XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #180 : Październik 02, 2008, 17:56:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #181 : Październik 02, 2008, 18:16:38 » |
|
Ta szklarenka spełnia znakomicie swoją rolę.  Można sobie na dno ustawić kuwety z wodą lub mokrym keramzytem i wilgotność podniesiona. Ja mam w swojej już niezłe dziury i wcale nie poprawiam wilgotności mimo, to rośliny w niej doskonale rosną. Mam południowy balkon więc dodatkowo cieniuję ją o drobnych oczkach firaną ale bywa tak że zwłaszcza w sierpniu kiedy słońce jest niżej i tak mi coś tam poparzy , no ale tego się da uniknąć. Trzeba też ją jakoś przymocować, bo miałam dwa razy upadek całej zawartości i liczne uszkodzenia roślin, a co za tym idzie cały dzień sprzątania i sadzenia roślin na nowo. Tu już dygresja - dlatego zrezygnowałam z podłoża na rzecz mchu sphagnum. Szklarni nie zamykam już wcale na suwaki, rzadko jedynie kiedy są znaczne ochłodzenia i wiatr. W tej chwili jest już umyta, rozłożona i spakowana w swój karton, gdzie czeka na wiosnę. 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #182 : Październik 04, 2008, 14:00:09 » |
|
Moje dwa nowe nabytki - zakupione za pośrednictwem i dzieki wielkiej uprzejmości agaty0806 - catlejki po kwitnieniu. Umieściłam je na południowym parapecie. Teraz temperatury mam ok 18-19 stopni nocą i ok 21-22 w dzień (jak będzie słonecznie to pewnie wiecej), wilgotność mam 60%. Powyżej gdzieś czytałam poradę, żeby teraz ograniczyc podlewanie. Moje katlejki mają znacznie pomarszczone pseudobulwy - nie wiem, czy tylko im spryskać podłoże czy jednak podlać je delikatnie. Są to katleje jednoliściowe. Jedna ma dojrzały najmłodszy przyrost i wytworzyła już pochewkę, a druga ma najmłodszy przyrost w fazie rozwoju.   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #183 : Październik 04, 2008, 14:01:41 » |
|
Poradźcie proszę....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #184 : Październik 04, 2008, 19:02:25 » |
|
Agnieszka, Twoje katleje wyglądają na bardzo dobrze utrzymane. Starsze psb tak zawsze wyglądają i nie masz co się martwić tymi zmarszczeniami i ile o te pionowe pytałaś. Tylko nowa bulwa jakiś czas jest jędrna i gładka a po roku robi się żłobiona i to tak ma być.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #185 : Październik 04, 2008, 19:32:01 » |
|
Dziekuję za potwierdzenie, że tak ma byc  , czyli tylko delikatnie spryskam jutro podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #186 : Październik 04, 2008, 19:50:46 » |
|
Jak podłoże jest suche na całej głębokości to w słoneczny dzień możesz podlać, jeżeli jest wilgotne to nie pryskaj ale teraz przy ciepłych kaloryferach wszystko momentalnie wysycha, dlatego sprawdź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #187 : Październik 07, 2008, 20:01:14 » |
|
 Takie mam dwie katlejki, podlałam je jak tylko przyszły i teraz zastanawiam się, one są jakby w mchu... Mam to przesadzać w korę?? Raczej zostawię... Jak często to podlewać? Stoją na wschodnim oknie.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #188 : Październik 07, 2008, 20:09:36 » |
|
Napiszę najprościej jak tylko potrafię. Nie podlewaj z 3 tygodnie, przyrosty są już duże, jest pochewka kwiatowa, każda zmiana warunków i przesuszenie może zainicjować kwitnienie. Potem podlej przez podsiąkanie , które niech trwa z 10 min i znów 3 tyg. W każdy ciepły i słoneczny( lub kiedy chcesz )dzień możesz popryskać podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #189 : Październik 07, 2008, 20:11:15 » |
|
Ojej!!! Znaczy że one mogą zakwitnąć?????? Matko moja... ekstra!! Dzięki!!!
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #190 : Październik 07, 2008, 20:43:26 » |
|
Gratuluję Agnieszko Co i Bura4 Katleje ze szklarni starszego Pana Tomaszewskiego  (poznaję po świetnym wynalazku - pałączki w doniczce) Mnie poradzono, żeby podłoże co najwyżej powierzchownie spryskiwać i to naprawdę rzadko w ciagu zimowego okresu, omijajac liście; Ich podloże jest specyficzne - inne niż w kwiaciarniach. Starszy Pan Tomaszewski hodował je na piasku dla zwiększenia wilgotności i aby nie podsiakały od dołu maja styropian i wełne mineralną; natomiast od góry aby korzenie nie obysychały zbyt szybko mają mech p.s wreszcie po latach pierwszy raz zakwitły mi hybrydki  zdjęcia wstawie jak uporam sie z...........fotosikiem  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #191 : Październik 07, 2008, 20:53:25 » |
|
Małgosiu napisz jeszcze po ilu latach zakwitły Ci catleyki i ile lat już bawisz się w storczyki bo znów wynikną jakieś nieporozumienia i naiwna wiara że to jest łatwe i przyjemne oczekiwanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #192 : Październik 07, 2008, 21:00:34 » |
|
Ja tez zauważyłam, że bura ma z tego samego źródła - charakterystycznie wyglądają.
Że z kwitnieniem może byc różnie to ja wiem - obecność pochewki nieczego nie gwarantuje - łatwo "spaścić sprawę"
sbb, dzieki za porady wynikające z Twojej wiedzy na temat ich dotychczasowej uprawy - przydadzą się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #193 : Październik 07, 2008, 21:21:26 » |
|
W marcu br. kupiłam ( przyjechała z Holandii) BLC. Red Crab " Kuan - Miao". Olbrzymia roślina, zajmuje 1/3 parapetu , 5 psb starych (2 kwitły bo widać obcięte łodygi) jedna z pochewką kwiatową - czekam na kwitnienie bo pochewka nie zaschła - czy się doczekam??? Wątpię, bo roślina zmieniała środowisko i minęło już pół roku ale za to dochowałam się 4 nowych psb. Może na wiosnę? Jestem cierpliwa 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #194 : Październik 08, 2008, 07:52:52 » |
|
Jedno małe sprostowanie do wypowiedzi Bee ale ona nie zna tego podłoża i nie wie co jest w doniczce dlatego nie namaczajcie tych katley od Tomaszka tylko delikatnie przelewajcie bo tam w środku jest prawie sam styropian i przy namaczaniu cała roślina (a właściwie podłoże) może wam "wypłynąć" . W doniczce jest około 2/3 doniczki styropianu 1/3 styropianu z wełną mineralną i niewielką ilością kory oraz wierzch jest wyłożony zwykłym mchem. Ten mech na wierzchu nie zawsze dobrze nasiąknie ale nie musi - natomiast wełna błyskawicznie złapie wodę. Wiele katley kwitnie zawsze w tym samym czasie i nie zawsze z zielonej pochewki czasem z suchej więc masz dużą szansę na kwitnienie i tego Wam dziewczyny życzę jedno co mogę napisać to do ukazania się właściwych pąków aż do przebicia pochewki kwiatowej nie zwiększajcie podlewania - często właśnie to jest przyczyną że pąki potrafią zagnić w pochewkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #195 : Październik 08, 2008, 08:50:14 » |
|
Dziękuję Beatko - za informację i za nadzieję  .
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #196 : Październik 08, 2008, 13:29:06 » |
|
To może jeszcze pokażę tą moją cattleykę ( postawiłam obok szklankę, żeby było widać rozmiar rośliny). Musiałam ją przestawić do portretu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #197 : Październik 08, 2008, 16:34:12 » |
|
Kasiu, ja znalazłam pod tą nazwą Potinarę ale to chyba nie będzie to co masz. Piszesz ,że to jest Blc. Potinara -płatki czerwone , warżka różowa z żółtym środkiem. Odnotowane kwitnienie tej potinary to marzec. Blc może mieć taką samą nazwę a całkiem inaczej ubarwione kwiaty.Czy masz podaną kolorystykę kwiatu Blc., czy wybierałaś pod innym kontem? Możliwe jest też znalezienie Lc. o tej samej nazwie. Trzeba by było sprawdzić w zarejestrowanych krzyżówkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #198 : Październik 08, 2008, 18:14:19 » |
|
Beatko ona ma być czerwona - jak znajdę w necie to dam linka ( już ją widziałam tylko nie pamiętam na której stronie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #199 : Październik 08, 2008, 20:02:37 » |
|
jamajka red może kasiu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #200 : Październik 08, 2008, 20:55:57 » |
|
Od wczoraj dzieki wielkiej uprzejmosci Probety stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch dorodnych cattlei, myślę,że ich nie zmarnuję.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #201 : Październik 08, 2008, 21:21:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #202 : Październik 08, 2008, 22:07:02 » |
|
Kasia! Ja taką dzisiaj widziałam u siebie w mieście w kwiaciarni  naprawdę dzisiaj i się mocno zastanawiałam nad zakupem. Pachniała. A może by zapytać tej Kukolki kiedy kwitnie? Ona tam chyba pracuje w tych katlejach. Znalazłam jeszcze tu ale jakaś taka czerwona, pewnie poprawiana graficznie: http://www.hborchids.com/seed.htmtak wygląda ta potinara http://www.flickr.com/photos/rosim/111737830/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #203 : Październik 08, 2008, 22:30:28 » |
|
Każda wersja kolorystyczna mnie satysfakcjonuje byle tylko zakwitła na moim parapecie  . Potinara też dobrze się prezentuje. Poczekam, może na wiosnę coś się ruszy ( te 4 nowe przyrosty całkiem fajnie się prezentują) a jak nie to latem idzie na balkon  Przejdź się jutro do tej cattleyki - może na Ciebie czeka  Goll - na pewno dasz sobie radę - Probeta zapewne załączyła dokładną instrukcję obsługi więc musi się udać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|