Vertue
Nowicjusz
|
 |
« : Sierpień 20, 2008, 19:01:20 » |
|
Witajcie, forum to odkryłem już dawno, ale miałem długą przerwę w "forumowaniu". Teraz z powrotem mnie naszło i prędko sobie przerwy nie zrobię. Chciałem pokazać mój ogródek. Właściwie można by powiedzieć ogródeczek- 60 mkw, co jak na szeregówkę nie jest takim całkiem złym wynikiem. Jak na taki mały kawałek ziemi wydaje mi się, że około 130 zebranych taksonów to sporo, ale ciągle mam olbrzymi niedosyt.  Dla mnie te 60 mkw to dużo za mało. Oczywiście jest tam dużo miejsca marnującego się na trawnik, który rodzice z dużym bólem serca oddają pod kwiatki. Aktualnych zdjęć za dużo nie pokażę bo ogród jest aktualnie w stanie fatalnym. Miałem w tym roku maturę i dostałem zakaz grzebania w ziemi, robienia rozsady etc. A teraz na dodatek wróciłem z trzytygodniowych wakacji, i po upałach naprawdę niewiele kwitnie. Póki co zamieszczę zdjęcia z tego roku z lata i wiosny i z zeszłego roku, na których ogród prezentuje się w miarę porządnie- jak na wymogi forumowe  Obiecuję, że od wiosny będą aktualne zdjęcia- mam nadzieję, że studia nie zabiorą mi całego czasu. Życzę miłego oglądania i czekam na porady i uwagi:) Vertue To są widoki całego ogrodu widzianego z balkonu zrobione wiosną:  co do tego ostatniego zdjęcia to mam już koncepcję na tę rabatkę- różowa rabata w stylu Gertrude Jekyll!  Aktualności: znana bardzo dobrze wszystkim róża 'Sympathie'  Ta lantana przed moim wyjazdem była cała pomarańczowa.  Mój nowy zakup: Krwawnik pospolity 'Purpurglut'  w pozostałych rolach:  Mam jeszcze kilka zdjęć, ale fotosik robi problemy  Chciałem dać jeszcze jedną różę ('Flamingo') ale wszystkie zdjęcia które jej zrobiłem wyszły nieostre, bo mój aparat ma ostatnio problem z łapaniem ostrości a mi się trzęsą ręce.  Może następnym razem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 11:32:31 wysłane przez aiszo »
|
|
Pozdrawiam V. Wrocław-strefa 7a
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 19:09:32 » |
|
Nie jest tak źle. Sporo jest na tak małej powierzchi. I za dużo więcej nie zrobisz bo całość zgubi charakter. Pod tym względem rozumiem rodziców.
Przy tym murku zrobiłabym pergolowe zadaszenie i posadziłabym tam winogron altanowy. Smaczne owoce i cień od góry. Tylko musiałbyś się nauczyć go ciąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2008, 19:16:19 » |
|
Kiedyś zastanawialiśmy się nad pregolą i ja bym chciał, ale rodzice, którzy tu decydują stwierdzili, że nie. Chociaż ja bym na niej posadził ozdobne pnącza  Owoców nie uprawiamy oprócz tej jednej wiśni, którą widać na zdjęciach- denerwuje bo rośnie na środku grządki i ciężko to zagospodarować. Ręka sama wygiąga się po randap  Żartuję- w planach na najbliższy okres jest poszerzenie tej rabaty z wiśnią. Dziękuję Zoe!  I najgorsza rzecz, że ten ogród właśnie wcale nie ma charakteru- jest zbiorem poupychanych roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 14:26:40 » |
|
Zdjęcia archiwalne- Wiosna Na początek pochwalę się tulipanami: 'Queen of Night'  'Weisse Berliner'  Nieznane z imienia  Kosaćce  Iris pumila 'Gelb'  To zdjęcie nazywam: Perfekcyjny hiacynt  Oczywiście Hyacinthus orientalis L. 'Carnegie'  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 14:29:45 » |
|
Piekny ogrodeczek  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 19:08:47 » |
|
A tak, to chyba typowa przypadłość ogrodników- niemożność nie zmieniania czegoś na okrągło.  Ale coś już zaczyna się wykluwać z tego chaosu  Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2008, 05:16:40 » |
|
