Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:19:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogród Vertue  (Przeczytany 2277 razy)
Vertue
Nowicjusz
*

« : Sierpień 20, 2008, 19:01:20 »

Witajcie,
forum to odkryłem już dawno, ale miałem długą przerwę w "forumowaniu". Teraz z powrotem mnie naszło i prędko sobie przerwy nie zrobię.
Chciałem pokazać mój ogródek. Właściwie można by powiedzieć ogródeczek- 60 mkw, co jak na szeregówkę nie jest takim całkiem złym wynikiem. Jak na taki mały kawałek ziemi wydaje mi się, że około 130 zebranych taksonów to sporo, ale ciągle mam olbrzymi niedosyt. Smile Dla mnie te 60 mkw to dużo za mało. Oczywiście jest tam dużo miejsca marnującego się na trawnik, który rodzice z dużym bólem serca oddają pod kwiatki.
Aktualnych zdjęć za dużo nie pokażę bo ogród jest aktualnie w stanie fatalnym. Miałem w tym roku maturę i dostałem zakaz grzebania w ziemi, robienia rozsady etc. A teraz na dodatek wróciłem z trzytygodniowych wakacji, i po upałach naprawdę niewiele kwitnie. Póki co zamieszczę zdjęcia z tego roku z lata i wiosny i z zeszłego roku, na których ogród prezentuje się w miarę porządnie- jak na wymogi forumowe Smile Obiecuję, że od wiosny będą aktualne zdjęcia- mam nadzieję, że studia nie zabiorą mi całego czasu.

Życzę miłego oglądania i czekam na porady i uwagi:)
Vertue

To są widoki całego ogrodu widzianego z balkonu zrobione wiosną:

co do tego ostatniego zdjęcia to mam już koncepcję na tę rabatkę- różowa rabata w stylu Gertrude Jekyll! Smile

Aktualności:
znana bardzo dobrze wszystkim róża 'Sympathie'

Ta lantana przed moim wyjazdem była cała pomarańczowa.

Mój nowy zakup: Krwawnik pospolity 'Purpurglut'

w pozostałych rolach:

Mam jeszcze kilka zdjęć, ale fotosik robi problemy Smile Chciałem dać jeszcze jedną różę ('Flamingo') ale wszystkie zdjęcia które jej zrobiłem wyszły nieostre, bo mój aparat ma ostatnio problem z łapaniem ostrości a mi się trzęsą ręce. Smile Może następnym razem Smile
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 11:32:31 wysłane przez aiszo » Zapisane

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 19:09:32 »

Nie jest tak źle. Sporo jest na tak małej powierzchi. I za dużo więcej nie zrobisz bo całość zgubi charakter. Pod tym względem rozumiem rodziców.

Przy tym murku zrobiłabym pergolowe zadaszenie i posadziłabym  tam winogron altanowy. Smaczne owoce i cień od góry. Tylko musiałbyś się nauczyć go ciąć.
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2008, 19:16:19 »

Kiedyś zastanawialiśmy się nad pregolą i ja bym chciał, ale rodzice, którzy tu decydują stwierdzili, że nie. Chociaż ja bym na niej posadził ozdobne pnącza Smile Owoców nie uprawiamy oprócz tej jednej wiśni, którą widać na zdjęciach- denerwuje bo rośnie na środku grządki i ciężko to zagospodarować. Ręka sama wygiąga się po randap Smile Żartuję- w planach na najbliższy okres jest poszerzenie tej rabaty z wiśnią. 

Dziękuję Zoe! Smile

I najgorsza rzecz, że ten ogród właśnie wcale nie ma charakteru- jest zbiorem poupychanych roślin.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 14:26:40 »

Zdjęcia archiwalne- Wiosna

Na początek pochwalę się tulipanami:

'Queen of Night'

'Weisse Berliner'

Nieznane z imienia

Kosaćce

Iris pumila 'Gelb'

To zdjęcie nazywam: Perfekcyjny hiacynt Smile Oczywiście Hyacinthus orientalis L. 'Carnegie'

Pozdrawiam Smile

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 14:29:45 »

Piekny ogrodeczek Smile)

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2008, 18:58:11 »

Na początku swojej kariery ogrodowej...sadziłam wszystko co mi w ręce wpadło.Zrobiło się ciasno..i tak jakoś działka bez żadnego charakteru.W miarę upływu czasu ,zaczęłam co nieco zmieniać ..wywalać.Może i u Ciebie czegoś za dużo..a innego brakuje.Nie przejmuj się ja do tej pory stale coś zmieniam. Smile Smile

Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 19:08:47 »

A tak, to chyba typowa przypadłość ogrodników- niemożność nie zmieniania czegoś na okrągło. Very Happy Ale coś już zaczyna się wykluwać z tego chaosu Smile

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. Very Happy

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2008, 05:16:40 »

