|
probeta
|
 |
« : Sierpień 29, 2008, 08:56:31 » |
|
Ponieważ się pojawiła na allegro to pozwolę sobie wkleić trochę wiadomości o niej  Ojczyzną tej hoi jest Indonezja, Malezja i Papua. Należy do sekcji eriostemma (całą tę sekcję jest ciężko zmusić do kwitnienia i musimy zdawać sobie sprawę że przez całe życie możemy nie zobaczyć jednak kwiatów) Ma jasnozielone sukulentowe liście, między 6 do 10cm długie i 4 do 6cm szerokie. Boczne żyły nie są widoczne. Rośnie w uprawie bardzo szybko, faworyzuje wapnistą ziemię. Aby utworzyć baldaszki kwiatowe H.sussuela potrzebuje bardzo słonecznego miejsca uprawy. Jeśli ma to miejsce, liście przebarwiają się na żółto. Potrzebuje do wzrostu dużo ciepła i wysokiej wilgotności. Kwiaty mają formę gwiaździstą, typową dla Eriostemma i są prześliczne. Około 10 kwiatów kwitnie w wolnym baldaszku. Pojawiają się od marca do kwietnia. Owoce są tworzone 3 do 4 miesięcy później. Kolor kwiatów jest ciemną czerwienią z lekko liliowymi cieniowaniami, ale jest bardzo zmienny i opisywany jako kasztanowo-brązowy. Zapach opisywany jest jako silny zapach piżma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2008, 13:06:13 » |
|
Masz ją? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2008, 13:15:16 » |
|
Nie - nie mam miejsca - a poza tym nie podoba mi się jej rośnięcie ( za mało liści za dużo łodyg) ale chyba ma ją Jagna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2008, 14:42:20 » |
|
Beatko, a które jeszcze hoje należą do sekcji Eriostemma? Skoro już zahaczyłaś o temat, to może rzucisz jeszcze kilkoma nazwami? Interesują mnie te bardziej popularne odmiany. Jeśli mam niewielkie szanse na doczekanie kwiatów, to wolę się zastanowić, czy w ogóle je kupować.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2008, 14:59:41 » |
|
Tak na szybko to: H. coronaria H. ariadna H. ciliata H. gigas H. hollrungii H. lauterbachii H. lutea H. madulidii H. neo-guinensis H. sussuela H. velutina H. purpurea H. affinis I pewnie parę pominęłam ale postaram się pamiętać i dopisywać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2008, 16:29:45 » |
|
O kurczę  ja o niektórych to nawet nie słyszałam  . Wstyd mi, idę się dokształcać  ! Choć może lepiej nie wiedzieć o wszystkich istniejących odmianach  , bo potrzebne byłyby szklarnie a nie parapety  . Czytalam gdziś, że kwitnacą H. ciliata zobaczyć, to wyjatkowa rzadkość  . Hodowca pisał, że zakwitła mu raz w ciągu 10 lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2008, 18:40:43 » |
|
Beatko, dziękuję za tę porcję informacji. Niektóre z tych nazw słyszę po raz pierwszy, brzmią bardzo egzotycznie. Porównałam je od razu z moją listą marzeń hojowych i o dziwo!, jakoś na niej nie figurowały. Wybrałam (wymarzyłam sobie) chyba łatwiejsze odmiany. Jakoś nie umiem zrezygnować z tych kwiatuchów u hoi. A skoro te niespecjalnie chcą kwitnąć, to nawet nie mam czego zazdrościć ich posiadaczom 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2008, 09:20:13 » |
|
Dobra robota , Beata. Sekcję eriostemma będę omijać szerokim łukiem 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 30, 2008, 09:28:08 » |
|
I pewnie parę pominęłam ale postaram się pamiętać i dopisywać.
