lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #180 : Sierpień 04, 2009, 22:00:55 » |
|
Lusiaq fajny białasek.....gdzie takie cuś można nabyć? prawie jak marcepanowe listki...ale to prawie robi różnicę  Nabyłam z przemytu . Przywiozłam w bagażu podręcznym z wakacji na Teneryfie . Mam dwa gatunki grubosza z białymi paskami. Ten ze zdjęcia miewa prawie białe liście i rośnie a ten drugi to znana na forum i rośnie znacznie szybciej , nie miewa białych listków ( nie ma wrażenia że są z marcepana jak u białaska) i dodatkowo łapie różowe smugi. To są dwa różne podgatunki ---rosną inaczej i wybarwiają się inaczej. Ja to bym ze dwie szczepki wymieniła na jakąś hoyę a standardowego to ekstra mogę dorzucić tego to mam trochę na zbyciu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ciocia_mlotek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #181 : Sierpień 04, 2009, 22:13:48 » |
|
A czy ktoś z was słyszał lub może posiada takiego cudaka jak buddhas temple? Znalazłam tą hybrydkę na ebayu i ogromnie mi się spodobała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #182 : Sierpień 05, 2009, 06:53:10 » |
|
Czasami dostępna jest na allegro, ale osobiście go nie posiadam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #183 : Sierpień 15, 2009, 20:59:51 » |
|
Crassule na balkonie.Z variegaty zrobiła się tricolorka  (lewa) 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #184 : Sierpień 16, 2009, 21:05:01 » |
|
Moja variegatka też ma takie różowe akcenty, zwłaszcza na młodych listkach. Ale ta sąsiednia pięknie się wybarwiła  Podziwiam! Ja miałam odwrotną sytuację: taka kolorowa zrobiła mi się zielona  I ogromnie mi było przykro, że już nie odzyskała tej ślicznej wielobarwności. To podobno kwestia oświetlenia, ale ona stała na oknie południowym 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
lusiaq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #185 : Sierpień 17, 2009, 07:33:40 » |
|
Tak to wszystko kwestia oświetlenia . Moje zielone crassule pozyskane z jednej rośliny postawione jedna na wschodnim zacienionym a druga na południowym wyglądają zuuupełnie inaczej. Ta południowa jest pomarańczowo-zielonkawa z różową obwódką a ta na wschodnim intensywnie zielona. Obie czują się świetnie bo jędrne i dorodne. Światło czyni cuda z naszymi crassulami  A i jeszcze coś . Na parterze na południowym oknie wszystko wybarwia się lepiej niż na piętrze bo chyba daszek lekko wystaje iii już inna intensywność oświetlenia . Więc południowe południowemu nierówne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosalia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #186 : Sierpień 17, 2009, 13:23:09 » |
|
Proszę o pomoc  moj grubosz usycha, a do tego widać jakieś male białe plamki na całej prawie roślinie, jak mu pomoc? Chciałam go też przesadzić ale nie wiem jakie podłoże jest dla niego najlepsze. Oto on http://img29.imageshack.us/img29/5626/dscn0927oak.jpg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #187 : Sierpień 17, 2009, 16:49:43 » |
|
Rosalio...nie ma on za mokro?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #188 : Sierpień 19, 2009, 10:02:39 » |
|
Też myślę, że może mieć za mokro. Ja mojego podsuszam wręcz i jak widać służy mu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosalia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Sierpień 19, 2009, 10:52:28 » |
|
hmmm.... no właśnie raczej nie ma takiej możliwości... w lipcu był podlewany tylko raz (i nie mogę się myslić gdyż został "sam" w domu  ) nie stał też na słońcu, w sierpniu podlałam go 2 razy ale czy to już za dużo? w odstępie ponad tygodniowym... choć może faktycznie dam mu teraz spokój. Ursbak i Bakcylla dziękuję za odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #190 : Sierpień 19, 2009, 12:58:38 » |
|
Jejkuuuuuuuuu  Ile jest różnych crassul  A ja mam tylko "zwykłego" grubosza, a on ma tyle "kuzynów" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #191 : Sierpień 21, 2009, 11:48:50 » |
|
Ja to bym ze dwie szczepki wymieniła na jakąś hoyę a standardowego to ekstra mogę dorzucić tego to mam trochę na zbyciu  A na jaką hojkę byś chciała wymienić?  Jakąś konkretną? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kreska_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #192 : Sierpień 23, 2009, 18:07:40 » |
|
Witam, podarowany przeze mnie grubosz chyba zachorował. Właściciel podlewał go 2-3 razy w tygodniu (wcześniej ciągle miał sucho). Opadło mu kilka listków i po kilku dniach są suche, szare ze srebrnym pyłem. Na ziemi grubosza pojawił się biały nalot, aczkolwiek w niczym nie przypomina to pleśni. Czy to efekt przelania czy zaatakował go jakiś szkodnik? Zaleciłam go na razie nie podlewać. Będę wdzięczna za rady, pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
zielono mi  pozdrawiam serdecznie,Gośka
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #193 : Sierpień 23, 2009, 18:11:07 » |
|
Przelany,2-3 razy tygodniowo  biały nalot. Radzę przesadzić i nie podlewać kilka tyg.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|