Piękne tulipany Smile Obie pierwsze odmiany również posiadam. Carnegie jest wczesną odmianą hiacynta, jestem ciekawa, kiedy u Ciebie zakwitł.
Mam prośbę, czy mógłbyś zamieszczać zdjęcia w pełnym rozmiarze? Smile Fotosik często strajkuje i nic nie mogę zobaczyć Sad

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2008, 07:35:02 »

Moniko, to zdjęcie hiacynta jest z 1 kwietnia. Pełnię kwitnienia osiągnął ok. 13 kwietnia( z tego dnia mam zdjęcia w pełni rozwiniętego, ale nie zamieściłem, bo był tak śnieżno biały, że aż nie wyszedł na zdjęciach, tylko biała plama o kształcie hiacynta) Smile Te zdjęcia są z 2007 roku. Wtedy jesienią go kupiłem i ślicznie wiosną zakwitł. Nie wiem dlaczego ale w tym roku, w ogóle nie wypuścił pędów kwiatowych, tylko wytworzył mnóstwo małych cebulek. Obawiam si, że w tym roku też nie zakwitnie, bo te stare cebule bardzo zmalały. Faktem jest, że nigdy go nie nawoziłem, ani sadząc, ani później. W tym roku to zrobię.

Pozdrawiam Vertue
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 07:38:23 wysłane przez Vertue » Zapisane

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2008, 07:38:51 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź Smile Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2008, 17:04:26 »

I ja wpadłam do twojego ogrodu  Very Happy  pamiętam też swoje początki ,nie było to wcale tak dawno,6 lat temu.
Ja ma w swoim ogrodzie jak napisała Zenia..wszystko ,bez ładu i składu  Smile Smile Smile  ale u ciebie widzę ciekawe nasadzenia grupowe  Cool gustuję w takich punkcikach ogrodowych  Smile.
Na studia poszedłeś w kierunku ogrodniczym   Cool używasz fachowych nazw  Very Happy

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2008, 17:16:40 »

Ja z kolei jestem bardzo zainteresowana twoja różą Flamingo. Kupiłam pod ta nazwą, ale i mam drugą taką bladziutko różową i teraz nie wiem już która jest która... Wink
Widok na ogródek fajny- piszesz, że będzie ulegał zmianie- no to będziemy się przygladać tym zmianom z zaciekawieniem.  Smile
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2008, 18:05:24 »

Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Studia zaczynam dopiero w październiku na kierunku biologia i chcę później wybrać jako specjalizację botanikę. Gdybym się nie dostał na biologię to poszedłbym na ogrodnictwo. Może kiedyś zrobię je jako drugi fakultet, dla własnej przyjemności. Very Happy Co do nazw- to ja zawsze lubię dokładnie wiedzieć co mam w ogrodzie: po łacinie, po polsku i z kultywarem. Smile (zboczenie botaniczne) Smile Do dziś pluję sobie w brodę, że wiosną, w chwili słabości, kupiłem dwa kosaćce niskie, które nie miały podanej nazwy kultywaru. Very Happy

Hiacynt 'Carnegie' w pełni kwitnienia dla Moniki:

i róża 'Flamingo' dla Eli G.:

Pozdrawiam V.

PS. Zamieszczam miniaturki, żeby oszczędzać miejsce, o czym tu się naokrągło przypomina Wink Very Happy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 18:09:04 wysłane przez Vertue » Zapisane

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2008, 18:16:07 »

Dziękuję za fotkę- tak to Flamingo które mam. Smile

Ja wstawiam duże fotki, bo nie każdemu chce sie klikać by powiększyć- a najlepiej rosliny wyglądaja na dużej fotce  Smile
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Sierpień 22, 2008, 18:22:01 »

Bardzo dziękuję za zdjęcie Very Happy
Wydaje mi się, że zdjęcia obciążają wyłącznie fotosik, ale prosiłabym o wyjaśnienie tej kwestii Moderatorki Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 22, 2008, 21:40:45 »

Zupełnie się na tym nie znam. Tak, najlepiej, żeby Panie Moderatorki wypowiedziały się autorytatywnie w tej kwestii. Very Happy

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2008, 16:23:16 »

Napisałem sporego posta rano i jak już miałem go wysłać zastrajkował mi internet. Trudno napiszę jeszcze raz. A było mniej więcej tak:  Very Happy

We Wrocławiu od rana siąpi i popaduje, więc siedzę z herbatką (herbatka była rano, teraz są lody Very Happy ) przy komputerze i nadrabiam forumowe zaległości. Jesień zbliża się już wielkimi krokami, mimo że wczoraj widziałem na łące i w parku kwitnące bodziszki- łąkowy i drobny. Piwonie zaczynają już zmieniać kolor, ale jeszcze kilka roślin kwitnie, a niedługo będą miały swoje pięć minut jesienne astry. Smile

Kilka jesiennych aktualności:

Ostatnie zawilce

Nowy nabytek- Nachyłek okółkowy 'American Dream':

Ta roślina jest podejrzana o bycie Funkią babkolistną, ale pewności nie ma. Czy jesteście w stanie rozwiać wątpliwości i dać podstawę podejrzeniom. Pięknie pachnie.