Piękne tulipany  Obie pierwsze odmiany również posiadam. Carnegie jest wczesną odmianą hiacynta, jestem ciekawa, kiedy u Ciebie zakwitł. Mam prośbę, czy mógłbyś zamieszczać zdjęcia w pełnym rozmiarze?  Fotosik często strajkuje i nic nie mogę zobaczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2008, 07:35:02 » |
|
Moniko, to zdjęcie hiacynta jest z 1 kwietnia. Pełnię kwitnienia osiągnął ok. 13 kwietnia( z tego dnia mam zdjęcia w pełni rozwiniętego, ale nie zamieściłem, bo był tak śnieżno biały, że aż nie wyszedł na zdjęciach, tylko biała plama o kształcie hiacynta)  Te zdjęcia są z 2007 roku. Wtedy jesienią go kupiłem i ślicznie wiosną zakwitł. Nie wiem dlaczego ale w tym roku, w ogóle nie wypuścił pędów kwiatowych, tylko wytworzył mnóstwo małych cebulek. Obawiam si, że w tym roku też nie zakwitnie, bo te stare cebule bardzo zmalały. Faktem jest, że nigdy go nie nawoziłem, ani sadząc, ani później. W tym roku to zrobię. Pozdrawiam Vertue
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 07:38:23 wysłane przez Vertue »
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2008, 17:04:26 » |
|
I ja wpadłam do twojego ogrodu  pamiętam też swoje początki ,nie było to wcale tak dawno,6 lat temu. Ja ma w swoim ogrodzie jak napisała Zenia..wszystko ,bez ładu i składu  ale u ciebie widzę ciekawe nasadzenia grupowe  gustuję w takich punkcikach ogrodowych  . Na studia poszedłeś w kierunku ogrodniczym  używasz fachowych nazw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2008, 17:16:40 » |
|
Ja z kolei jestem bardzo zainteresowana twoja różą Flamingo. Kupiłam pod ta nazwą, ale i mam drugą taką bladziutko różową i teraz nie wiem już która jest która...  Widok na ogródek fajny- piszesz, że będzie ulegał zmianie- no to będziemy się przygladać tym zmianom z zaciekawieniem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2008, 18:05:24 » |
|
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Studia zaczynam dopiero w październiku na kierunku biologia i chcę później wybrać jako specjalizację botanikę. Gdybym się nie dostał na biologię to poszedłbym na ogrodnictwo. Może kiedyś zrobię je jako drugi fakultet, dla własnej przyjemności.  Co do nazw- to ja zawsze lubię dokładnie wiedzieć co mam w ogrodzie: po łacinie, po polsku i z kultywarem.  (zboczenie botaniczne)  Do dziś pluję sobie w brodę, że wiosną, w chwili słabości, kupiłem dwa kosaćce niskie, które nie miały podanej nazwy kultywaru.  Hiacynt 'Carnegie' w pełni kwitnienia dla Moniki:  i róża 'Flamingo' dla Eli G.:  Pozdrawiam V. PS. Zamieszczam miniaturki, żeby oszczędzać miejsce, o czym tu się naokrągło przypomina 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 18:09:04 wysłane przez Vertue »
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2008, 18:16:07 » |
|
Dziękuję za fotkę- tak to Flamingo które mam.  Ja wstawiam duże fotki, bo nie każdemu chce sie klikać by powiększyć- a najlepiej rosliny wyglądaja na dużej fotce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 22, 2008, 18:22:01 » |
|
Bardzo dziękuję za zdjęcie  Wydaje mi się, że zdjęcia obciążają wyłącznie fotosik, ale prosiłabym o wyjaśnienie tej kwestii Moderatorki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 22, 2008, 21:40:45 » |
|
Zupełnie się na tym nie znam. Tak, najlepiej, żeby Panie Moderatorki wypowiedziały się autorytatywnie w tej kwestii. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2008, 16:23:16 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 16:37:24 wysłane przez Vertue »
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2008, 17:04:04 » |
|
