Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Wrzesień 07, 2010, 00:47:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje 25 m (Róża)  (Przeczytany 4585 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Róża
Aktywny
**

« : Sierpień 20, 2008, 05:24:14 »

Witajcie kochani!! Po kilkumiesięcznej nieobecności udało mi się powrócic na Forum Rolling Eyes Muszę przyznac, że brakowało mi Was... stęskniłam się Sad i cieszę się że znów tu jestem Very Happy Zabieram się też od razu za to, czego  nie udało mi się zrobic wcześniej, czyli zakładam wątek z prezentacją moich skromnych "zbiorów". W porównaniu z kolekcjami co niektórych z Was, moja może wypaśc dosyc blado, ale ja się ciesze z każdego nowego listka, dlatego będę sie chwalic  Razz Mr. Green Niestety nie mogę obiecac, że będę gościc na forum systematycznie (chociaż bardzo bym chciała), gdyż mój plan dnia w chwili obecnej nie zależy już ode mnie... ale o tem potem Smile

Ponieważ nie jestem doświadczonym hodowcą roślinek i większośc zabiegów pielęgnacyjnych wykonuję raczej intuicyjnie, dlatego będę bardzo wdzięczna za wasze szczere uwagi i rady - napewno się do nich odniosę Very Happy

A na początek przedstawię Wam mojego najpiękniejszego kwiatuszka i jednocześnie przyczyne mojej abstynencji od forum Very Happy

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 05:35:18 »

A teraz przedstawiam Wam mojego klonika pokojowego wyhodowanego w tym roku z nasionek. Właśnie zaczyna kwitnienie. Kwiat nie jest dużych rozmiarów ale za to podoba mi sie jego kolor. 
Mam jeszcze 5 kloników i już nie mogę wytrzymac z ciekawości jakich będą kolorów!! Mr. Green A tak na marginesie to polecam tą roślinkę wszystkim, którym nie udało się jeszcze wyhodowac nic z nasionek -  zaślaz wzejdzie na 100% i z tego co zauważyłam do tej pory jest łatwy w uprawie.

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2008, 05:54:43 »

Pilea peperomioides (jeśli nie przekręciłam nazwy) - jeden z moich ulubionych kwiatków! Nie wymaga, aby mu poświęcac bardzo dużo czasu... wystarczy troche wody i odwdzięczy się pięknym wzrostem i ślicznymi, lśniącymi liścmi Smile

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2008, 06:06:29 »

Młodziutka chamaedorea

Świerzy fiołeczek wyhodowany z listka od teściowej właśnie pokazał swojego pierwszego kwiatuszka Smile

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2008, 06:25:00 »

I kolejna roślinka mojej własnej hodowli... passiflora caerulea. Z nią to było tak, że kilka miesięcy siedziały nasionka w ziemi a ja cierpliwie czekałam aż coś mi z nich wzejdzie. W końcu jednak zapomniałam co tam było posiane Very Happy doniczka stała sobie zupełnie z boku kilka miesięcy i gdy już stwierdziłam, że raczej nic nie wyrośnie, zagladam a tu uśmiecha się do mnie cosik zielonego  Smile myślalam, że to może jakiś chwaścik się dostał przez otwarte okno ale na wszelki wypadek zostawiłam "coś" do podrośnięcia. I dopiero jak pokazały się pierwsze listki właściwe, poznałam że to passiflora. Zaznaczę, że wcześniej kilka razy próbowałam ją uzyskac z nasion i nigdy mi sie to nie udawało Sad... z tego wniosek taki, że nie trzeba się nadmiernie starac bo roślinki i tak będą rosły tak, jak im sie podoba Very Happy teraz nie mogę się doczekac kwitnienia!!! Very Happy Czy ktoś może mi powiedziec kiedy passiflorka z nasion zacznie kwitnąc??