V. Very Happy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 16:37:24 wysłane przez Vertue » Zapisane

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2008, 17:04:04 »

Proponuję coś na wyrwanie z jesiennej melancholii- pierwiosnkowe wspomnienia Smile NA szczęście już niedługo znowu tak będzie- ani się obejrzymy:

Pierwiosnek Siebolda (Primula sieboldii E. Murr.)

Jedna z moich ulubionych rośłin- Pierwiosnek omszony (Primula x pubescens Jacq.)

I zwykłe prymulki z kwiaciarni, nieco zdziczałe

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #18 : Sierpień 29, 2008, 18:19:31 »

Vertue, to na pewno funkia babkolistna Smile Też taką mam. Zawilce pajęczynowate i japońskie kwitną u mnie w najlepsze Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Sierpień 29, 2008, 21:29:03 »

Pierwszy raz słyszę o zawilcu pajęczynowatym- sprawdziłem w necie- cudeńko! Very Happy Jak to się mówi na forum- zazdraszczam Very Happy Muszę sobie takiego skombinować, najlepiej różowego. Smile Ostatnio widziałem we wrocławskim ogrodzie botanicznym śliczny zawilec japoński o podwojonej liczbie płatków- taki półpełny. Był ciemnoróżówy i śliczny. Very Happy

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Sierpień 29, 2008, 21:34:36 »

Zdjęcie zawilca pajęczynowatego "Septemberglanz" możesz zobaczyć w moim wątku ogrodowych, na szczęście w ostatniej 7. częsci na stronie 5, na 10- japonica Wirlwind.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Sierpień 29, 2008, 22:14:17 »

Dziękuję. 'Septemberglanz' już widziałem na stronie szkółki bylin "Świerk". Ten 'Wirlwind' jest... słów brakuje- po prostu rozkoszny Smile <jęczyzzachwytu> Very Happy

PS. W poście pierwiosnkowym zrobiła mi się literówka. Powinno być Primula sieboldii E. Morr, a nie, jak jest, Primula sieboldii E. Murr. Przepraszam i kajam się Very Happy V.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 22:17:13 wysłane przez Vertue » Zapisane

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #22 : Sierpień 29, 2008, 22:16:46 »

Bardzo lubię wszystkie zawilce i w końcu udało mi się zebrać tyle odmian, że kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
iwona13
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Sierpień 29, 2008, 22:16:47 »

No no ładnie tu u Ciebie ... 60m2 az się wierzyć nie chce

Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2008, 22:20:56 »

Tak, ja też bardzo lubię zawilce, ale mam tylko dwa: japoński i wielkokwiatowy (Anemone sylvestris L.). W planach na przyszły sezon, lub jeszcze na ten, jak gdzieś znajdę, jest japoński lub pajęczynowaty różowy.

Dziękuję Iwono. Smile

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #25 : Sierpień 29, 2008, 22:24:54 »

Niestety, nie jest łatwo znaleźć ciekawe odmiany, zamawiałam więc w sklepie internetowym.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 29, 2008, 23:49:25 »

Jeszcze nic nie kupowałem przez internet. Boję się, że roślinki ucierpią w czasie pocztowej podróży, mimo że piszecie, iż nie jest tak źle. Patrząc na to jak karygodnie zachowuje się u nas ostatnio poczta raczej nie zdecyduję się w najbliższym czasie na zakupy przez internet. To przykre, nie móc zaufać poczcie i musieć sobie odmawiać roślinek. Chyba, że jest jakiś sklep, który wysyła tak, że można płacić za roślinki przy odbiorze i wtedy, jezeli przesyłka nie dojdzie to ja nic nie tracę. Ale niestety nie ma głupich i żaden sklep, chyba, tak nie robi.  Sad

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #27 : Sierpień 30, 2008, 00:02:54 »

Hmm gdzie ja byłam jak mnie nie było? Smile Nadrabiam oglądąc Twój wątek Smile Nie wiem dlaczego marudzisz, podpisuję się pod Zenią Smile I życzę większej swobody, bo nic tak nie drażni artysty jak ograniczenia Smile A chyba śmiało nasze kompozycje można nazwać artystycznymi Wink

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #28 : Sierpień 30, 2008, 06:46:52 »

Vertue, kupowałam w sklepie poleconym przez Zoe, rośliny były idealnie spakowane i przysłane kurierem. Na allegro nigdy się nie skuszę, zwłaszcza po tym, co przeczytałam na forum.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 02, 2008, 19:00:40 »

Chwila przerwy, bo wyjeżdżam na 2 tygonie w Tatry. Very Happy Bardzo dziękuję Moniko! Smile

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: