|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2006, 12:05:41 » |
|
Coś niedobrego dzieje się z korzeniami. Sprawdź czy nie gniją. Biały nalot to może być grzybek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
rw5566
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2006, 08:28:49 » |
|
Ale jak? Wybebeszyc wszystko z ziemi? I co zrobic jeżeli gniją - usunąc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2006, 10:54:59 » |
|
Nie podlewaj. Jak wsadzisz palec w ziemię i będzie sucho na poziomie trzech cm to dopiero podlej małą ilością wody (tak żeby nie stała w podstawce.)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2006, 11:31:49 » |
|
opryskac srodkiej przewigrzybiczym,na lisciach jest nalot ktory wskazuje na grzyba,i podlej srodkiem na grzyby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rw5566
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2006, 12:11:38 » |
|
Dzięki za rady. Spróbuję przesuszyc ziemię i spryskac czymś przeciwgrzybicznym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pampalini
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2007, 10:26:42 » |
|
Własnie mam to samo - choć u siebie z całą stanowczością nie widzę nic białawego. Liscie zasychają w piorunującym tempie, a na niektórych widać brązowe kropeczki - takie jakby dziurki. Aparatu nie mam więc zdjęć nie zrobię  Przesadziłam, postawiłam w bardziej słoneczne miejsce, podlałam środkiem przeciwgrzybiczym w podanych proporcjach. A one dalej usychają, już kilka pióropuszy musiałam obciąć. Nie wiem co zrobić, zalana nie była, wręcz ewentualnie przesuszona. Stała w lekkim półcieniu. Wsadzić jej tarcznika? Podlać jeszcze raz tym na grzyba?
|
|
|
|
|
|
enjoy the silence
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2007, 17:06:45 » |
|
Sprawdź czy te plamki dają się podważyć paznokciem. Może to są tarczniki. Małe brązowe owady przylegające do liścia. Może są to wciornastki które nałatwiej zauważyć jeśli na dolnej stronie liści pojawia się ciemne kropki(odchody szkodnika). Sprawdź liść który dopiero zaczyna żółknąć. Popatrz na niego pod światło czy nie ma jaśniejszych drobnych okrągławych plamek.
Jeśli nie możesz zalączyć fotki to musisz się zdobyć na dokładniejszy opis tego co widzisz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pampalini
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2007, 08:22:05 » |
|
Wszystko sprawdzone, nie ma ani sladu żadnych owadów, na lisciach, pod liściami, na pniu, nigdzie. Po prostu liście usychają na wiór. Podlana dwa razy (tydzień odstepu) środkiem przeciwgrzybiczym w płynie firmy Agrecol, wg instrukcji na opakowaniu, równiez spryskana bardzo dokładnie. Nie wiem jak często to mam robic bo na opakowaniu nie ma takiej informacji...
|
|
|
|
|
|
enjoy the silence
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 05, 2007, 17:39:45 » |
|
Wystarczy podlewania środkami grzybobójczymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asikk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2007, 21:53:07 » |
|
Witam, Mam problem z moją juką. Wydaje mi się, że usycha jej za dużo liści od dołu. Chcę ją przesadzić, ale wydaje mi się, że jeszcze coś jest z nią nie tak. Podlewam ją regularnie, nawożę. Poniżej umieszczam zdjęcie całej juki oraz liści, które niedługo już uschną zupełnie.  Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam Asikk
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asikk 
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 11, 2007, 22:16:16 » |
|
w jakim miejscu stoi,i jak ja podlewasz?moim zdaniem ma za mokro za ciemno i byc moze choruja korzenie,jukke podlewa sie rzadko,powinna stac na słonecznym stanowisku.Byc moze jest tu tez choroba grzybowa.Sprawdz korzenie,zmien ziemie jezeli to przelanie,podlej srodkiem na grzyby ale tutaj to juz ci zoe doradzi.Informacje o uprawie sa niezbedne,oczywiscie obejrzyj spodnia strone lisci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asikk
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 11, 2007, 22:45:55 » |
|
Kasiu,
Podlewam 1 raz na tydzień (no czasem zapomnę), ale woda nie przelatuje do podstawka. Czy to za często?
Teraz stoi jakieś 4-5 metrów od okna. Pokój jest południowy (ale w słoneczny dzień zasłaniamy okna). Jakiś czas temu stała w północnym pokoju, prawie przy oknie (tez nie miewała się lepiej).
Przyjrzałam sie liściom od spodu, ale mają tylko takie same brązowe plamki jak na zdjęciach.
Czy juka lubi mieć zraszane listki, czy należy jej je jakoś przemywać.
Pozdrawiam Asikk
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asikk 
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 11, 2007, 22:58:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2007, 23:04:15 » |
|
jukka powinna miec słonce,nie dziw sie ze w cieni gubi liscie,a tym bardziej jak stoi w cieniu to te raz na tydzien moze byc za wiele.Ja tu widze za mało swiatła.Ona kocha słonce,moja stoi na słoncu a podlewam ja po ponad tygodniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 12, 2007, 10:03:52 » |
|
shock: Wygląda mi to na szarą pleśn. Właśnie mam książkę o kwiatach i ta pleśń na Twoim zdjęciu podobnie wygląda do mojej książkowej. Mam napisane: "Opyl chore części siarką. Zwiększ przepływ powietrza." 3mam kciuki żeby walka sie udała!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 12, 2007, 10:05:11 » |
|
grzyb mógł zaatakowac jezeli roslina stoi w cieniu i była zbyt czesto podlewana.Oprysk by sie rowniez przydal,ale to takie gdybanie bo jakos zdjec nie najlepsza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 12, 2007, 14:09:40 » |
|
Moja, stojąc 5 m od południowego okna (bez zasłaniania) też zachorowała na grzyba... zdecydowanie przestaw ją. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 13, 2007, 09:59:01 » |
|
witajcie!  Juki nie można trzymać w słoneczku? na balkonie np? 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2007, 10:11:54 » |
|
mozna a nawet trzeba,ale przed zmiana stanowiska powinna byc przyzwyczajana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2007, 10:20:03 » |
|
własnie tak myślałam , dzieki za potwierdzenie!!!!!!!!!   pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 26, 2007, 10:39:24 » |
|
Mam pytanko odnośnie juki - czy lubi ona zraszanie?? Moja, ofiarowana mi w prezencie, ma sucha końcówki listków. Czy zraszanie nie poprawiłoby jej stanu??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 26, 2008, 15:10:27 » |
|
Bazik, nie powielaj postów.
Czy po zalaniu całość była przesadzona ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
bazik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 26, 2008, 20:08:47 » |
|
Przepraszam, byłam pewna że wątek się nie zapisał i dlatego powieliłam post. Ale jak widziałam ktoś zrobił chyba z tym porządek.  Juka nie była przesadzana. To co mnie dziwi to zupełnie młode roślinki które wyrosły w doniczce. Ten największy pieniek zaczyna nieładnie pachnąć. Więc chyba faktycznie gnije. Ale przyszło mi do głowy, że może jakoś "żywi" to młode? Niepoważne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 26, 2008, 20:11:27 » |
|
Po pierwsze wyciągnij z doniczki i obejrzyj korzenie i te części pni, które są ukryte. Podłoże tak czy owak powinno być wymienione.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
bazik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 27, 2008, 10:50:57 » |
|
Dobrze, tak zrobię. Ale mam pytanie: czy z tych "pieńków-kikutków" coś jeszcze będzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 27, 2008, 11:07:32 » |
|
bazik Popatrz na moją ...była chuda , wysoka , obciachałam , do połowy , pióropusz wetknęłam , oprószony ukorzeniacz em , z powrotem ,mało podlewam , tylko na spodek , z obciętego , juz cosik wyłazi..   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pibi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 12, 2008, 08:45:34 » |
|
Przede wszystkim to witam... jestem pierwszy raz na tym forum i od razu mam pytanie, jedno w załączniku, a drugie to jeżeli w juce została ziemia przelana to jak ją szybko podsuszyć ?? zacząłem po swojemu i podkładam gazete pod donice, aby odciągnąć szybciej wodę, nie wiem czy dobrze to robię??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|