Proponuję coś na wyrwanie z jesiennej melancholii- pierwiosnkowe wspomnienia  NA szczęście już niedługo znowu tak będzie- ani się obejrzymy: Pierwiosnek Siebolda (Primula sieboldii E. Murr.)  Jedna z moich ulubionych rośłin- Pierwiosnek omszony (Primula x pubescens Jacq.)  I zwykłe prymulki z kwiaciarni, nieco zdziczałe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 29, 2008, 18:19:31 » |
|
Vertue, to na pewno funkia babkolistna  Też taką mam. Zawilce pajęczynowate i japońskie kwitną u mnie w najlepsze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 29, 2008, 21:29:03 » |
|
Pierwszy raz słyszę o zawilcu pajęczynowatym- sprawdziłem w necie- cudeńko!  Jak to się mówi na forum- zazdraszczam  Muszę sobie takiego skombinować, najlepiej różowego.  Ostatnio widziałem we wrocławskim ogrodzie botanicznym śliczny zawilec japoński o podwojonej liczbie płatków- taki półpełny. Był ciemnoróżówy i śliczny. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 29, 2008, 21:34:36 » |
|
Zdjęcie zawilca pajęczynowatego "Septemberglanz" możesz zobaczyć w moim wątku ogrodowych, na szczęście w ostatniej 7. częsci na stronie 5, na 10- japonica Wirlwind.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 29, 2008, 22:14:17 » |
|
Dziękuję. 'Septemberglanz' już widziałem na stronie szkółki bylin "Świerk". Ten 'Wirlwind' jest... słów brakuje- po prostu rozkoszny  <jęczyzzachwytu>  PS. W poście pierwiosnkowym zrobiła mi się literówka. Powinno być Primula sieboldii E. Morr, a nie, jak jest, Primula sieboldii E. Murr. Przepraszam i kajam się  V.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 22:17:13 wysłane przez Vertue »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 29, 2008, 22:16:46 » |
|
Bardzo lubię wszystkie zawilce i w końcu udało mi się zebrać tyle odmian, że kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 29, 2008, 22:16:47 » |
|
No no ładnie tu u Ciebie ... 60m2 az się wierzyć nie chce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2008, 22:20:56 » |
|
Tak, ja też bardzo lubię zawilce, ale mam tylko dwa: japoński i wielkokwiatowy (Anemone sylvestris L.). W planach na przyszły sezon, lub jeszcze na ten, jak gdzieś znajdę, jest japoński lub pajęczynowaty różowy. Dziękuję Iwono. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 29, 2008, 22:24:54 » |
|
Niestety, nie jest łatwo znaleźć ciekawe odmiany, zamawiałam więc w sklepie internetowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 29, 2008, 23:49:25 » |
|
Jeszcze nic nie kupowałem przez internet. Boję się, że roślinki ucierpią w czasie pocztowej podróży, mimo że piszecie, iż nie jest tak źle. Patrząc na to jak karygodnie zachowuje się u nas ostatnio poczta raczej nie zdecyduję się w najbliższym czasie na zakupy przez internet. To przykre, nie móc zaufać poczcie i musieć sobie odmawiać roślinek. Chyba, że jest jakiś sklep, który wysyła tak, że można płacić za roślinki przy odbiorze i wtedy, jezeli przesyłka nie dojdzie to ja nic nie tracę. Ale niestety nie ma głupich i żaden sklep, chyba, tak nie robi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 30, 2008, 00:02:54 » |
|
Hmm gdzie ja byłam jak mnie nie było?  Nadrabiam oglądąc Twój wątek  Nie wiem dlaczego marudzisz, podpisuję się pod Zenią  I życzę większej swobody, bo nic tak nie drażni artysty jak ograniczenia  A chyba śmiało nasze kompozycje można nazwać artystycznymi 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 30, 2008, 06:46:52 » |
|
Vertue, kupowałam w sklepie poleconym przez Zoe, rośliny były idealnie spakowane i przysłane kurierem. Na allegro nigdy się nie skuszę, zwłaszcza po tym, co przeczytałam na forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 02, 2008, 19:00:40 » |
|
Chwila przerwy, bo wyjeżdżam na 2 tygonie w Tatry.  Bardzo dziękuję Moniko! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|