elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 02, 2008, 11:11:41 » |
|
Czy na drugim zdjęciu jest fiołek alpejski?Jak on się sprawdza w gruncie,bo wciąż planuję posadzenie ich, ale zastanawiam się, jak długo one się utrzymają.Przyłączam się do zachwytów nad astrami.I jeszcze zazdroszczę kann.Moje mają same liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 02, 2008, 11:20:20 » |
|
Krysiu miło mi, że dokładnie oglądasz mój ogródek  . To białe to Czosnek chiński - wprawdzie jest to roślina przyprawowa (ma listki o wspaniałym smaku) ale podobają mi się również jego kwiaty i dlatego pozwalam mu kwitnąć. Oj, oglądam, oglądam...  (Wypadałoby raczej napisać - wgapiam się  - no, ale bądźmy eleganccy  ) Dziękuję za informację, Ewuś.  Moje czosnki - maści wszelakiej - zawsze jakoś się pokładały... A ten - stoi pięknie jak żołnierz na warcie  A jeśli jeszcze listki ma jadalne... mmmm...  Niedźwiedzi uwielbiam - więc jeśli on podobny - to nie wiem, czy dałabym mu tak ładnie z listkami rosnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 02, 2008, 11:23:49 » |
|
Iwonko tak masz rację, to mrówki są sprawcami. Ileż one u mnie wyrządziły szkód  trudno zliczyć a jeszcze trudniej jest pozbyć się ich 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 02, 2008, 11:30:31 » |
|
elunia.o Tak to jest Cyklamen neapolitański - nie mam z nim żadnych kłopotów. Kwitnie dosyć długo (na zdjęciu widać już następne pączki) i dobrze znosi zimę. Może Twoje Canny są późniejsze i dlatego jeszcze nie kwitną? U mnie też nie wszystkie jeszcze zakwitły. Część ma pąki ale są i jeszcze takie, które mają tylko liście. Jakie masz kolory Elu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 02, 2008, 11:36:46 » |
|
Krysiu no to teraz na Chiński czosnek będę patrzeć z należytym szacunkiem  . Nie wiem czy jest podobny do Czosnku niedźwiedziego bo go niestety nie mam  Natomiast listki można skubać i nie ma to żadnego wpływu na kwiat. T-T ma pilną potrzebę wyjścia - oczekuj więc jego powrotu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 02, 2008, 11:51:47 » |
|
O to ciekawe co napisalas czyli potwierdziłas moje przypuszczenia . A co taka mrówka moze wyrządzić w ogrodzie i jak jej sie pozbyć nie niszcząc roślin ? Nic na ten temat nie wiem . Gdzie moglam to przsłalam jakimś płynem do czyszczenia na nie ale nie w roślinach . Tam były te paskudne bo czerwone i caly teren nimi zasypany . Wrrr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 02, 2008, 18:06:00 » |
|
Ewuś  ja w sprawie tego cyklamenu  ..przykrywasz na zimę,,czy jak . Ja wsadziłam wiosną , teraz widzę wypuścił listki ,to będzie jego pierwsza zima,co mi poradzisz ,bo nic nie wiem, a bardzo bym chciała go zobaczyć i po zimie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 02, 2008, 19:49:16 » |
|
Iwonko ja już stosowałam przeróżne środki po których znikały na jakiś czas a po tygodniu pojawiały się w innej części ogrodu. Aiszo podała mi nazwę skutecznego granulatu ale w moim rejonie nie mogę go dostać. Dzisiaj wykopałam cebulki Szachownicy kostkowanej - wszystkie środki wyżarte  przez mrówki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 02, 2008, 19:55:24 » |
|
Basiu Cyklameny na zimę przykrywam grubą warstwą torfu, liści i gałązkami świerku. Bez zabezpieczenia nie przetrzymają zimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 02, 2008, 20:38:28 » |
|
Ewo za co dziękujesz ? czyżby list doszedł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 02, 2008, 20:44:38 » |
|
Joasiu list jeszcze nie dotarł a podziękowałam za przypomnienie, że mam wysłać do Ciebie adres 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 02, 2008, 21:08:05 » |
|
A co taka mrówka moze wyrządzić w ogrodzie i jak jej sie pozbyć nie niszcząc roślin ?
