|
limba
|
 |
« : Sierpień 25, 2008, 19:48:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2008, 19:54:09 » |
|
 ile ten pierwszy ma kwiatów  ? Czy ja kiedyś doczekam się takiego kwitnięcia  ? Wszystkie teraz tak kwitną? Naprawdę są piękne 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2008, 19:57:42 » |
|
No sorry  ! Dwa pierwsze to chyba sa na sterydach  ! Co Ty im sypiesz  ? A plamiasty na 4 zdjęciu  ... ja też takiego chcę  !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2008, 19:57:55 » |
|
Limbo... piekne... ile lodyg ma pierwszy falek ? - ze cztery ????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2008, 21:00:27 » |
|
Już odpowiadam..  Pierwszy ma 5 łodyg,a ten drugi 6 :)Część z nich kwitnie już po raz trzeci tego roku,a reszta zabiera sie już do trzeciego kwitnienia.Wiadomość dla tych co boją się uprawiać phalaenopsisy:moje rosna w zwykłej uniwersalnej ziemi i podlewane są uniwersalnym nawozem dla roślin kwitnących 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 21:04:08 » |
|
Wszędzie piszą, że zwykła ziemia je zabije  ale jak widać tak być nie musi. Wobec tego zdradź tajniki swojej uprawy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 21:12:55 » |
|
Nie mam jakiejś specjalnej recepty na uprawę Po prostu rosną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2008, 21:41:53 » |
|
Wiadomość dla tych co boją się uprawiać phalaenopsisy:moje rosna w zwykłej uniwersalnej ziemi i podlewane są uniwersalnym nawozem dla roślin kwitnących  Co Ty opowiadasz?! To jakieś herezje!  Te falki powinny ci dawno zgnic, umrzeć... i rozłożyć się w locie! Jak to możliwe?! i to jest minus internetu, mam nadzieję, że to powyższe odbierzesz tak, jak napisałam, czyli z  A pokaż niewiernej przechyloną doniczkę? kasujemy cały dział storczyki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2008, 21:47:49 » |
|
Nie ma sprawy  Zaraz robię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2008, 22:27:54 » |
|
Niebywałe!!! Toż to niemal równe stwierdzeniu, że ziemia jest płaska i opiera się na dwóch krokodylach!!! Niesamowite! Chociaż... moja mama kiedyś usiłowała mi powiedzieć, że niemieckie gospodynie trzymają falki w uniwersalnej ziemi. Oczywiście nie uwierzyłam w ani jedno słowo. Byłam pewna, że mamie coś się poplątało... Szok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2008, 23:08:37 » |
|
No i dzięki limbie cały działo storczykach można zamknąć  Jednak u mojej koleżanki storczyki rówież rosną w zwykłej ziemi i cudnie kwitną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2008, 23:18:04 » |
|
To ja się muszę trochę douczyć zanim kupię pierwszego storczyka bo nie mam pojęcia o co chodzi z tą ziemią  Cały dział muszę przeczytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2008, 06:52:17 » |
|
Z tą ziemią uniwersalmą było tak:Kilka lat temu mój mąż dostał w storczyka,a ja całkiem nieświadomie wyjęłam go z"tego czegoś" i wpakowałam do zwykłej ziemi  Póżniej było ich coraz wiecej i więcej i tak jak ten pierwszy "lądowały"w uniwersalnej.  Jak gdzieś wyczytałam że muszą rosnąć w ziemi do storczyków było już za póżno..Kwitłną bardzo często, przepięknie się rozrosły, wiec żal mi je przesadzać..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2008, 06:55:51 » |
|
Ja już kiedyś wspominałam o mojej koleżance - jej storczyk kwitnie właśnie w zwykłej ziemi. A mnie w podłożu z orchidsklepiku nie chce 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2008, 10:52:07 » |
|
Super masz tego na 4 zdjatku i te zolte na nie ciagle poluje  . Jesli chodzi o ta ziemie to ja jestem w szoku. Moze najwyszy czas zburzyc mity ale nie usuwajac dzialu o storczykach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 26, 2008, 11:24:02 » |
