Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« : Sierpień 22, 2008, 20:47:35 » |
|
Ela G, BarbaraWo  chyba dla większego podniecenia zakwitły dwie następne Canny:  niska, kolor nie wyszedł - w rzeczywistości jest czysto malinowy.  średnia, cynobrowa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 20:56:36 » |
|
BarbaraWo, krysp50 ja też swoim  nakazuję spać, tylko one mnie nie słuchają  . Nie wiem co jest z innymi kolorami - czyżby stały się daniem nornic? Tu już w pełnym rozkwicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 20:59:14 » |
|
Ewo, moje zimowity spokojnie sobie rosną, więc nornice nie ruszyły. To są jedyne rośliny cebulowe, których nie posadziłam w koszykach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2008, 21:42:57 » |
|
Moniko dopiero dzisiaj się dowiedziałam, że komuś nornice zjadły Zimowity, wcześniej o tym nie słyszałam i też nigdy nie sadziłam ich w koszyczkach. Ale widzę puste miejsca i nie wychyliły się fioletowe i różowe pełne stąd te moje podejrzenia  a może jeszcze spokojnie czekają na właściwą porę kwitnienia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2008, 21:48:21 » |
|
Ewo, oby tak było  Przecież nie wszystkie muszą kwitnąć w jednym czasie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2008, 21:56:58 » |
|
No właśnie Moniko może niepotrzebnie wpadłam w panikę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2008, 22:19:41 » |
|
Śliczne zimowity, Ewo. Masz może jakieś doświadczenia z krokusami jesiennymi? Moje nigdy jeszcze nie kwitły, a sadziłem 2 lata temu... Mam nadzieję, że w tym roku pokażą na co je stać. Co do nornic, to one raczej ich nie zjadły - zimowity są trujące, za sprawą alkaloidu kolchicyny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2008, 00:14:52 » |
|
Jesienne krokusy mam "od zawsze" i nie sprawiają mi żadnych kłopotów. Wiosną wykopywałam je aby ograniczyć ilość cebul (bardzo się namnożyły), zaraz posadziłam i kwitną (chociaż nie wszystkie jeszcze). Myślę, że z pewnością będziesz się cieszył swoimi, tylko troszeczkę później  O zawartości substancji trujących w cebulach zimowitów wiem i dlatego zdziwiłam się kiedy usłyszałam, że znajomemu wszystkie wyżarły nornice. Ponieważ jest to osoba wiarygodna uznałam, że co by te gryzonie nie zjadły to są wiecznie żywe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2008, 09:24:46 » |
|
Zapomniałam wczoraj pochwalić się pierwszym kwiatkiem Delospermy: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 19:02:53 » |
|
Bardzo ładny kwiatek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 31, 2008, 22:43:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2008, 05:54:39 » |
|
Ewo- astry super- niewiele ich widać teraz w ogrodach. Dawniej to były w każdym obowiązkowo... I o tej porze wyglądały już nieładnie- a twoje takie świeżutkie Mówisz- jesień...Ale cudowna u ciebie - jeszcze tyle kwitnie i tak kolorowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2008, 09:09:32 » |
|
Potwierdzam - astrów jakoś teraz tak mało  (u mnie jedynie starsze panie na targowisku wiązanki sprzedają...) - a one takie śliczne, delikatne, zwiewne... I - nieodparcie kojarzące się z jesienią, to fakt  Ale ja, wiecie, kocham jesień - choć nie kocham oczywiście końca sezonu wegetacyjnego (tfu, jak to nieładnie zabrzmiało  ) i coraz mniejszej ilości światła...  Ale te mgiełki nostalgiczne, zapachy opadłych liści, feerię kolorów - kocham  Ewuś - jak ślicznie u Ciebie...  I jesień ma swoje cuda w ogródku, zdecydowanie. A czy mogę dopytać, co to za trawiaste piękne cudo? I ta roślina między kannami - z kwiatków wypisz wymaluj dalia, ale z liści - w ogóle...  PS. A T-T już w jesiennym nastroju u Ciebie, czy nadal wędrówkowym?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 01, 2008, 10:07:02 » |
|
Krysiu - tak malowniczo przedstawiłaś piękno jesieni, że już miałam się do niej przekonać  . Niestety dla mnie jest ona przedsionkiem zimy a tej pory nie znoszę  i nic na to nie poradzę  Trawa to kwitnąca już Rozplenica, między kannami to chryzantema (ta późna). T-T nadal w nastroju wędrówkowym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 01, 2008, 10:11:45 » |
