ainka
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 10, 2006, 07:10:52 » |
|
czy jest mozliwe aby fiolek byl wsrod skrzydlokwiatow i malej kliwi? Z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2006, 12:07:46 » |
|
Przyznam, że nie bardzo rozumiem pytanie. Napisz jaśniej o co ci chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ainka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2006, 06:34:24 » |
|
Nie ma problemu. Czytalam ze fiolek czuje sie najlepiej np miedzy malymi paprotkami albo miedzy swoimi czyli fiolkami. Dalam mojego fiolka miedzy skrzydlokwiatami a malenka kliwia - moje pytanie czy bedzie jej to sluzyc? czy ma znaczenie wsrod jakich roslin jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2006, 16:50:14 » |
|
Z fiołkiem prawdopodobnie chodziło o mikroklimat jaki istnieje pod liśćmi paprotki(większa wilgotność powietrza, mniejszy przepływ powietrza). Myślę, że cliwii to nie zaszkodzi. A jeśli będziesz dbała o nią to będzie piękna bez względu na sąsiedztwo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ainka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2006, 10:59:47 » |
|
Dziekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2006, 19:11:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
ainka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2006, 06:40:02 » |
|
Jejku naprawde sliczne. Ja mam jednego fioleczka i jakos narazie rosnie slicznie. Szukam bialego ale jakos znales nie moge po tych kwiaciarniach. Jak czesto podlewasz fioleczki gdy kwitna?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 25, 2006, 07:00:30 » |
|
Kiedy kwitna podlewa jak zawsze,tak zeby nigdy nie bylo suco i tylko z d olu podlewam! Dziekuje za komplimetnty!
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 25, 2006, 07:02:10 » |
|
Anika,jak chcesz wiecej moich fiolkow zobazcyc to wejdz na moja stron http://www.fialki-moldova.narod.rujest po rosyjsku,ale zdjecia mozesz pooglodac!:)
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2006, 07:14:51 » |
|
Piękne roślinki
Witamy cię w naszym gronie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2006, 09:24:35 » |
|
Dziekuje Zoe!Mam nadzieje ze jeszcze pogadamy o roslinkach! 
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2006, 10:19:58 » |
|
jejku obejrzalam stronke,no zakochałam sie poprostu!!zaczynamy poszukiwanie ciekawych odmian,,tylko szcze takich to ja w sklepach nie widziałam  Niestety i ja w Polskim necie nie znalazlam zadnej strony o fiolkach!:( I w moim kraju (Moldovie) to jest pierwsza strona z fiolkami!
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2006, 12:52:50 » |
|
Oksana w naszym języku przyjęła się nazwa Mołdawia. Wiem, że to nieprawidłowo, ale łatwiej skojarzyć miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 25, 2006, 13:05:13 » |
|
Bardzo wiele z tych fiołków to mieszańce czasami przypadkowe. Aby uzyskać taką samą roślinę musi być rozmnażana wegetatywnie. Próba stworzenia sobie kolekcji to konieczność posiadania hektarów parapetów lub niewielkiej szklarenki. Biorąc pod uwagę, że wciąż ludzie bawią się w zaplanie sztuczne kwiatków i rozmnażanie z nasion to wciąż pojawiają się nowe mieszańce. I tak bez końca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oksana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2006, 13:14:36 » |
|
Rozmnazaja sie bardzo latwo.Trzeba wziac od takiego fiolku list i posadzic do ziemi! Za 7 miesiecy przy dobryh Warunkach zakwitnie taki sam kwiatek!A rozmnazanie nasionami to bardzo ciezka i klopotliwa praca-ja tym nie zajmuje sie,chociaz i probowalam!:( A co do nazwy mojego kraju-to weim ze w Polsce mowia Moldawia,ala tak bylo przy Zwiazku Radzieckim,a juz 14 lat jest Moldova,i mowie tak,zeby ludzie przyzwyczaili sie!Bo studiowalam w Krakowei,i wszystkich poprawialam!  No bo po prostu ludzie nie wiedza ze zmienila sie nazwa kidey Moldova stala niezaleznym krajem!;)
|
|
|
|
|
|
Zycie jest piekne!
|
|
|
|
|