|
Tak sobie myślę, że ziemia to tylko kawałek problemu. Można storczyk zalać w specjalistycznym podłożu i nie tylko nie zakwitnie, ale wręcz do kwiatowego raju się przeniesie. A, jak widać, w ziemi uniwersalnej rośnie, bo pewnie mimo jej mniejszej przepuszczalności nadmiar wody mu przy korzeniach nie zalega. Albo cuda się dzieją, i tyle 
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2008, 11:27:43 » |
|
Moze sie skusze kiedys na wsadzenie jednego do ziemi uniwersalnej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2008, 18:45:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 26, 2008, 20:08:46 » |
|
Super te wisielce,mają jedną wielką zaletę-nie zajmują miejsca na parapecie  .A te koraliki sama nanizałaś na sznureczki? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 26, 2008, 20:40:17 » |
|
O, brawo... jedna z niewielu czarodziejek, której się paprotki udają... Będę częściej u Ciebie siedzieć, bo założyłam się z Dolli która dłużej paprotkę uchowa... obie jesteśmy specjalistkami od ich mordowania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 26, 2008, 22:21:53 » |
|
Tiaaa, ja też będę, Limbo, częstym gościem u ciebie  A tak w ogóle - masz bajkowe rośliny. Z tą ziemią uniwersalną... ja chyba przesadzę jednego storczyka. Jak tylko mi przekwitnie. Mam wymieszaną ziemię uniwersalną z podłożem storczykowym i agroperlitem (pod hoje), to tę mieszankę wykorzystam. Może zrewolucjonizujemy storczykowe parapety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 26, 2008, 22:27:28 » |
|
Skoro euforbię milli da sie ukorzenic w wodzie, to może storczyki mogą rosnąć w zwyklej ziemi...  To tylko kolejny dowód na to, że metod jest tyle, ilu ludzi, i niekoniecznie któraś musi być jedynie sluszna  Dotyczy oczywiście nie tylko kwiatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 27, 2008, 07:19:59 » |
|
Więc tak . Padam na kolan przed dwoma pierwszymi storczykami ale mało tego przez wisielce leże już plackiem , bo czuje się powalona  Kocham wszystkie kwiaty które wiszą a u Ciebie pięknie wisi  Storczyka kupuje sobie już od roku ale zawsze jakiś wisielec moje plany krzyżuje , choc jak bym zobaczyła takiego jak Twoje dwa pierwsze to nic by mi planów zakupu storczyka nie pokrzyżowało  Piękne masz kwiaty  wręcz cudne Tellerka w mojej miejscowości jest blok gdzie balkony są za szkłem jak byś zobaczyła ile na tych balkonach wielgachnych paproci to padła byś z wrażenia . Dosłownie co drugi balkon cały w paprociach . Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 27, 2008, 07:50:08 » |
|
Zwisy przepiękne a ten senecio w butelce to jak on tam rośnie - w butelce jest ziemia?
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 27, 2008, 07:58:44 » |
|
Tak. W butelce do połowy jest piasek,a od połowy ziemia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 28, 2008, 21:18:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 29, 2008, 16:56:08 » |
|
Limbo...jestem pod wrażeniem twoich roślinek  Po pierwsze - nie widziałam tak dużej dawalii... po drugie gratuluję dobrze utrzymanych paprotek a łosie rogi - super  a po trzecie - baardzo podoba mi się aranżacja z marantą  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 29, 2008, 17:45:28 » |
|
Dziękuje za miłe słowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka242
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 29, 2008, 21:23:18 » |
|
Witam, masz piękne roślinki  ja tez mam storczyka w uniwersalnej ziemi i tez kwitnie juz 3 raz a ma może pól roku:) wystarczy ze ma kilka korzeni na wierzchu odkrytych i ze ziemia nie przysypuje go tak całkiem tylko jest tak lekko nasypana gdzie nie gdzie i rośnie jak powinien 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|