No to nawiozę ziemi z lasu i wymieszam z torfem

Problem będę miałą z drugą borówką bo facet powiedział, że nie wie czy będzie na giełdzie za tydzień bo one już gubią owoce a bez nich słabiej schodzą i nie opłaca mu się jechac... A to muszą byc jakieś krzaczki męskie i żeńskie? Czy po prostu musi byc zapylanie innym egzemplarzem borówki? Eh... idę poguglac... Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie jagódki

------------------------
Wyguglałam

Zdążyłam zmodyfikowac

"Uprawiając borówkę na skalę towarową wybieramy gleby lekkie (piaszczyste), kwaśne (pH KCL 3,5-4,5),
Ja mam pH 7,8
próchniczne (ok. 10% zawartości próchnicy), wilgotne (poziom wody gruntowej od 60 do 100 cm)
Ja mam skałę gruntową nie wodę
i przewiewne (głębsze warstwy gleby powinny być przepuszczalne). W praktyce są to gleby w pobliżu lub wśród lasów sosnowych.
Lasek sosnowy w pobliżu mam!
Borówka jest rośliną o bardzo niskich wymaganiach pokarmowych. Optymalna zasobność gleby dla tej rośliny jest następująca:
fosfor 1,5-2 mg P/100 g gleby
Ja mam 80 mg/dm3 potas 3-5 mg K/100 g gleby
Ja mam 208 mg/dm3 magnez 2,5-4 mg Mg/100 g gleby
Ja mam 114 mg/dm3 Jeżeli zasobność gleby jest niższa od podanych wartości, trzeba te braki uzupełnić podczas przygotowania pola pod uprawę. Niewłaściwy odczyn pH możemy podwyższyć wapnując lub obniżyć siarkując glebę.
Siarkę mam ! Niewielkie obniżenie kwasowości gleby możemy również uzyskać dodając do gleby zakwaszające, wolno rozkładające się substancje organiczne, takie jak torf wysoki, przekompostowana kora albo trociny sosnowe.
Sadząc krzewy borówki na działce, optymalne warunki uprawy możemy dość łatwo uzyskać zaprawiając dołki ok. 50 l kwaśnego torfu, ziemi liściowej, kory lub przekompostowanych trocin. W przypadku gleby zupełnie nieodpowiedniej (bardzo zwięzłej, o wysokim pH), należy przygotować do wyłożonych folią dołków o średnicy 80-100 cm i głębokości 30 cm, podłoże składające się np. z torfu, kory i leśnej ziemi.
Sadzonki i odmiany
Na plantacje powinien być wysadzany 2-3 letni materiał roślinny, rozmnażany wegetatywnie, w pojemniku lub z bryłką korzeniową.
Dobór odmian na plantację zależy od wielu czynników i wymaga konsultacji. Na niewielkiej działce praktycznie jest posadzić kilka odmian, od wczesnych do późnych, aby zapewnić sobie owocowanie od początku lipca do końca września i lepsze zapylenie kwiatów."
Czyli kupiłam sobie roślinkę, jakiej w zasadzie nie powinnam u siebie uprawiac i do tego muszę jeszcze kupic przynajmniej jedną taką, żeby operacji nadac jakiś sens, chocby malutki

Kopiowałam z
http://www.daar.pl/pl.php/jak_uprawiac