Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 09:19:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cattleya - zdjecia, uprawa  (Przeczytany 13647 razy)
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #180 : Październik 02, 2008, 17:56:45 »

No i ja się chyba pokuszę muszę męża na ten watek wysłać Very Happy  Cool Laughing

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #181 : Październik 02, 2008, 18:16:38 »

Ta szklarenka spełnia znakomicie swoją rolę. Very Happy Można sobie na dno ustawić kuwety z wodą lub mokrym keramzytem i wilgotność podniesiona. Ja mam w swojej już niezłe dziury i wcale nie poprawiam wilgotności mimo, to rośliny w niej doskonale rosną. Mam południowy balkon więc dodatkowo cieniuję ją o drobnych oczkach firaną ale bywa tak że zwłaszcza w sierpniu kiedy słońce jest niżej i tak mi coś tam poparzy , no ale tego się da uniknąć. Trzeba też ją jakoś przymocować, bo miałam dwa razy upadek całej zawartości i liczne uszkodzenia roślin, a co za tym idzie cały dzień sprzątania i sadzenia roślin na nowo. Tu już dygresja - dlatego zrezygnowałam z podłoża na rzecz mchu sphagnum.
Szklarni nie zamykam już wcale na suwaki, rzadko jedynie kiedy są znaczne ochłodzenia i wiatr. W tej chwili jest już umyta, rozłożona i spakowana w swój karton, gdzie czeka na wiosnę. Smile Cool

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #182 : Październik 04, 2008, 14:00:09 »

Moje dwa nowe nabytki - zakupione za pośrednictwem i dzieki wielkiej uprzejmości agaty0806 - catlejki po kwitnieniu. Umieściłam je na południowym parapecie. Teraz temperatury mam ok 18-19 stopni nocą i ok 21-22 w dzień (jak będzie słonecznie to pewnie wiecej), wilgotność mam 60%.
Powyżej gdzieś czytałam poradę, żeby teraz ograniczyc podlewanie. Moje katlejki mają znacznie pomarszczone pseudobulwy - nie wiem, czy tylko im spryskać podłoże czy jednak podlać je delikatnie.
Są to katleje jednoliściowe. Jedna ma dojrzały najmłodszy przyrost i wytworzyła już pochewkę, a druga ma najmłodszy przyrost w fazie rozwoju.

Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #183 : Październik 04, 2008, 14:01:41 »

Poradźcie proszę....
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #184 : Październik 04, 2008, 19:02:25 »

Agnieszka, Twoje katleje wyglądają na bardzo dobrze utrzymane. Starsze psb tak zawsze wyglądają i nie masz co się martwić tymi zmarszczeniami i ile o te pionowe pytałaś. Tylko nowa bulwa jakiś czas jest jędrna i gładka a po roku robi się żłobiona i to tak ma być.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #185 : Październik 04, 2008, 19:32:01 »

Dziekuję za potwierdzenie, że tak ma byc Smile, czyli tylko delikatnie spryskam jutro podłoże.
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #186 : Październik 04, 2008, 19:50:46 »

Jak podłoże jest suche na całej głębokości to w słoneczny dzień możesz podlać, jeżeli jest wilgotne to nie pryskaj ale teraz przy ciepłych kaloryferach wszystko momentalnie wysycha, dlatego sprawdź.

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #187 : Październik 07, 2008, 20:01:14 »

Takie mam dwie katlejki, podlałam je jak tylko przyszły i teraz zastanawiam się, one są jakby w mchu... Mam to przesadzać  w korę?? Raczej zostawię... Jak często to podlewać? Stoją na wschodnim oknie.

M@rtulin@ pozdrawia Razz
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #188 : Październik 07, 2008, 20:09:36 »

Napiszę najprościej jak tylko potrafię.
Nie podlewaj z 3 tygodnie, przyrosty są już duże, jest pochewka kwiatowa, każda zmiana warunków i przesuszenie może zainicjować kwitnienie. Potem podlej przez podsiąkanie , które niech trwa z 10 min i znów 3 tyg. W każdy ciepły i słoneczny( lub kiedy chcesz )dzień możesz popryskać podłoże.

bura4
Aktywny
**

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #189 : Październik 07, 2008, 20:11:15 »

Ojej!!! Znaczy że one mogą zakwitnąć?????? Matko moja... ekstra!! Dzięki!!!

M@rtulin@ pozdrawia Razz
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #190 : Październik 07, 2008, 20:43:26 »

Gratuluję Agnieszko Co i Bura4
Katleje ze szklarni starszego Pana Tomaszewskiego  Very Happy (poznaję po świetnym wynalazku - pałączki w doniczce)
Mnie poradzono, żeby podłoże co najwyżej powierzchownie spryskiwać i to naprawdę rzadko w ciagu zimowego okresu, omijajac liście;
Ich podloże jest specyficzne - inne niż w kwiaciarniach.
Starszy Pan Tomaszewski hodował je na piasku dla zwiększenia wilgotności i aby nie podsiakały od dołu maja styropian i wełne mineralną; natomiast od góry aby korzenie nie obysychały zbyt szybko mają mech

p.s wreszcie po latach pierwszy raz zakwitły mi hybrydki  Laughing Very Happy Cool
zdjęcia wstawie jak uporam sie z...........fotosikiem  Sad
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #191 : Październik 07, 2008, 20:53:25 »

Małgosiu napisz jeszcze po ilu latach zakwitły Ci catleyki i ile lat już bawisz się w storczyki bo znów wynikną jakieś nieporozumienia i naiwna wiara że to jest łatwe i przyjemne oczekiwanie Smile

Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #192 : Październik 07, 2008, 21:00:34 »

Ja tez zauważyłam, że bura ma z tego samego źródła - charakterystycznie wyglądają.