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2008, 06:40:03 »

A to zdaje się że jest guzmania. Właśnie zasycha po kwitnieniu i wypuszcza młodzika (widoczny na drugim zdjęciu)... Przy okazji - wybaczcie kiepską jakośc zdjęc, ale dopiero ucze sie obsługiwac nowy aparat  Sad

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2008, 06:47:43 »

Chyba wiesz, który kwiatuszek najmocniej chwycił mnie za serce  Mr. Green

Agnieszka

['] Z
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2008, 06:57:04 »

A teraz kilka zdjęc z serii "Co to takiego?" Very Happy Wiem, że powinnam spytac w wątku z kaktusami i pewnie tak zrobie, ale gdyby zajrzał tu ktoś z zorientowanych "kaktusiarzy" i rozpoznał moje maleństwa to będę bardzo wdzięczna za podanie ich imion Smile

1.

2.

3.

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2008, 07:03:55 »

Na chwile obecna to tyle, skończyły mi sie zdjęcia Smile Postaram sie jak najszybciej dorzucic więcej...

Famelio, skoro ci się tak bardzo mój "kwiatuszek" spodobał to to jest specjalnie dla ciebie Very Happy

dotsi
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2008, 07:12:02 »

Dzień dobry Różo! Jestem na FF od niedawna więc jeszcze sie nie znamy. Mam na imię Dorota i jestem mamą trzyletniego Miłoszka. Twoja pociecha jest przepiękna i na pewno warta każdej sekundy nieobecności na Forum  Very Happy
To chłopczyk czy dziewczynka? Pytam, bo mój syn był często mylony z dziewczynką  Very Happy
Pozdrowienia!
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2008, 07:37:08 »

"Kwiatuszek" zdecydowanie najpiękniejszy Very Happy Mój syn też niedawno taki był, a w październiku skończy już pięć lat Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
celia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2008, 08:59:14 »

Wow najpiękniejszy ten najmniejszy kwiatuszek na początku słodkości Smile moj "kwiatuszek" ma teraz 20 miesięcy i zamiast kochać kwiatuszki to im obrywa liście, musze pilnować strasznie bo niestety rośliny są trujące, niektore nawet bardzo. ale reszta zielonej gromady też piękna Very Happy

Własne cierpienia uczą żę nie należy nikomu czynić krzywdy.........
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2008, 09:15:01 »

Jakie słodkości! Very Happy Boskie maleństwo Smile Wyściskaj od forumowych ciotek Wink

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2008, 09:39:03 »

Gratuluję pociechy, niech Ci zdrowo rośnie  Very Happy
Wklejaj następne zdjęcia, czekamy  Smile

dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2008, 12:27:58 »

Witaj po przerwie Różo. Przybył nam wspaniały Kwiatuszek  Smile

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 20, 2008, 13:09:38 »

1-To aloes (może Aloe ferox), 2 - opuncja, 3-Caralluma.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #16 : Sierpień 20, 2008, 13:13:38 »

Dziękuję, kwiatuszek śliczny. Reszta też, ale ten wyjątkowo zapadł mi w pamięci Very Happy

Agnieszka

['] Z
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2008, 13:16:31 »

Witaj Różo  Very Happy
Przecudny ten Twój kwiatuszek , oczęta ma boskie  Very Happy , niech Ci zdrowo rośnie  Very Happy .

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 14:09:52 »

Witaj  Very Happy Twój najpiękniejszy kwiatuszek przyćmił resztę  Very Happy aczkolwiek też piękną. Też mam takiego małego, tylko to już urwisek roczny. Czas szybko leci Very Happy Uściskaj swoje śliczności Very Happy
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 16:13:02 »

Jejku, kochani, dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa Smile W wolnej chwili dorobiłam jeszcze dwa zdjęcia. Jakość ich jest raczej słaba, tzn są "zażółcone", ale to dlatego, że robione były przy sztucznym świetle.

peperomia

celozja grzebieniasta (posiana z ciekawości co z tego będzie, na próbę; w środku już widać mały grzebyczek Smile )

Reszta kwiatków później, tylko na tyle mi pozwoliła córcia - ona teraz rządzi  Smile

Wyrak, dziękuję bardzo za rozpoznanie moich kaktusików; przyznam, że właśnie na ciebie liczyłam Very Happy Dwójeczke kupowałam z cichą nadzieją, że to opuncja, ale pewności nie miałam - dzięki za rozwianie moich wątpliwości Razz

przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2008, 16:30:40 »

Mnie kaktusy się podobają  Razz Wydają się jako rzadkie okazy ale to może po prostu dlatego że się nimi nie interesuję.

Kaffienka
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2008, 08:33:56 »

Proszę wycałować ten najpiękniejszy kwiatuszek z Twej kolekcji. Mój instynkt macierzyński ostatnio szaleje, ale niestety muszę z tym poczekać. Roślinki też masz piękne... Wink
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Sierpień 23, 2008, 20:52:41 »

Pilea

Difenbachia

Dracena

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Sierpień 23, 2008, 21:04:45 »

Biiała calla

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 23, 2008, 21:18:15 »

Kawałek kwietnika z klonikiem niewiadomego koloru na pierwszym planie Very Happy

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Sierpień 23, 2008, 21:22:22 »

A to jest chyba krasnokwiat... tak mnie poinformowano Smile

Tak jakoś śmiesznie sobie rośnie  Shocked

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Sierpień 23, 2008, 21:31:57 »

Masz kwietnik z allegro?

Wystarczy Natalia Wink
Anula2007
Aktywny
**

Był ktoś, po kim pozostała pustka...

« Odpowiedz #27 : Sierpień 23, 2008, 21:56:44 »

Witaj Różo, wszystkie roślinki masz piękne, ale najcudniejszy kwiat na świecie to Twoje dziecię  Very Happy. Z ogromna przyjemnością przypomniałam sobie jak wyglądają niemowlęta. Moje całkie niedawno też takie były i ... za szybko mi urosły  Smile. Dla maluszka całusek w piętkę.

Pozdrawia cieplutko
                           Anna;)
Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 24, 2008, 06:30:01 »

Natalia kwietniczek kupiłam w sklepie z produktami użytku codziennego Smile Leżał sobie pomiędzy szklankami i talerzami Smile no to go wzięłam. Tylko że dopiero w domu okazało się, że mam do niego za nisko sufit i musiałam zagonic męża, żeby mi go troszkę przypiłował. A wiesz mi,że wcale nie było to łatwe bo nowy kwietnik oznacza więcej "zielska", jak to mój luby nazywa moje kwiatuszki Sad

Róża
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Sierpień 29, 2008, 06:57:35 »

Zdjęcia znów robione w nocy (tylko wtedy mam troche wolnego czasu) Smile

Skrzydłkwiat... niech was nie zmylą kropki na liściach, to nie jest jakiś rzadki okaz, tylko pozostałości po niedawnym malowaniu ścian; farba nie chce ustąpic a ja nie chcę ścierac jej na siłę, powinna zejśc sama po kilku kąpielach Smile

Trzykrotka. Dokładnej nazwy nie znam; jak widac na zdjęciu listki od spodu są fioletowe. Bardzo ją lubie, bo szybko rośnie i ładnie zdobi mieszkanie... Jakby ktoś był na nia chętny to mogę szczypnąc końcóweczki (łatwo sie  ukorzenia) i się wymienic (np. na jakąś inną trzykrotkę:) ) W razie czego zapraszam na mój wątek wymianowy

A to mój kolejny eksperyment Smile posiałam sobie w domciu wilca. Co prawda dziewczyny z forum przestrzegały mnie, że prawdopodobnie nie zakwitnie ale musiałam spróbowac Smile... jak widac, kwiatów brak Sad

Asarinka... po długim wyczekiwaniu w końcu wykiełkowało jedno nasionko, tylko że z dalszym wzrostem kiepsko Sad Listki są malutkie, słabe i blade. Podsumowanie: dwa ostatnie eksperymenty zakończone niepowodzeniem Confused

Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: