:46 » |
|
No to poszukam... dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #85 : Lipiec 28, 2009, 19:31:39 » |
|
Mo to kiedy koniec remontu będzie i kolejne kwiatuszki do podziwiania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #86 : Lipiec 28, 2009, 20:23:21 » |
|
Docentusie, pochwal się fiołkami ,masz takie pełne parapety...
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
Docentus
|
 |
« Odpowiedz #87 : Lipiec 28, 2009, 21:15:39 » |
|
Fakt - remont zrobiony - ale czasu nie było na fotki. Muszę pstryknąc fotkę ciemnobordowemu (taki buraczkowy) w sobotę jak się uda. Ale raczej będę rozsadzał puye bo mi się nie mieszczą w doniczce do której je wysiewałem  Urosło w każdej po 12-15 sztuk a doniczka 12 cm - więc gęsto...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
majakal
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #88 : Lipiec 29, 2009, 06:33:40 » |
|
Nooooo..... fiolasy piekne. Jakby co, to jestem chetna na listeczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natarex
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #89 : Lipiec 29, 2009, 11:01:17 » |
|
Docentusie - ja dziś pierwszy raz w Twoim wątku i spieszę z pochwałami  Naprawdę piękne masz kwiatuszki, ładnie odwdzięczają się za opiekę  A jak tam walka z mączniakiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|