Ja nie mam na razie mrówek...ale mój brat na wsi mówi że można ich się pozbyć podlewając rozcieńczonymi drożdżami.....na razie nic dokładniej nie wiem, ale można spróbować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 03, 2008, 06:03:13 » |
|
Ewko i Basiu bardzo Wam dziekuje za pomoc bede to miała na uwadze . Do tej pory myslałam ,że mrówka dopóki nie gryzie ( mnie ) to pożyteczne stworzenie . Dzięki za uswiadomienie mnie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 16:36:18 wysłane przez aiszo »
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 06, 2008, 16:39:52 » |
|
Aiszo podała mi nazwę skutecznego granulatu ale w moim rejonie nie mogę go dostać.
Ja w tym roku też  . Skończyły mi się zapasy i teraz kupuję firmy Bros, ale to nie to samo działanie. Astry siałam dwa razy, dwa razy porażka. Zrezygnowałam i wysiałam cynie. Pięknie rosną 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 06, 2008, 20:28:24 » |
|
 czyli pozostaje nam tylko polubić mrówki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 06, 2008, 21:42:27 » |
|
Na pewno nie polubię  . W tym roku straciłam przez nie 12 krzaczków truskawek. Nadal truję bez litości. Znaczy mrówki, nie truskawki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 06, 2008, 21:51:04 » |
|
Tym Brosem? Aniu ja też ich nie polubię  Ja nawet już nie liczę strat w roślinach cebulowych. Dzisiaj te małe bestie zaatakowały mnie kiedy próbowałam przesadzić lilię w pojemniku, za którą się zabrał z wielkim zaangażowaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 06, 2008, 21:52:54 » |
|
Aha. Tym Brosem. Ale widzę, że o wiele mniej skutecznie działa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 07, 2008, 21:55:08 » |
|
U mnie Bros był bardzo skuteczny w zeszłym roku, w tym już tak nie działa.Zauważyłam, ze wszelkie paskudztwo szybko się na wszystko uodparnia. Ewo,kupowałam kanny we wszystkich kolorach, ale co mam tego nie wiem, bo nie chcą sie pokazać.Póki co cieszę się liśćmi.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 08, 2008, 22:01:19 » |
|
Co do mrówek- oglądałam film przyrodniczy i tam stwierdzono że mrówki siedzą w ogrodach z powodu mszyc których najwięcej jest na drzewach. Polecili posmarować pnie drzew czymś lepkim ( nie zapisałam nazwy) -i wyniosą się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 08, 2008, 22:10:01 » |
|
Joasiu ale ja nie mam drzew i w tym roku nigdzie nie miałam mszyc a mrówek coraz więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 09, 2008, 09:53:35 » |
|
 - jak znajdę coś na ten temat , dam znać . znalazłam można spóbować- link do artykułu tutaj
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 10:02:05 wysłane przez Joanna52 »
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 09, 2008, 13:12:58 » |
|
Joasiu - dziękuję, dowiedziałam się dużo o moich dręczycielkach  i ich upodobaniach. Zacznę im uprzyjemniać żywot sadząc więcej lawendy, tymianku i bylicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 09, 2008, 13:35:03 » |
|
Zagląda, oglądam, podziwiam i wzdycham...pięknie w Twoim ogrodzie nawet z mrówkami  Lawendę od Ciebie coś mi pożarło 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 09, 2008, 14:47:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 11, 2008, 13:00:43 » |
|
Nareszcie zakwitła Tuberoza:  ależ ona pięknie pachnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 11, 2008, 17:15:53 » |
|
Jest cudowna  Zazdroszczę zapachu, bo moja już przekwitła....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 11, 2008, 18:27:15 » |
|
Krysiu cieszę się z niej bardzo bo gdyby nie zakwitła to w przyszłym roku nie zdecydowałabym się na ich ponowne sadzenie. Teraz wiem, że Tuberozy zostaną w moim ogrodzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 12, 2008, 09:46:50 » |
|
Ewo, gratuluję  Czy dobrze mi się wydaje, że cebulki miałaś posadzone oddzielnie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|