XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 28, 2008, 08:11:35 » |
|
No to jednym slowem tylko pozazdroscic Orion  . Ja tez ostatnio choruje na zoltego ale one odziwo szybko schodza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 28, 2008, 16:37:07 » |
|
No Asieńko  , upolowałaś przystojniaka  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 30, 2008, 09:46:16 » |
|
Ja, dzisiaj chciałam zaprezentować mało popularną orchideę jaką jest Bulbophyllum lepidum. Jest to roślina bardzo prosta w uprawie i aklimatyzująca się dobrze i szybko do różnych warunków. Moja roślina rośnie w umiarkowanych warunkach (lato - do 22 stopni, zima - 14stopni). Jako że jest zamontowana na podkładce , trzymam ją w akwarium (nakrytym nieszczelnie szybą) wysypanym na dnie keramzytem i zalanym wodą , dla utrzymania wysokiej wilgotności powietrza ale normalnie może rosnąć w doniczce na każdym parapecie. Roślina kwitnie co roku w okresie lata, lekko przyjemnie pachnie. Tak wygląda:   
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 30, 2008, 09:55:23 » |
|
 Super  . Piękny wachlarzyk  . Ja dopiero zaczynam swoją przygodę Bulbophyllum i narazie to cieszę się jak dziecko ,że nie odprawiłam rzadnego na tamten świat 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 30, 2008, 10:21:13 » |
|
To bardzo żywotne rośliny, wybaczają błędy w uprawie i przesuszenia. Trudno jest je wyprawić na niebiańskie łąki.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 30, 2008, 10:53:16 » |
|
Wspaniałe "bulbo" - coraz bardziej zaczynam przekonywać się do roślinek miniaturowych rozmiarów choć wzrok już nie ten i coraz częściej korzystam z lupy 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 30, 2008, 15:34:40 » |
|
Witam serdecznie i gratuluję pięknych storczyków (wszystkie są piękne),jestem "zielona" jeśli chodzi o te piękności,ale bardzo chciałabym mieć takie cudo i mam pytanie gdzie najlepiej kupić storczyki w kwiaciarni czy centrum ogrodniczym np.Obi i na co zwrócić uwagę,aby zakup był udany i kwiatek po przyniesieniu do domu od razu nie umarł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 30, 2008, 15:53:13 » |
|
Niko - co do miejsca zakupu storczyka - chyba wszystko jedno, i tu, i tu mogą się trafić zdrowe, piękne okazy, jak i "zachorowane"... Na co zwracać uwagę? Na gatunek przede wszystkim  - znakomita większość storczykomaniaków tutaj zaczynała od phalaenopsisów - w tej chwili najtańsze (więc i ryzyko minimalne), a i w uprawie bardzo łatwe. Poza tym - już poważnie - trzeba zwrócić uwagę na liście - czy są sprężyste, jędrne, nie pomarszczone, bez podejrzanych plamek i kropek o dziwnym kolorze, czy nie pouszkadzane. Jeśli storczyk ma pączki - nie mogą być one żółte i pomarszczone (bo już wtedy po nich). Ważne, by roślina nie była zalana - co czasami na oko trudno niezorientowanej osobie poznać, ale na pewno nie może się z niego lać, podłoże nie może pachnieć zbutwiałym, żeby nie było na wierzchu jakichś mchów i porostów. No i korzenie - te, które widać - mają być zielone lub srebrne, jędrne, pełne - jeśli jednak któryś jest uschnięty, to jeszcze nic złego - często się takie zdarzają, byle tylko poza nim roślina miała te prawidłowe. No i chyba tyle.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 30, 2008, 16:34:26 » |
|
Bee... ale piękne.... śliczniutkie  )) qrcze... a moje bulbopyllum cos wolniutko rosnie i wcale nie kwitnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 30, 2008, 16:57:34 » |
|
Kayenn- a co to za bulbophyllum? Bulbophylla rosną wolno, jeden przyrost rocznie. Jeżeli roślina jest rozrośnięta, to tych przyrostów może być więcej i więcej niż jeden z jednej psb. Dlatego warto je kupować już rozrośnięte. Poza tym z moich obserwacji ten rodzaj ma znikome nie za silnie rosnące korzenie i każda ich strata osłabia bardzo roślinę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 30, 2008, 17:41:12 » |
|
Bee no to mnie zawstydziłaś  bo to jedyne bulbo jakiego nie udało mi się utrzymać ale polecam z mojej strony Bulbophyllum rothschildianum, mam z nim miłe wspomnienia z uprawy jako niewymagającą roślinkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 30, 2008, 17:43:25 » |
|
Krystal bardzo dziekuję za odpowiedz,mam nadzieję ,że uda mi się kupić zdrowy okaz i zaraz go nie zabić i tu liczę na fachową pomoc w prawidłowej pielęgnacj. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 30, 2008, 19:04:35 » |
|
Piękne Bulbophyllum ja jednak wolę podziwiać je z daleka u innych  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 30, 2008, 19:30:38 » |
|
Bee, wodzialam ten storczyk na wystawie, jest bardzo wdzieczny:) Moje malenstwo dendrobium juz szykuje sie do kwitnienia,tez bede miala duzo radosci:) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bryanka0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 30, 2008, 22:46:14 » |
|
Nika- ja osobiscie wole kupowac w centrum poniewaz sa swiezsze.Zanim trafia do marketow lub sklepow to troszke trwa.Pozdrawiam  pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem
|
|
|
nika200215
Nowicjusz
kujawsko-pomorskie 6b
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 31, 2008, 21:06:03 » |
|
Bryanka0-śliczne te Twoje kwiatki,ja jutro na pewno kupię jakiś okaz,aż serce się raduje, a oczy się śmieją gdy patrzy się na takie cuda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 01, 2008, 08:12:20 » |
|
No ja widze ze nie bylo mnie 1 dzien na forum a tu w prezentacji nowe nabytki  Macie Urocze Storczyki  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bryanka0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 02, 2008, 14:03:12 » |
|
Nika z niecierpliwoscia oczekuje Twojego nowego nabytku.
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 02, 2008, 15:02:44 » |
|
Leszku - piękne to dendrobium i czeka Cię dłuuuugie kwitnienie. Gratuluję
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 02, 2008, 21:33:10 » |
|
Trochę zdjęć z moich kwitnień w sierpniu - zwłaszcza wspaniale się prezentuje grudniowy zakup ze świątecznej promocji od Roellke - kwitnący maluch phalaenopsis EQUESTRIS  JESTEM CIEKAWA, CZY ZAUWAŻYCIE MALEŃKĄ DONICZUSZKĘ (6 CM ŚREDNICY, WYSOKOŚĆ Z ŁODYGĄ KWIATOWĄ NIECAŁE 10 CM) pomiędzy tymi olbrzymami  więcej zdjęć phal.equestris tutaj: http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=1307miłego oglądania pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 02, 2008, 22:19:59 » |
|
Małgosiu - gratulacje złożyłam Ci na tamtym forum, tu tylko dopiszę, że gdybyś nie napisała gdzie stoi to maleństwo to zagadka byłaby nie do odgadnięcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 03, 2008, 07:32:18 » |
|
Malgosiu, Leszku piekne kwitnienia macie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 03, 2008, 18:28:11 » |
|
Postanowiłam i ja przygarnąć ciapka:)  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
celia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 03, 2008, 19:42:55 » |
|
Wróciłam z wakacji a tu tyle piękności znowu 
|
|
|
|
|
|
Własne cierpienia uczą żę nie należy nikomu czynić krzywdy.........
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 03, 2008, 21:21:33 » |
|
MiYu piękne te ciapki - to moje ulubione  Nie wiem dlaczego tylko link do phalaenopsis equestris się znalazł w moim wcześniejszym poście tutaj link do pozostałych kwitnień w sierpniu http://sbb28.fotosik.pl/albumy/499136.html- po kwitnieniu moich storczyków widać, że zbliża się jesień i zima - właśnie wtedy maja kwitnąć  - rekompensując brak kwitnień w ogrodzie  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 04, 2008, 07:37:25 » |
|
MiYu, piękny ciapuś  A ile ma jeszcze pączków  Będziesz się bardzo długo cieszyć kwiatami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 04, 2008, 07:45:49 » |
|
Małgosiu śliczności!!!  Biały bardzo dorodny  ciapek śliczny  a "kropeczek" u dołu 12 zdjęcia jest przecudny  Chyba jeszcze takiego nie spotkałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 04, 2008, 08:02:32 » |
|
Miyu No ciapek cudowny   . Moze mi sie tez poszczesci i w koncu ciapek u mnie tez zawita hehe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|