Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:31:53
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomidor w warunkach domowych?  (Przeczytany 1251 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kokoloko
Nowicjusz
*

« : Sierpień 24, 2008, 21:50:27 »

Witajcie Smile
Z dniem wczorajszym zostalam szczesliwa posiadaczka "krzewu" pomidora.
Bardzo uwielbiam pomidory,moi znajomi wiedzac o tym zrobili mi wczoraj z okazji imienin przezent-zart i wreczyli zywa roslinke(sredniej wielkosci krzaczek,gdzieniegdzie zolte kwiaty,na jednej galezi 3 zielone pomidorki) Laughing Po prostu wyglada jak pospolity pomidor.
Blagam nie pytajcie skad znajomi go wytrzasneli  Confused U nich na podworku,rosla w piachu,ziemi i gruzie w sasiedztwie smietnika....  Cool
Niestety nie posiadam dzialki badz ogrodka lub chociazby skrawka ziemi stad moje pytanie skierowane do doswiadczonych osob : czy w warunkach domowych roslinka jest w stanie przetrwac?  Sad
Nie jestem niestety ekspertem jesli chodzi o rosliny,owszem czytalam pare zdan o uprawie pomidora ale raczej w warunkach dzialkowych,w foliaku lub na balkonie itd.
Moge zapewnic jej czeste nawadnianie,jesli chodzi o swiatlo to w dni sloneczne na parapecie lub dogrzewanie lampa...Jutro czeka mnie zakup ziemi i sporej donicy ...gdzies "TO" trzeba umiescic  Shocked
Wiem ze to wszystko brzmi smiesznie... Smile Szkoda jednak wyrzucac zdrowa rosline(?!)  Sad
Prosze o rady.
Z gory dziekuje i pozdrawiam  Very Happy
dorotkas
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2008, 22:53:14 »

Znajomi mieli pomidora na werandzie,stal na oknie i miał się świetnie.  Smile

Słoneczka dla Wszystkich Smile
Dorota

Moje fiołki
gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2008, 00:17:57 »

Ja w hodowli pomidorów doświadczenia nie mam, jednak uważam że jeśli się chce, to wszystko co normalnie rośnie na działce można z powodzeniem trzymać w domu Smile  Należy jedynie zapewnić odpowiednie warunki. Na moim parapecie stoją sobie poziomki Very Happy  A ten pomidor to taki zwykły, czy jakaś odmiana (miniaturowa na przykład)? Ten rok, to chyba rok pomidora, bo obrodziły dorodnie i nawet w szklarniach nieopodal mojego domu wyrosło ich tyle, że właściciel rozdawał skrzyniami za darmo żeby się nie zmarnowały Very Happy  To się nazywa mieć dobre serce Very Happy
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2008, 07:27:53 »

Ja w domu nie hodowałam
Napisze ze swojego doświadczenia  , wieloletniego.
W tunelu foliowym , rośnie w górę ,wybiera sie jeden pęd , dorodny ,resztę obcina się , na tym dorodnym , wyczekujemy owoców.
Kwiatki zapyla sie specjalnym roztworem, do zapylania pomidorów, w ogrodniczym do kupienia , wtedy zawiązują owoce.
Podlewa sie skąpo, lubi wapno ,pod folią pryskałam rozcieńczonym mlekiem ,by były zdrowe.
W gruncie podobnie ,tylko częściej pryskałam ,wiadomo , zarazy i nie stosuję zapylacza ,od tego są owady  Smile
Pomidor lubi słonko  , dużo słonka  , ciepło , warunki domowe ,mogą przypominać ..folię , tylko tam jest wilgoć , powodzenia . Very Happy

kokoloko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2008, 08:00:29 »

Dziekuje slicznie za rady Smile
Bardzo mi pomogly opinie innych osob  Very Happy
Ten pomidor wyglada jak pospolita odmiana,ma juz ok. 60 do 80cm wysokosci  Very Happy
Ze wzgledu na weekend musial przetrwac w sloju z woda.
Zauwazylam ze jest bardzo wrazliwy jesli chodzi o wode a raczej o jej braki.
Dolne pedy ktore obcielam po paru godzinach wygladaly jakby przez miesiac wody nie widzialy. Sam krzak pozostawiony przeze mnie pol godz.na blacie troszke przywiedl  Sad
Teraz wraca do formy  Smile
Dzis wybiore sie do sklepu ogrodniczego,porozgladam sie za ziemia.
Mam tez watpliwosci w czym go umiescic...Duza donica? czy misa?
Czy obcinac wszystkie boczne pedy? To juz dosc spore galazki.
Ma ich z 8-10. Mam wrazenie ze jak sie ich pozbede to roslina obumrze(?)  Surprised
kokoloko
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 08:24:37 »

Wystawilam go pol godz. temu na parapet,przeciez pomidory uwielbiaja duzo slonca....moj jednak jeszcze bardziej zwiedl  Surprised Sad Shocked
Czy ktos wie dlaczego tak jest?  Sad
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 08:51:38 »

Szok ...raczej ..półcień  Cool

ursulka
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2008, 08:52:30 »

Napisałaś, że weekend spędził w słoju z wodą. Jeśli po posadzeniu do ziemi wystawiłaś na słońce to normalne - każda roślina klapnie. Dobrze jest posadzic pomidora o kilka centymetrów głębiej, żeby ziemia zakryła częśc łodygi. Wówczas wypuszczają dodatkowe korzenie i cała roslina się wzmacnia. Postaw w jasnym miejscu, ale nie na bezpośrednim słońcu, i niech odetchnie choc ze dwa dni, a potem go stopniowo przyzwyczajaj do słońca (nie cały dzień od razu). Może byc tak, że i później roślina stojąca cały dzień na słońcu będzie miała trochę przyklapnięte liście, ale wieczorem zacznie się podnosic i rano (przed słońcem) będzie wyglądała normalnie, "wesoło". To normalne, jeśli słońce jest silne i do tego nagrzewa się doniczka. Zajrzyj w ten temat:  http://www.floraforum.pl/index.php/topic,5968.0.html
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: