|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #60 : Wrzesień 12, 2008, 16:16:00 » |
|
Różo, czy fiołek jast posadzony bezpośrednio w kieliszku? Jeśli tak, to bez odpływu wody w krótkim czasie padnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #61 : Wrzesień 19, 2008, 12:22:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #62 : Wrzesień 19, 2008, 13:13:07 » |
|
Ja się na zawartości misek znam jak wilk na gwiazdach, ale wizualnie i zawartość i miski fajne  Biedronkowe zakupy super 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #63 : Wrzesień 19, 2008, 13:59:56 » |
|
Bardzo ciekawe te Twoje kompozycje. Podobają mi się miski, szukałam podobnych u siebie, ale niestety... doniczkowa pustynia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #64 : Wrzesień 19, 2008, 14:04:46 » |
|
Też znawcą kompozycji sukulentowo - kaktusowych nie jestem, ale wizualnie mi się podoba. A zakupy biedronkowe bardzoo ładne 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Wrzesień 19, 2008, 14:12:48 » |
|
Agnieszko, szukałam doniczek na kaktusy po kwiaciarniach i też nie mogłam znależc. Aż w końcu kupiłam w sklepie typu "wszystkoza 5zł" właśnie po 5zł  . Może zerknij u siebie do takiego sklepiku jeśli jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #66 : Wrzesień 19, 2008, 14:17:22 » |
|
Byłam w takim sklepie. Po obejrzeniu doniczek w wątku Famelii pobiegłam w nadziei, że znajdę tam coś ciekawego, ale były tylko jakieś końcówki, w dodatku wyszczerbione. Zajrzę tam jeszcze co jakiś czas, może będzie dostawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #67 : Wrzesień 19, 2008, 22:07:06 » |
|
Świetne kompozycje....gratuluję pomysłu  mam taką miskę szklaną...???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Wrzesień 19, 2008, 22:30:27 » |
|
No to kombinuj kochana z miseczką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #69 : Wrzesień 19, 2008, 22:44:35 » |
|
Wiertło z widium, duże obroty i polewać wodą - ceramikę wierci bez problemu.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #71 : Wrzesień 27, 2008, 09:16:42 » |
|
Dzięki Dotsi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #72 : Wrzesień 27, 2008, 23:36:01 » |
|
A te "bomby" wbite w ziemię w drugiej misce na ostatnim zdjęciu przed storczykiem, to co za roślinki??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #73 : Wrzesień 27, 2008, 23:39:52 » |
|
Chodzi ci o te po prawej stronie?? Dwie roślinki od dołu to scille a ta wyżej to adenium obesum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #74 : Wrzesień 27, 2008, 23:42:38 » |
|
tak ,te po prawej, bardzo ciekawie wyglądają  i teraz już widzę (po wpisaniu nazwy w googlach), że nawet będą kwitły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #75 : Październik 18, 2008, 10:19:11 » |
|
Od dawna marzył mi się rhipsalis, aż w końcu sobie sprawiłam  Tylko, że ja chciałam, żeby mi ładnie zwisał na kwietniku, a on jakiś taki... stojący jest  Rhipsalis cereuscula   Przypadkiem odłamał mi się kawałeczek gałązki i okazało się, że ma korzonki. Myślicie, że jak wsadzę do ziemi, to się przyjmie?? Czy może lepiej do wody, żeby te korzonki bardziej podrosły??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #76 : Październik 18, 2008, 10:25:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Październik 18, 2008, 10:36:44 » |
|
Kurcze nie wiem co jest grane, nie moge zrzucic zdjęc!! Od wczoraj próbuje i ciągle wyskakuje mi jakiś błąd, coś tam, że połączenie z serwerem zerwane... Tyllko że inne strony otwierają mi się normalnie, więc to chyba nie jest wina neta  Udało mi się wstawic tylko dwa powyższe zdjęcia... moja cierpliwośc została wyczerpana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Październik 18, 2008, 11:44:56 » |
|
Ufff!! Napociłam się, ale udało mi się wkleic kolejne zdjęcie. To jest ta ułamana gałązka... co powiecie, do ziemi, czy do wody?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #79 : Październik 18, 2008, 11:46:46 » |
|
Ja włożyłam do ziemi i ukorzenił się bez problemu.Mój nawet nia miał korzonków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #80 : Październik 18, 2008, 11:49:21 » |
|
Wszystkie rhipsalisy ukorzeniam bez problemu w ziemi. Są naprawdę proste w uprawie (o ile się ich nie przeleje  )
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #81 : Październik 18, 2008, 12:20:21 » |
|
Agnieszko ten od ciebie nadal nieruchmo siedzi w ziemi  Z checia bym zajrzała, czy już ma korzonki, ale trochę się boję, żeby nie uszkodzic... A tak ogólnie to powiedz mi, w jakich doniczkach trzymasz swoje?? Lubią ciasno czy może więcej luzu?? Bo zastanawiam się, czy mojego nie przesadzic do większej doniczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #82 : Październik 18, 2008, 22:20:45 » |
|
Podejrzewam, że tu działa ta sama zasada, co u wszystkich roślin - przy dużej doniczce "pójdą w korzeń". Moje mają ciasne doniczki i rosną jak oszalałe. Podlewam je bardzo rzadko, pewnie ze dwa razy w miesiącu, małą ilością wody. Jak siedzi w ziemi i nie ucieka, to dobry znak  Daj znać, czy wreszcie wypuścił korzonki 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #83 : Październik 19, 2008, 19:46:42 » |
|
No wiec zdaje relacje co do szczepek rhypsalisa.. Nie sprawdzałam korzonków bo dośc mocno siedzą w ziemi, więc na pewno juz się ukorzeniły. Nowych pędów jeszcze nie ma, ale za to puszczają korzonki... w powietrze  Z moim dorosłym rhypsalisem dzieje się to samo, prawie że na każdej "gałązce" są korzonki. Dziwak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #84 : Październik 22, 2008, 18:40:21 » |
|
Cześć. Wiesz może co zrobic z guzmanią w tym momencie ? Pytam sie bo moja tez już przekwita i wypuściła aż ... 3 młode 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #85 : Październik 22, 2008, 23:00:53 » |
|
Gratuluję > różnorodność i troska  Widać Twoją pasję na pierwszy rzut oka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #86 : Październik 25, 2008, 17:33:55 » |
|
Nowicjuszka, przepraszam, że tak późno odpisuję, ale nie miałam wcześniej jak przysiąśc. W jednym miejscu czytałam, żeby młodą roślinkę oddzielic od dorosłej jak będzie miała 10-15 cm a w innym, że jak będzie sięgała mamie po pas  czyli gdzieś do połowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #87 : Październik 25, 2008, 20:27:25 » |
|
Nic nie szkodzi . Rozumiem i dziękuję za pomoc, a apropo matki : mam ją zostawić czy po uschnięciu uciąć ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #88 : Październik 25, 2008, 20:59:36 » |
|
Aniu z tego co mi wiadomo, to ona cała zaschnie i bedzie do wywalenia. Ale obserwując moją stwierdzam, że to troche potrwa  Nie spieszy jej sie na tamten świat. A co do młodej roślinki to najpewniej jest poczekac, aż wykształci korzonki. Ja do mojej jeszcze nie zaglądałam, czy już ma korzenie, ale będę musiała, bo robi się nieładna rosnąc przy roślinie matecznej - wyciąga się bardzo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #89 : Październik 26, 2008, 12:44:40 » |
|
och ... nie wiedziałam ze guzmania zakwita tylko raz a potem umiera  szkoda  dziękuje Różo za wyjaśnienie  to dla Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|