Zawsze do usług  . (Bee... Jestem pod wrażeniem avatarka... Rozumiem, że hodujesz tylko to, co dorównuje ci urodą - orchidee, kwitnące hoje.... )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2008, 12:55:22 » |
|
Beata cudnie wyglądasz!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2008, 17:25:15 » |
|
He, z tym awatarem to same mnie zmusiłyście poniekąd. Bo od kilku dni same twarze się zaczęły pojawiać, dlatego stwierdziłam,że co będę odbiegać od reszty.
Beata- po tylu latach emailowania możemy się wreszcie ujrzeć, miło bardzo.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2008, 21:02:33 » |
|
Beata cudnie wyglądasz!
To dość typowe dla Beat  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2009, 12:12:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 08, 2009, 09:41:06 » |
|
Mam maleńką sadzoneczkę w szklarence i liczę na nią, bo po tygodniu puszcza pęd... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2009, 21:26:02 » |
|
Małgosiu, śliczny soczysty zielony kolor na tym przyrościku  A do tego z połyskiem - wybłyszczył się na Święta 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
KOKI77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 30, 2009, 14:22:09 » |
|
A podpowiedzcie proszę,jak z jej ukorzenianiem idzie,dostałam w prezencie szczepkę,wsadziłam w słoik,przykryłam kloszem,znalazłam ciepłe miejsce,ale...jeden listek nie odzyskuje jędrności już 2 dni  nie wiem też czy nie pokroić szczepki na 2 części,ma spore listki i na pędzie są ich 2 pary i jest ze stożkiem wzrostu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 30, 2009, 15:19:15 » |
|
Hoya Ariadna to to samo co hoya Sussuela ? Mam Ariadnę ,mam Sussuelę ale są różne Sussuela ma miękkie mechate liście ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 30, 2009, 19:03:22 » |
|
Tak, to synonimy. Pewnie którąś masz źle oznaczoną - najlepiej pokaż obie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 30, 2009, 20:14:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 30, 2009, 21:02:42 » |
|
ta sussuela przypomina mi moja h. coronaria
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 30, 2009, 21:09:31 » |
|
Kurcze mam też coronarię i jak na moje oko to liście ma mniejsze od tej niby sussulea a bardziej spiczaste oraz mniej mechate  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KOKI77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 31, 2009, 20:12:25 » |
|
cha:) nie chcecie mi pomóc :(hojka jest bardziej chętna liść klapi,ale mam 2 mm nowego korzenia po 3 dniach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 31, 2009, 21:26:53 » |
|
Przepraszam że się wtrąciłam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 01, 2009, 01:49:40 » |
|
Koki77, rozumiem, że chętna do ukorzeniania, mimo klapniętego liścia ? No to nie jest z nią źle, jeżeli ten klosz stanowi szczelne przykrycie, to w zasadzie pozostaje tylko cierpliwie poczekać. Mulatko, duża roślina wygląda na ariadnę  Chociaż wiesz, że dopiero jak zakwitnie będziesz miała pewność (chyba, że już kwitła ?) Co do mniejszej...  Po pierwsze istotne jest skąd ją masz - w sensie na ile wiarygodne jest źródło pochodzenia twojej sadzonki. Albowiem jest równie prawdopodobne, że nastąpiła pomyłka w oznaczaniu, jak i to, że masz po prostu różne klony. Gdzie jest Probeta ? Niech potwierdzi, że identyfikacja po samych liściach z reguły nie ma sensu (chyba, że mówimy o liściach tak charakterystycznych jak np. curtissii). Ja sama mam 2 coronarie, podobne do siebie jak... czy ja wiem ? parówka i serdelek  Jedna ma liście w kształcie wydłużonego ovalu i mechate, a druga wygląda jak szorstka i spiczasta ariadna. Obie z wiarygodnych źródeł. Jak moim wnukom zakwitną  , to się okaże czym są  (Że nie wspomnę mojej carnosy, która ewidentnie cierpi na przerost fantazji i każdy nowy liść produkuje inny niż poprzednie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 01, 2009, 08:26:38 » |
|
Źródło jak najbardziej wiarygodne ,zakupiona w tamtym roku od hodowcy z zagranicy... Pozostaje czekać na kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|