Że z kwitnieniem może byc różnie to ja wiem - obecność pochewki nieczego nie gwarantuje - łatwo "spaścić sprawę"

sbb, dzieki za porady wynikające z Twojej wiedzy na temat ich dotychczasowej uprawy - przydadzą się.
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #193 : Październik 07, 2008, 21:21:26 »

W marcu br. kupiłam ( przyjechała z Holandii) BLC. Red Crab " Kuan - Miao". Olbrzymia roślina, zajmuje 1/3 parapetu , 5 psb starych (2 kwitły bo widać obcięte łodygi) jedna z pochewką kwiatową - czekam na kwitnienie bo pochewka nie zaschła - czy się doczekam??? Wątpię, bo roślina zmieniała środowisko i minęło już pół roku ale za to dochowałam się 4 nowych psb. Może na wiosnę? Jestem cierpliwa  Razz

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #194 : Październik 08, 2008, 07:52:52 »

Jedno małe sprostowanie do wypowiedzi Bee ale ona nie zna tego podłoża i nie wie co jest w doniczce dlatego nie namaczajcie tych katley od Tomaszka tylko delikatnie przelewajcie bo tam w środku jest prawie sam styropian i przy namaczaniu cała roślina (a właściwie podłoże) może wam "wypłynąć" .
W doniczce jest około 2/3 doniczki styropianu 1/3 styropianu z wełną mineralną i niewielką ilością kory oraz wierzch jest wyłożony zwykłym mchem.
Ten mech na wierzchu nie zawsze dobrze nasiąknie ale nie musi - natomiast wełna błyskawicznie złapie wodę.
Wiele katley kwitnie zawsze w tym samym czasie i nie zawsze  z zielonej pochewki czasem z suchej więc masz dużą szansę na kwitnienie i tego Wam dziewczyny życzę jedno co mogę napisać to do ukazania się właściwych pąków aż do przebicia pochewki kwiatowej nie zwiększajcie podlewania - często właśnie  to jest przyczyną że pąki potrafią zagnić w pochewkach.

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #195 : Październik 08, 2008, 08:50:14 »

Dziękuję Beatko - za informację i za nadzieję  Smile.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #196 : Październik 08, 2008, 13:29:06 »

To może jeszcze pokażę tą moją cattleykę ( postawiłam obok szklankę, żeby było widać rozmiar rośliny). Musiałam ją przestawić do portretu.

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #197 : Październik 08, 2008, 16:34:12 »

Kasiu, ja znalazłam pod tą nazwą Potinarę ale to chyba nie będzie to co masz. Piszesz ,że to jest Blc.
Potinara -płatki czerwone , warżka różowa z żółtym środkiem. Odnotowane kwitnienie tej potinary to marzec. Blc może mieć taką samą nazwę a całkiem inaczej ubarwione kwiaty.Czy masz podaną kolorystykę kwiatu Blc., czy wybierałaś pod innym kontem? Możliwe jest też znalezienie Lc. o tej samej nazwie. Trzeba by było sprawdzić w zarejestrowanych krzyżówkach Sad

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #198 : Październik 08, 2008, 18:14:19 »

Beatko ona ma być czerwona - jak znajdę w necie to dam linka ( już ją widziałam tylko nie pamiętam na której stronie Mad )

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #199 : Październik 08, 2008, 20:02:37 »

jamajka red może kasiu?

goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #200 : Październik 08, 2008, 20:55:57 »

Od wczoraj dzieki wielkiej uprzejmosci Probety stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch dorodnych cattlei, myślę,że ich nie zmarnuję.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #201 : Październik 08, 2008, 21:21:49 »

Beatko znajdziesz ją w galerii
http://www.storczyki.pl/?pokaz=gallery_list_name

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #202 : Październik 08, 2008, 22:07:02 »

Kasia! Ja taką dzisiaj widziałam u siebie w mieście w kwiaciarni Smile naprawdę dzisiaj i się mocno zastanawiałam nad zakupem. Pachniała.
A może by zapytać tej Kukolki kiedy kwitnie? Ona tam chyba pracuje w tych katlejach.
Znalazłam jeszcze tu ale jakaś taka czerwona, pewnie poprawiana graficznie:
http://www.hborchids.com/seed.htm

tak wygląda ta potinara http://www.flickr.com/photos/rosim/111737830/

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #203 : Październik 08, 2008, 22:30:28 »

Każda wersja kolorystyczna mnie satysfakcjonuje byle tylko zakwitła na moim parapecie  Laughing. Potinara też dobrze się prezentuje. Poczekam, może na wiosnę coś się ruszy ( te 4 nowe przyrosty całkiem fajnie się prezentują) a jak nie to latem idzie na balkon   Very Happy
Przejdź się jutro do tej cattleyki - może na Ciebie czeka   Smile

Goll - na pewno dasz sobie radę - Probeta zapewne załączyła dokładną instrukcję obsługi więc musi się udać  Very Happy

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: