Róża
Aktywny

|
 |
« : Sierpień 20, 2008, 05:24:14 » |
|
Witajcie kochani!! Po kilkumiesięcznej nieobecności udało mi się powrócic na Forum  Muszę przyznac, że brakowało mi Was... stęskniłam się  i cieszę się że znów tu jestem  Zabieram się też od razu za to, czego nie udało mi się zrobic wcześniej, czyli zakładam wątek z prezentacją moich skromnych "zbiorów". W porównaniu z kolekcjami co niektórych z Was, moja może wypaśc dosyc blado, ale ja się ciesze z każdego nowego listka, dlatego będę sie chwalic  Niestety nie mogę obiecac, że będę gościc na forum systematycznie (chociaż bardzo bym chciała), gdyż mój plan dnia w chwili obecnej nie zależy już ode mnie... ale o tem potem  Ponieważ nie jestem doświadczonym hodowcą roślinek i większośc zabiegów pielęgnacyjnych wykonuję raczej intuicyjnie, dlatego będę bardzo wdzięczna za wasze szczere uwagi i rady - napewno się do nich odniosę   A na początek przedstawię Wam mojego najpiękniejszego kwiatuszka i jednocześnie przyczyne mojej abstynencji od forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 05:35:18 » |
|
A teraz przedstawiam Wam mojego klonika pokojowego wyhodowanego w tym roku z nasionek. Właśnie zaczyna kwitnienie. Kwiat nie jest dużych rozmiarów ale za to podoba mi sie jego kolor.  Mam jeszcze 5 kloników i już nie mogę wytrzymac z ciekawości jakich będą kolorów!!  A tak na marginesie to polecam tą roślinkę wszystkim, którym nie udało się jeszcze wyhodowac nic z nasionek - zaślaz wzejdzie na 100% i z tego co zauważyłam do tej pory jest łatwy w uprawie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2008, 06:25:00 » |
|
 I kolejna roślinka mojej własnej hodowli... passiflora caerulea. Z nią to było tak, że kilka miesięcy siedziały nasionka w ziemi a ja cierpliwie czekałam aż coś mi z nich wzejdzie. W końcu jednak zapomniałam co tam było posiane  doniczka stała sobie zupełnie z boku kilka miesięcy i gdy już stwierdziłam, że raczej nic nie wyrośnie, zagladam a tu uśmiecha się do mnie cosik zielonego  myślalam, że to może jakiś chwaścik się dostał przez otwarte okno ale na wszelki wypadek zostawiłam "coś" do podrośnięcia. I dopiero jak pokazały się pierwsze listki właściwe, poznałam że to passiflora. Zaznaczę, że wcześniej kilka razy próbowałam ją uzyskac z nasion i nigdy mi sie to nie udawało  ... z tego wniosek taki, że nie trzeba się nadmiernie starac bo roślinki i tak będą rosły tak, jak im sie podoba  teraz nie mogę się doczekac kwitnienia!!!  Czy ktoś może mi powiedziec kiedy passiflorka z nasion zacznie kwitnąc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2008, 06:40:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2008, 06:47:43 » |
|
Chyba wiesz, który kwiatuszek najmocniej chwycił mnie za serce 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2008, 06:57:04 » |
|
A teraz kilka zdjęc z serii "Co to takiego?"  Wiem, że powinnam spytac w wątku z kaktusami i pewnie tak zrobie, ale gdyby zajrzał tu ktoś z zorientowanych "kaktusiarzy" i rozpoznał moje maleństwa to będę bardzo wdzięczna za podanie ich imion  1.  2.  3. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2008, 07:03:55 » |
|
Na chwile obecna to tyle, skończyły mi sie zdjęcia  Postaram sie jak najszybciej dorzucic więcej... Famelio, skoro ci się tak bardzo mój "kwiatuszek" spodobał to to jest specjalnie dla ciebie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dotsi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2008, 07:12:02 » |
|
Dzień dobry Różo! Jestem na FF od niedawna więc jeszcze sie nie znamy. Mam na imię Dorota i jestem mamą trzyletniego Miłoszka. Twoja pociecha jest przepiękna i na pewno warta każdej sekundy nieobecności na Forum To chłopczyk czy dziewczynka? Pytam, bo mój syn był często mylony z dziewczynką  Pozdrowienia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2008, 07:37:08 » |
|
"Kwiatuszek" zdecydowanie najpiękniejszy  Mój syn też niedawno taki był, a w październiku skończy już pięć lat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
celia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2008, 08:59:14 » |
|
Wow najpiękniejszy ten najmniejszy kwiatuszek na początku słodkości  moj "kwiatuszek" ma teraz 20 miesięcy i zamiast kochać kwiatuszki to im obrywa liście, musze pilnować strasznie bo niestety rośliny są trujące, niektore nawet bardzo. ale reszta zielonej gromady też piękna 
|
|
|
|
|
|
Własne cierpienia uczą żę nie należy nikomu czynić krzywdy.........
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2008, 09:15:01 » |
|
Jakie słodkości!  Boskie maleństwo  Wyściskaj od forumowych ciotek 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2008, 09:39:03 » |
|
Gratuluję pociechy, niech Ci zdrowo rośnie  Wklejaj następne zdjęcia, czekamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2008, 12:27:58 » |
|
Witaj po przerwie Różo. Przybył nam wspaniały Kwiatuszek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 20, 2008, 13:09:38 » |
|
1-To aloes (może Aloe ferox), 2 - opuncja, 3-Caralluma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 20, 2008, 13:13:38 » |
|
Dziękuję, kwiatuszek śliczny. Reszta też, ale ten wyjątkowo zapadł mi w pamięci 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2008, 13:16:31 » |
|
Witaj Różo Przecudny ten Twój kwiatuszek , oczęta ma boskie  , niech Ci zdrowo rośnie  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 14:09:52 » |
|
Witaj  Twój najpiękniejszy kwiatuszek przyćmił resztę  aczkolwiek też piękną. Też mam takiego małego, tylko to już urwisek roczny. Czas szybko leci  Uściskaj swoje śliczności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 16:13:02 » |
|
Jejku, kochani, dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa  W wolnej chwili dorobiłam jeszcze dwa zdjęcia. Jakość ich jest raczej słaba, tzn są "zażółcone", ale to dlatego, że robione były przy sztucznym świetle.  peperomia  celozja grzebieniasta (posiana z ciekawości co z tego będzie, na próbę; w środku już widać mały grzebyczek  ) Reszta kwiatków później, tylko na tyle mi pozwoliła córcia - ona teraz rządzi  Wyrak, dziękuję bardzo za rozpoznanie moich kaktusików; przyznam, że właśnie na ciebie liczyłam  Dwójeczke kupowałam z cichą nadzieją, że to opuncja, ale pewności nie miałam - dzięki za rozwianie moich wątpliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2008, 16:30:40 » |
|
Mnie kaktusy się podobają  Wydają się jako rzadkie okazy ale to może po prostu dlatego że się nimi nie interesuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaffienka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2008, 08:33:56 » |
|
Proszę wycałować ten najpiękniejszy kwiatuszek z Twej kolekcji. Mój instynkt macierzyński ostatnio szaleje, ale niestety muszę z tym poczekać. Roślinki też masz piękne... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 23, 2008, 20:52:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 23, 2008, 21:04:45 » |
|
Biiała calla 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 23, 2008, 21:31:57 » |
|
Masz kwietnik z allegro?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 23, 2008, 21:56:44 » |
|
Witaj Różo, wszystkie roślinki masz piękne, ale najcudniejszy kwiat na świecie to Twoje dziecię  . Z ogromna przyjemnością przypomniałam sobie jak wyglądają niemowlęta. Moje całkie niedawno też takie były i ... za szybko mi urosły  . Dla maluszka całusek w piętkę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 24, 2008, 06:30:01 » |
|
Natalia kwietniczek kupiłam w sklepie z produktami użytku codziennego  Leżał sobie pomiędzy szklankami i talerzami  no to go wzięłam. Tylko że dopiero w domu okazało się, że mam do niego za nisko sufit i musiałam zagonic męża, żeby mi go troszkę przypiłował. A wiesz mi,że wcale nie było to łatwe bo nowy kwietnik oznacza więcej "zielska", jak to mój luby nazywa moje kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|