|
Elu z tymi astrami to masz rację  Niewiele osób na działkach uprawia astry. Chyba tylko, jak mówi Krystal, słabość do nich mają starsze panie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 01, 2008, 10:42:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 01, 2008, 11:25:38 » |
|
Ewuniu Astry bardzo mnie zachwyciły . Takie dorodne u Ciebie urosły . Moje miniaturowe a to przez ziemie w jakiej rosły . Zaczęly kwitnac dopiero pod koniec sierpnia . Nawet nie zdażyłam ich zobaczyć w pełnym rozkwicie bo musiałam wyjechac . Szczerze podziwiam śliczne są
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 01, 2008, 11:59:49 » |
|
Zeniu kochana - starsza, starsza o ile nie najstarsza  ale dziękuję za bardzo miły komplement 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 01, 2008, 12:03:07 » |
|
Ewo napisałam na pv, ale tu też - zapomniałaś podać adres....????czekam dzisiaj idę na pocztę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 01, 2008, 12:08:46 » |
|
Iwonko miło mi gościć Cię u siebie. Cieszę się, że podobają Ci się astry. Przyznam się, że nigdy nie miałam takich olbrzymich. Zawsze kupowałam gotową rozsadę jak przysłowiowego "kota w worku". W tym roku kupiłam nasiona takich astrów, które chciałam mieć, sama zrobiłam rozsadę (nawet trochę późno) i mam to co chciałam. Dzięki Tobie zawaliła się nam teoria, że astry to kwiaty starszych pań 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 01, 2008, 12:12:31 » |
|
Ewo napisałam na pv, ale tu też - zapomniałaś podać adres....????czekam dzisiaj idę na pocztę.
Joasiu no i czego to ja nie mam?  Już podaję - dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 01, 2008, 12:18:38 » |
|
Alez proszę Ewuniu Jak widac każda teoria ma swoje wyjatki  ja kupilam i chińskie i peoniowe i jeszcze jakieś i tez sama siałam ,ale wzeszła tylko jedna odmiana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 01, 2008, 15:06:10 » |
|
Co to jest na pierwszym zdjęciu takie wiszące, różowe - fajnie się prezentuje  i piękna kępa trawy..... Astry masz ładne, a u mnie nie chcą rosnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 01, 2008, 17:00:21 » |
|
Ja jeszcze też coś wypatrzyłam  (to dowód na to, Ewuś, jak długo i ile razy wpatruję się w zdjęcia Twoich ślicznych roślin  ) - takie białe, wzniosłe, w tle na czwartym zdjęciu za czerwonymi kannami...  Mogę zapytać, co to toto jest?...  Baaaardzo ładne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 01, 2008, 18:07:30 » |
|
Astry przecudne, to moje ulubione jesienne kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 01, 2008, 20:32:38 » |
|
Iwonko może to wina nasion? Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam bo z wysianych nasion wykorzystałam tylko 1/4 sadzonek - chętnie bym się nimi podzieliła z Tobą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 01, 2008, 20:36:56 » |
|
Basiu to jest Szarłat - roślina jednoroczna niestety. Szkoda bo bardzo dekoracyjna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 01, 2008, 20:41:15 » |
|
Krysiu miło mi, że dokładnie oglądasz mój ogródek  . To białe to Czosnek chiński - wprawdzie jest to roślina przyprawowa (ma listki o wspaniałym smaku) ale podobają mi się również jego kwiaty i dlatego pozwalam mu kwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 02, 2008, 07:49:41 » |
|
Iwonko może to wina nasion? Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam bo z wysianych nasion wykorzystałam tylko 1/4 sadzonek - chętnie bym się nimi podzieliła z Tobą.
Ach no widzisz zabka dziękuję  . hmm może mrówki je zjadły tam ich bardzo dużo . Ale pojade w tym tygodniu tam i zobacze jak wygladaja te co sadziłam .Dopiero wczoraj wyczytałam ze astry to własciwie jesienne kwiaty a u mnie na opakowaniu pisało ze kwitna od lipca . Wczoraj znowu zachwycałam sie astarmi w czyims ogródku jak byłam na spacerze .... ech
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|